|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Nov 19, 2016 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dušilka res omeji tok, vendar so verjetno napetosti med obratovanjem žarnice različne. Če je impedanca dušilke napačna bo padec napetosti na dušilki napačen in žarnica ne bo dobila / ali pa bo imela preveč napetosti. Metal halidne žarnice imajo med normalnim obratovanjem med 90 in 100V. (Sem se predleti precej z njimi igral) Za živo srebrne pa žal ne vem. Če imaš kakšno fluorescentno s klasično dušilko lahko pomeriš.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Nov 19, 2016 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da.
Dušilka in ignitor naj bosta tak kot priporoča proizvajalec sijalke.
Ne da sveti zelenkasto, zgodi se tudi, da sveti sončno rumeno kot mora ampak na čase jo utrga in zasveti polno oranžno ter se počasi stabilizira nato pa ponovno oranžno in tako npr. cel šiht enemu delavcu spreminja barve.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Nov 19, 2016 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
okov grla na žički označen z "N" - ne verjamem, da ima kaj veze kako sta priključeni faza in nula vendar preizkusiti ni greh |
dušilke imajo označeno kje priklopiti fazo in kje je izhod na žarnico ali ignitor. Sem preveril in je priklopljeno prav.
Citiram: |
Dušilka in ignitor naj bosta tak kot priporoča proizvajalec sijalke |
sem vprašal na Osram Avstrija, ki je naveden kot zastopnik za Slovenijo, zakaj žarnica sveti zelenkasto, in dobil odgovor "HQI leuchten grün, wenn der Betriebsstrom nicht stimmt ( ist jetzt eine PRO Version ) bzw. wenn die Brenndauer gegen Ende der Nutzungsdauer (nicht Lebensdauer) geht . Bitte unbedingt die Netzspannung prüfen!!!! (wird manchmal nicht mit der richtigen Spannung betrieben)" - kolikor razumem, naj ne bi bil pravi delovni tok ker sedaj uporabljam PRO žarnico, ali pa ker je na koncu uporabne (in ne življenske) dobe - v čem je razlika ?
Bom pomeril napetost na žarnici vsaj pol ure po vklopu in tok v celoten sklop (dušilka, ignitor, kondenzator, žarnica) in jim poslal podatke.
Kako pa deluje ignitor ? Je to tako kot štarter pri flurescentki, ki ko enkrat zasveti, deluje tudi brez štarterja ? Ali pa mora biti ignitor stalno prisoten ?
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Nov 20, 2016 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Ignitor je vedno prisoten, če pogledaš vezavo. Verjetno je premajhen startni tok in sijalke pravilno ne prižge.
Jaz imam dve enaki ti sijalki od Philipsa s tem, da imam na eni drugačno-staro dušilko in ta sveti zelenkasto, druga pa sveti močno sončno. Vendar me ne moti preveč in se mi niti ne da plezati do škatle. Uporabljam pa 1×letno.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Nov 20, 2016 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Ignitor je v bistvu vžigalnik. Te žarnice potrebujejo precej visoko napetost (par KV), da se v bučki ustvari plazma, ko se plazma ustvari žarnica postane prevodna in vzdrževanje toka prevzame dušilka. Dušilka direktno vpliva na moč žarnice, zato je nujno, da je ustrezna.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Nov 20, 2016 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Točno, in to isto velja za fluoroscentne svetilke. Starter IN dušilka morata biti ustrezna!!!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Dec 05, 2016 8:07 am Naslov sporočila: |
|
|
zgleda, da smo po nasvetu firme Interlux Trade problem rešili z nakupom (skoraj pol cenejše) Philipsove žarnice. Osramova naj bi bila preobčutljiva na vgrajene elemente (dušilka, ignitor), "Osram Powerstar HQI - T 400W /N/SI" pa naj bi predčasno pregorela ker je bila vgrajena navpično namesto vodoravno.
P.S.: po prvem dodajanju priponke se je kot slika pojavila slika nekega konektorja, ki sploh ni na mojem računalniku. Potem sem spremenil ime priponke (prej je bilo 3.jpg), in zdaj je vredu.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
288.18 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Dec 05, 2016 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
...
P.S.: po prvem dodajanju priponke se je kot slika pojavila slika nekega konektorja, ki sploh ni na mojem računalniku. Potem sem spremenil ime priponke (prej je bilo 3.jpg), in zdaj je vredu. |
To se je zgodilo zato, ker je na serverju foruma že slika z imenom 3.jpg, ki jo je pred tabo že nekdo poslal. Malo več fantazije pri imenovanju slik, pa je vse OK.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni