www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ogrevanje - brezžična regulacija
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 20, 2017 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
trot je napisal/a:
Kakšna pa je bolj optimalna?

Mešalni ventil. Seveda električno krmiljen glede na zunanjo temperaturo. Popolnoma nepotrebno in razsipno je poganjati 80 stopinj po ceveh, če to ni potrebe. Vsako kroženje ima tudi izgube, zato je to kroženje treba imeti čim krajše, ko ni potrebe, in ravno to dela ta ventil.
Meni tak sistem deluje že....uh, 15+ let. Krmilje je še analogno, seltronov HRC UBK10 aľi nekaj takega. No, poleg zunanjega je še notranji senzor.

Jaz še nisem videl sistema brez mešalnega ventila. Vsa toplota ki se izgublja s kroženjem ostane v hiši.

fatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pon 04 Feb 2008 17:36
Aktiv.: 0.75
Kraj: Severna Primorska-Idrija

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 20, 2017 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej na tole stran, lahko uporabiš in krmiliš z raspberry pi vsak prostor posebej na želeno temperaturo. Dobiš tudi modul za raspberry, ki komunicira z temi termostati.

http://zwave.si/thermostats/radiatorthermostats/POPE010101

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ecobra
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16
Aktiv.: 2.38
Kraj: Radeče

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 20, 2017 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
No, ja...
sam sicer nimam izkušenj tu, a glede na nekaj, ki jih poznam bi jaz raje rekel, da več kot vložiš, težje dobiš nazaj...Sosed je dve leti nazaj montiral toplotno za ogrevanje ter naredil talno gretje. Kot je izračunal bodo njegovi vnuki nekje na nuli, če prej kaj ne crkne... zdaj ali je narobe izračunal ali pa narobe izbral izvajalca in firmo... Whistle

Pri vlaganju v ogrevanje je treba iti po vrsti.
Najprej je treba urediti dobro izolacijo hiše, ker tukaj imamo največ izgub saj v njo je treba dovajati toliko toplotne energije kolikor jo izgublja. (Okna, vrata, izolacija podstrešja, fasada)
Šele potem se pa lotimo optimiranja sistema ogrevanja, ker tukaj so manjši prihranki.
l.p.

Nazaj na vrh
Silvano
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 19:22
Aktiv.: 0.07
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2017 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore. Večina je bilo kar koristnih.

Zgleda pa, da bo v mojem primeru potrebno, še pred termostati, poskrbeti za regulacijo mešalnih ventilov in črpalke.

Ker sem pred kratkim v omari našel kar nekaj elektronskih komponent, s katerimi sem se pred leti (beri 10+) igral, bi si mogoče poskušal sam izdelati nekakšno krmilje mešalnega ventila in črpalke.
Srce krmilja bi bil AT89C2051. Dodal bi par relejev za vklop/izklop črpalke ter krmiljenje motrnega pogona mešalnega ventila. Za merjenje temperature bi uporabil senzorje DS1820. Najverjetneje bi na koncu dodal še kakšen LCD.

Za realizacijo imam vkoraj ves material. Manjka mi le LCD - ima kdo kakšen predlog?
Programator, ki sem ga uporabljal in upam da še deluje, je PG302.

Kaj menite,.. se z naštetimi komponentami splača lotiti naloge?
Kakšen nasvet, predlog, navodilo,..?
Nazaj na vrh
twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 02, 2017 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
No, ja...
sam sicer nimam izkušenj tu, a glede na nekaj, ki jih poznam bi jaz raje rekel, da več kot vložiš, težje dobiš nazaj...Sosed je dve leti nazaj montiral toplotno za ogrevanje ter naredil talno gretje. Kot je izračunal bodo njegovi vnuki nekje na nuli, če prej kaj ne crkne... zdaj ali je narobe izračunal ali pa narobe izbral izvajalca in firmo... Whistle

Je kar prav računal. Podobno velja tudi za sončne kolektorje za toplo vodo, sončno elektrarno, izoliranje stare hiše, ...
Nazaj na vrh
twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 02, 2017 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ecobra je napisal/a:
protoncek je napisal/a:
No, ja...

Pri vlaganju v ogrevanje je treba iti po vrsti.
Najprej je treba urediti dobro izolacijo hiše, ker tukaj imamo največ izgub saj v njo je treba dovajati toliko toplotne energije kolikor jo izgublja. (Okna, vrata, izolacija podstrešja, fasada)
Šele potem se pa lotimo optimiranja sistema ogrevanja, ker tukaj so manjši prihranki.
l.p.

Če imaš dobro izollirano hišo, se ti ne splača več varčevat z dragim ogrevalnim sistemom, ker ob dobri izolaciji celotna poraba energije ni tolikšna, kot je bila cena nakupa naprave. Kaj šele, da boš s prihrankom pri majhni porabi dobil nazaj ceno nakupa naprave.

Ob vsem je potrebno upoštevat, da ne sem nič crknit, in dodatne (skrite) stroške, npr vsakoletni pregled pooblaščenca da ti velja garancija.
Nazaj na vrh
ecobra
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16
Aktiv.: 2.38
Kraj: Radeče

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 02, 2017 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

peter_nn je napisal/a:
.............
Če imaš dobro izollirano hišo, se ti ne splača več varčevat z dragim ogrevalnim sistemom, ker ob dobri izolaciji celotna poraba energije ni tolikšna, kot je bila cena nakupa naprave. Kaj šele, da boš s prihrankom pri majhni porabi dobil nazaj ceno nakupa naprave.

Ob vsem je potrebno upoštevat, da ne sem nič crknit, in dodatne (skrite) stroške, npr vsakoletni pregled pooblaščenca da ti velja garancija.

Za ogrevalni sistem sem mislil vse, od peči dalje.....in nazadnje do regulacije.
Dobra regulacija je pomembna tudi z vidika udobja.
l.p.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni