|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sob Apr 01, 2017 2:08 pm Naslov sporočila: Pomoč pri razumevanju termostata za centralno ogrevanje |
|
|
Dober dan!
Imam nekaj vprašanj glede centralnega ogrevanja in sicer priklop termostata za črpalko. Stvar je taka, da imamo v dnevni sobi nek dotrajan termostat, ki bi ga želel prestaviti oz. zamenjati. Iz peči pelje neka trožilna žica do termostata, pa me zanima kaj točno te tri žile pomenijo in kako jih je treba zvezati v novem termostatu.
Predstavljal bi si, da potrebujem samo dve žili - se pravi dve ki greta na nek bimetal, ki ob sklenitvi vklopi črpalko in obratno, tretja pa je samo ozemljitev termostata. Vendar pa ko berem malo teme, vidim, da bi bilo bolj verjetno, da je rjava žica faza (omrežna), modra nula, ozemljitev pa služi za vklop črpalke, ko se ta sklene s fazo. Je temu tako?
Potem me pa še zanima kako je zadeva vezana v peči. Je ta termostat vezan zaporedno s črpalko ali vsebuje peč še kak dodatni rele oz. kontaktor tako, da termostat služi samo za pošiljanje signala do releja, ki nato vklopi črpalko?
Hvala za odgovore že vnaprej! _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 318 Aktiv.: 2.37 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: Sob Apr 01, 2017 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Točen odgovor boš dobil od tistega, ki je to naredil. Odvisno od termostata kakšnega imate montiranega sedaj je tudi priklop. V kolikor je termostatu potrebno napajanje - dnevno / tedenska ura- je zelo verjetno, da sta faza in nula ter izhodni kontakt termostata kateri vklaplja črpalko. Če pa je navaden termostat in deluje brez zunanje napetosti oz deluje na baterije je potem lahko samo faza pripeljana do termostata in nazaj na črpalko po drugi žili (če meriš s preizkuševalcem - fazenpruferjem ti ne sveti ) RuZe žila pa ozemljitev, če je potrebna. Vse to so domneve in tako je ponekod to narejeno.
Sam uporabljam še termostat na dvižnem vodu, ki je vezan v serijo- zaporedno s tem termostatom, da mi izklopi črpalko, ko se peč ohladi, namreč imam ogrevanje na drva.
Kako je pa vezano v peči, pa ne vem, saj nimam podatkov o krmilni avtomatiki katero imate montirano. Pri sebi imam napajanje črpalke vezano preko stikala črpalke in obeh termostatov brez releja, ker je črpalka male moči.
l.p. _________________ Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sob Apr 01, 2017 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi imamo ogrevanje na kurilno olje. Termostat je pa čisto navaden analogni bimetalni "Pintossi+c", kjer lahko nastavimo samo temperaturo s pomočjo vrtljivega gumba. Nima nobene ure, nobenih drugih gumbov, zaslona ali česar koli drugega. Ima samo še eno lučko, ki se prižge, ko se termostat vklopi. Kabel je pa trožilni z modro, rjavo in rumenozeleno žico. Je pa zadeva tako slabo narejeta, da so ponekod gole žice povite kar z izolirnim trakom in zaprte v kvadratni plastični profil za kable.
Zato bi pač želel vse skupaj zamenjati. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.84 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Apr 01, 2017 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa poglej kako je sedaj zvezano. Zveži enako nazaj... _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1974 Aktiv.: 12.85 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Ned Apr 02, 2017 1:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Daj kako ostro sliko ali več njih. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
baresi Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14 Prispevkov: 667 Aktiv.: 2.81 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Apr 02, 2017 7:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam si si odgovoril kako deluje termostat za centralno. Tretja žica tukaj je samo zaradi lućke, domnevam da je to Ru-Ze. Torej, rjava dovod faze do termostata, modra odvod faze od termostata do črpalke, ru-ze dovod nule za lučko. Sicer pa to lahko preveriš celo s probirko. _________________ lp
baresi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.49 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Apr 02, 2017 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem iz tvojega konca pa si lahko skupaj ogledava zadevo in dorečeva kako in kaj narediti. Ali pa poslikaj peč in črpalko pa bomo petem modrovali naprej. _________________ LP Nace |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni