|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lamela123 Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15 Prispevkov: 235 Aktiv.: 1.45 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2017 10:44 pm Naslov sporočila: Polnilnik za NiMH baterijo |
|
|
Pozdravljeni,
imam sledeč problem. V paketu imam zaporedno vezanih devet 1,2V 2000mAh NiMH baterij, ki jih polnim s polnilcem. Težava je v tem, da sem polnilec naredil po original načrtu, ker ga skupaj z baterijo nisem dobil, torej je vezje preverjeno ustrezno, spodaj prilagam sliko. Težava je v tem, da ko berem po internetu kako polniti te baterije, je povsod omenjeno, da jih polnimo s konstantnim tokom 1/10 kapacitete na primer 16 ur za počasno polnjenje, ampak ko jaz priključim baterijo na polnilec, je tok na začetku nekje 250mA in začne s časoma počasi padati tako, da je po 16 urah le še nekje 40mA toka. Torej kako naj konstantno polnim baterijo, če je to nemogoče? Še nekaj... bi mogoče kdo pogledal vezje in mi podal ustrezna navodila o tem kako je potrebno nastaviti potenciometer, da bo vse skupaj pravilno delovalo? Nisem se še ukvarjal z baterijami, toda zdi se mi logično da tok pade, ampak nikjer drugje nisem tega zasledil in me moti dejstvo, da je vsepovsod poudarek na konstantnem polnilnem toku.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
68.13 KB |
Pogledana: |
11 krat |

|
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2017 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vezje na sliki omejuje izhodno napetost, kot določa D4 in R2.
Omejuje tudi izhodni tok, kot določa R5 in Ube Tr2.
Toka torej ne moreš nastavljati, lahko pa najvišjo izhodno napetost. Izhodni tok naj ne bi bil odvisen od časa, temveč od izhodne napetosti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Feb 27, 2017 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bolje je da uporabljaš kakšen ''smart polnilec'' ki ima program za regeneracijo NiMH in odpravo spominskega efekta.
Glede na namen uporabe se splača baterijam naredit tudi ''kekca''
http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_nickel_metal_hydride
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51cp Neznanec

Pridružen-a: Sob 15 Okt 2016 4:32 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.04 Kraj: Godnje
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2017 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Prilagam shemo polnilca z kontrolo časa polnjenja in tokovno nastavitvitvijo. Ampermeter je 500 mA.
Če bo interes bom zložil gor kpl sken z PCBjem...
Opis: |
Če uporabljaš trafo tudi za napajalnik potem z relejem upravljaj napetost na sekundarju. |
|
Velikost datoteke: |
331.18 KB |
Pogledana: |
30 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2017 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni-Cd polnilec žal ni primeren za polnjenje Ni-Mh celic. Ima namreč nekoliko drugačen protokol zaznavanja polnih celic.
Ni-Cd -dV > 0 izklopi polnjenje, ko zazna padec napetosti na celicah
Ni-Mh -dV = 0 izklopi polnjenje, ko napetost na celicah preneha naraščati
Pogoj za oba sistema je seveda konstanten tok polnjenja.
Sam bi predlagal polnilec recimo s čipom TEA 1102, večkrat preverjeno tudi na tem forumu, ali pa še kaj pametnejšega s kakim mikrokontrolerjem.
Sicer pa super-duper pametne polnilce, ki znajo polniti, prazniti in ciklirati pravzaprav vse vrste celic, dobiš pri Kitajcih praktično za drobiž. Lahko pogledaš tudi med malimi oglasi na forumu Modelarji.si.
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51cp Neznanec

Pridružen-a: Sob 15 Okt 2016 4:32 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.04 Kraj: Godnje
|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2017 5:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly,
seveda to kar si napisal 100% drži, še dobro, da sem napisal NiCd-shema. Moj Emšo včasih prebere drugače kot piše
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oldtimer 65 Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.53 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2017 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
s51cp je napisal/a: |
Slowfly,
seveda to kar si napisal 100% drži,  |
... no, ne popolnoma, na forumu http://forum.modelarji.com/index.php je rubrika Mali oglasi stvar preteklosti- so jih preprosto kar ukinili .
poglej še na http://modelarji.eu/
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2017 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf, res je. Kar imam težave z zdravjem, sem bolj poredko pogledal na forum Modelarji, kjer sicer aktivno ne sodelujem že kar nekaj časa.
@ lamela123
Sicer pa bi tale polnilec zadovoljil vse tvoje potrebe, cenovno pa je tudi zelo ugoden.
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maki Član

Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02 Prispevkov: 319 Aktiv.: 1.50 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2017 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še moje mnenje, najprej kakšen tip celic NiMh imaš... hitropolnilne ali tiste AA počasne, potem bi šele gledal za polnilcem.
Moje izkušnje z raznimi poceni riževimi niso nevem kako dobre. Mnogo boljšo logiko imajo stari polnilci iz "zlate dobe NiMh in NiCd" cena na netu je sedaj res minimalna (od20-50E) za top polnilec za to kemijo, seveda pa ni rečeno da bo obvladal najnovejše Lixx kemije... npr. takle ali pa takle, pa tale-žal ga ni več v prodaji, pa takle, pa tale je zelo majhen in odličen in njegov večji brat...
Seveda pa je tu še kup polnilcev z namenskmi čipi ki imajo polnilno/praznilni impuls ter da ne pozabim še ECS polnilec ki je bil tudi objavljen v revijiSE.
Razlike so najbolj očitne pri celicah za hitro polnenje-praznenje tudi do 20%!
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oldtimer 65 Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.53 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maki Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2017 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
si lastim tudi tega vendar nisem prepričan če ima praznilni impuls... vsaj pri meni je bil na delu le za Lixx celice...
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maki Član

|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2017 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem včeraj zvečer preveril še polnjenje NiMh/Nicd akumulatorjev, lahko samo rečem da je to polnilec za Lixx kemijo.
- nima možnoti nobene nastavitve za NiMh razen osnovne poni/prazni, tok v A
- ni izbire med NiMh in Nicd kar pomeni da polni linearno in ne zazna pika (ki tudi ni nastavljiv)
- ni možnosti izbire št. celic, je samo "avto"
nisem pa prepričan če je v najnovešem firmweru kakšna razlika...
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maki Član

|
Objavljeno: Sre Mar 08, 2017 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
No sedaj pa še update, sem včeral posodobil frmware in lej lej, za Nicd/Nimh je sedaj opcija nastavitve "kolena" padca napetosti in posledično je to skoraj enako kot izbira med kemijama.
Škoda, ker ni možnost nastavitve št. celic je samo "avto", pri teh kemijah je lahko tudi zelo prazna celica in bo zaznava potem napačna...
Prav tako bi lahko implementirali tudi praznilni impuls...
Lahko bi se bolj potrudili saj je očitno to le sprememba softwarea..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cimer Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07 Prispevkov: 122 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 08, 2017 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav, tole je modelarski polnilnik. Modelarji že dolgo časa uporabljajo LiPo akuje, pa najbrž s strani proizvajalca ni nekega velikega interesa vlagat v neko "staro" tehnologijo polnjenja.
Drugače pa lahko na tvoji shemi nastaviš napetost na cca 13.5 V (ko nimaš priklopljenih akujev). Potem priklopiš akuje in nastaviš tok na 200 mA. Polni 16 ur, ampak res pazi, da teh 16 ur ne boš preveč prekoračil, ker se bodo v nasprotnem primeru poslovili akuji.
Mojih 5 centov.
_________________ Lep pozdrav!
Marko S. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni