www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pečica IGNIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
baresi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Aktiv.: 2.81
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2017 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabiš min.16 A varovalko, električar ti naj preveri tudi debelino kabla. Če je mošnost za dve fazi je to sigurno boljše.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2017 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš vse naštete variante priključene na samo eno fazo in 10A varovalko, je to čisto normalno. 10A varovalka zdrži cca 2,5kW trajno, nekaj časa pa tudi večjo moč, vendar ne prav dolgo. Tako da.... Če imaš v redu ožičenje (žice 2,5mm2) lahko poskusiš s 16A varovalko. Še bolje, ampak več dela, pa je razdelitev na dva tokokroga- na dve fazi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pinturicchio
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Apr 2016 9:49
Aktiv.: 0.09

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2017 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak 16A varovalka ima večje grlo (ne gre noter), pri vezavi štedilnika pa sem uporabil mehkejšo žico (to je verjetno presek 1,5, če se ne motim).
Nazaj na vrh
baresi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Aktiv.: 2.81
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2017 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Električar ti to lahko vse porihta. Naj preveri tudi kabel v instalaciji(presek). 1,5 mm2 je "prešvoh". To moraš vse porihtati iz varnostnih razlogov. Drugače se lahko zgodi marsikaj.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bbrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Aktiv.: 2.69
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2017 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tri plošče naenkrat je cca 5kW ( recimo 2 x 1,5kW + 2kW ) , kar znese pri 230V dobrih 20A. Povečaj to varovalko na 16 še bolje na 20A, če so glavne varovalke vsaj 25A. Druga možnost je, da pripelješ do štedilnika vsaj še eno fazo in bodo porabniki porazdeljeni med dve ( tri) faze ( to je tudi najbolj običajna priključitev takih kuhališč).

Lp Brane

bbrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Aktiv.: 2.69
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2017 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PS k zadnjemu odgovoru !

Se opravičujem za moj neaktualen odgovor ( odgovarjal sem na zadnji post na 1. strani ). Šele ko sem poslal naprej sem ugotovil, da so bili že dani aktualni odgovori ( druga stran) na to temo - sicer pa bolje en odgovor več kot nebeden ali ne ?

Lp Brane

Pinturicchio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2017 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej če dam močnejšo varovalko moram obvezno zamenjati tudi kabel z debelejšo žico? Zakaj mi že potem prodajalec ni takoj priporočil 2,5mm... In kako sovražim to, da se naseliš v starogradnjo z novimi aparati in potem nič ne štima...
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2017 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce bi ti elektriko delal nek kolokor toliko spodoben elektricar, bi to zagotovo naredil. Ce se pac dela po domace, je pa tako kot je ... Zakaj ti v trgovini tega niso povedali sicer ne vem, prodajalec niti ni svetovalec ali projektant za elektro instalacije, ceprav ce si mu povedal namen (4x elektricna plata) bi lahko dal 3x2,5 ali celo 5x2,5 mm2 ze iz izkusenj, kaj drugi jemljejo ... Wink

Lp, g

Pinturicchio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 12, 2017 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo sem uredil, električar mi je zamenjal z 20A varovalko, kabel sem pa tudi zamenjal z 3*2,5mm2.
Nazaj na vrh
eldi2011
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Sep 2014 15:55
Aktiv.: 2.03

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 13, 2017 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za 20A bi moral imeti 4mm2 vodnike !!!
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 13, 2017 6:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oziroma za 3x2,5 mm^2 je max. 16 A varovalka. Pokliči električarja, da ti uredi po predpisih.
Nazaj na vrh
Pinturicchio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 13, 2017 8:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Električar mi je dejal da ni nič narobe če imam 20A varovalko na 2,5 vodnike. Sicer pa še vedno lahko vstavim 16A varovalko in sem miren.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 13, 2017 8:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič ni narobe, dokler ni nekaj narobe.

Ja, daj 16 A varovalko noter.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni