|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2016 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
.. namreč, razlika med njima JE, sicer se ne bi eden imenoval ZAGONSKI,drug pa DELOVNI....... |
Ah, protonček, zagotovo so se to prodajalci izmislili, samo, da štrene mešajo .
Sicer pa, če bo laura razložila, kaj je mislila z besedo strukturna, bomo mogoče še na koncu skupaj prišli .
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.80 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2016 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
laura je napisal/a: |
Pa tako "iz glave" odgovor: STRUKTURNE razlike med njima ni |
namreč, razlika med njima JE, sicer se ne bi eden imenoval ZAGONSKI,drug pa DELOVNI. |
Jaz sem zapisal razliko med njima, če pa ne razumeš pa si tudi ti mogoče samo kaj "zgrabil" skozi okno med potjo mimo šole...
Sicer pa struktura je sestava- če pa še to ni razumljivo pa vi samo googlajte-mogoče vas razsvetli.
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjaze Član

Pridružen-a: Pon 20 Mar 2017 7:54 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.15 Kraj: Šenčur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Mar 20, 2017 8:31 am Naslov sporočila: |
|
|
S frekvenčnikom ki ima 1f vhod in 3*230 izhod bi šlo če se da motor prevezavi v trikotno vezavo... sicer bolje poiskati 1f elektromotor.
Lp.
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 20, 2017 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ga vežeš v vezavo trikot in mu priklopiš kondenzator cca 180 uF, bo delal brez težav. Le moči ne bo več 2,2 kW.
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazadnje urejal/a Slowfly Tor Mar 28, 2017 11:29 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Tor Mar 28, 2017 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Če ga vežeš v vezavo tikot |
Kakšna je pa to vezava?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 28, 2017 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Laurica, si ti kdaj falil(a) kako tipko? Evo sem popravil, da te ne bo praskalo po očesu.
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Sre Mar 29, 2017 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj ne da bi me kjerkoli praskalo, samo dandanes je že toliko vsega da včasih res nisem prepričan(a) in zato raje vprašam
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benc Član

Pridružen-a: Sre 14 Jun 2006 21:41 Prispevkov: 132 Aktiv.: 0.57 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: Pon Apr 03, 2017 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz imam en podoben problem in bom kar v to temo napisal.
Torej, doma imamo samo 1 fazo.
Imam pa EMCO maximat V10 stružnico katera ima dva trifazna motorja. Slike ploščic v prilogi.
Sem mislil, da je to preprosto rešljivo s frekvenčnikom, ampak kot mi pravijo ni tako preprosto.
Torej, motor stružnice omogoča trikot vezavo. Predvidevam, da je pri prvi hitrosti trikot vezava. Za zvezdo pa je druga hitrost. Ali pa obratno. Nekje sem prebral, da je to Dahlander vezava. Motor ima 6 žic.
Kaj se bo zgodilo, če ta motor priklopim na frekvenčni regulator, ki iz 220V generira tri faze? Ali je sploh mogoče dobiti polno moč pri kakšni vezavi?
Drugi motor pa omogoča samo zvezda vezavo. Razen, če ga poderem in najdem kje je spoj zvezde in zvežem v trikot. Sedaj ima zunaj samo 3 žice in ozemlitev.
Kaj bi se pa pri tem motorju zgodilo, če potem uporabim ta isti frekvenčnik?
V naprej hvala lepa za komentarje.
PS: Sem strojnik, elektro stvari poznam le iz googla. Zato mogoče neumna vprašanja za marsikoga.
Opis: |
Motor stružnice kateri ima dve brzini |
|
Velikost datoteke: |
221.88 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
311.62 KB |
0 krat |

|
|
68.85 KB |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Apr 03, 2017 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko že, vendar bo navor motorja veliko manjši kot pri 400V dovodu.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benc Član

|
Objavljeno: Pon Apr 03, 2017 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem podrl motor rezkarja (manjši).
Notri sem našel spoj treh navitij. To je najbrž notranji spoj za zvezda vezavo.
So pa še trije mostički-povezave med nekaterimi drugimi navitji.
Ker so te stružnice prodajali po celem svetu jih je bilo veliko tudi na 110V ter na enofazno 110V ter 220V. Zato predvidevam, da je bil motor isti tudi za ta omrežja in napetosti. Le drugače vezan znotraj.
Ali bi bilo to možno?
|
107.33 KB |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Apr 04, 2017 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta motor bi lahko vezal v trikotu preko frekvenčnika.
Ta večji motor pa ti je opcija le zvezda-zvezda ampak z manj navora. Če ga naviješ s frekvenčnikom na max. 400Hz bi se ob večji obremenitvi tudi segreval. Dodati bi moral hlajenje.
Edit: Da najdeš še tukaj spoje posameznih brzin, boš imel 12 odcepov, nato izbereš željeno hitrost in delaš s tistimi 6-imi odcepi preko frekvečnika v trikotu.
Nekaterim služi dobro, vprašanje kakšne so kaj dejanske obremenitve stružnice.
Primer
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benc Član

|
Objavljeno: Sre Apr 05, 2017 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor. Bom najprej preizkusil prevezati malega na trikot. Če bo uspelo pa odprem še večjega, kar pa bo bolj komlicirano :S
Poročam kasneje.
Še to sem mislil vprašati. Ali izgubim kaj moči pri taki prevezavi? Iz zvezde 380 na trikot 240V.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2017 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na kaj boš ga pa priklopil?
Ena faza s kondenzatorjem ali frekvenčnik?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2017 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
benc je napisal/a: |
Hvala za odgovor. Bom najprej preizkusil prevezati malega na trikot. Če bo uspelo pa odprem še večjega, kar pa bo bolj komlicirano :S
Poročam kasneje.
Še to sem mislil vprašati. Ali izgubim kaj moči pri taki prevezavi? Iz zvezde 380 na trikot 240V. |
Mali motor, če prevežeš navitja v trikot in na frekvenčnik 230VAC, ne. Nazivna moč bo ostala enaka s tem, da boš s frekvenčnikom nastavil navor, ki je lahko tudi večji ampak poslediščno bremeni motor.
Nikakor pa ne smeš priklapljati prevezanega v trikot na 400V, ker bo previsoka napetost na enem navitju, boš ga skuril.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni