www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Testiranje internetnih povezav
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
piniwini
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 20:37
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 26, 2007 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj mi lahko kdo razloži rezultate testa.

Pri telemachu imam UPC STANDARD (do 2048/384 kbps), ven pa sem dobila:

Download 492kb/s
Upload 124kb/s
Ping 108ms

Hvala Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 26, 2007 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rezultati pomenijo, da tvoj racunalnik s tistega, do katerega je bil test opravljen, lahko prenasa podatke s hitrostjo, navedeno zgoraj, v nasprotno smer s hitrostjo, ki je navedena v drugi vrstici, paket podatkov (zelo majhet paket) pa potrebuje za pot toliko, kot je navedeno v tretji vrstici.

Drugace povedano: stevilke so povsem nesmiselne (neuporabne), ker najbrz z doticnega racunalnika ne prenasas nicesar.

piniwini
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 26, 2007 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potemtakem je test že sam po sebi nesmiselen. S tem pa tudi celotna spletna stran namenjena temu. Si hotel to povedat?
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 27, 2007 12:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piniwini je napisal/a:
Potemtakem je test že sam po sebi nesmiselen. S tem pa tudi celotna spletna stran namenjena temu. Si hotel to povedat?

Da. Uporabniku bolj malo pomaga, da je hitrost do strani X takaintaka, ce na strani X ni nic koristnega zanj ali pa je vsebina s strani X oblikovana tako, da prenos le-te nikoli ne zapolni vse pasovne sirine med uporabnikom in streznikom. To je tako kot ce bi za avtomobile v ustreznih revijah objavljali koliko lonckov jogurta spestajo, ce padejo na paleto z visine 5 cm: neuporabno.

Ker je najozji del povezave do bliznjih streznikov ponavadi zadnji segment (od ISPja do uporabnika), je bolj pomembno kako hitro deluje prenos na tej relaciji in ker vsi uporabniki niso prikljuceni v Internet preko enega samega ISPja tudi ni ene same strani, kjer bi vsi dobili relevantno primerjavo hitrosti dostopa.

piniwini
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 27, 2007 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Štekam. Hotela sem samo preverit, če mi dela internet za denar ki ga plačam. Se nikjer ne da ugotovit tega? Recimo na e-muli mi vleče max. 60. Pod povezavo pa mi piše srednja. Nekoč mi je pisalo visoka Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 27, 2007 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti placas maksimalno pasovno sirino, ki ti jo ponudnik zagotovi, ne minimalne.

Tvoj ISP ima zagotovo kaksno stran (streznik), na kateri se nahaja kaksna velika datoteka - recimo vsaj 10 MB. Ce odmislis pribitek zaradi izvedbe prenosa, je download take velike datoteke s streznika ISPja dober pokazatelj sirine pipice med tvojim racunalnikom in ponudnikom, torej tega, za kar placujes.

Ko je ze bilo receno v tej temi je IE zelo slab za ocenjevanje hitrosti prenosa, ker zacne prenasati pdoatke takoj, cas pa steje sele od takrat, ko priklikas skozi vse menije, zato je rezultat izkrivljen (navzgor), zato je pomembno, da je datoteka velika. Obenem to iznici tudi vpliv zagotavljanja pasovne sirine ob vsakem prenosu, kjer protokol najprej zacne z doloceno hitrostjo, ter nato hitrost povecuje , dokler ni dosezena zgornja meja (to izkrivi rezultate navzdol).

bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 27, 2007 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piniwini je napisal/a:
Štekam. Hotela sem samo preverit, če mi dela internet za denar ki ga plačam. Se nikjer ne da ugotovit tega? Recimo na e-muli mi vleče max. 60. Pod povezavo pa mi piše srednja. Nekoč mi je pisalo visoka Rolling Eyes
Mula nikakor ni indikator. Srednja, visoka in nizka povezava, pa ni neposreden indikator hitrosti.

Poglej na katerem portu imaš nastavljeno mulo (priporočam port nad 20000) in seveda to moraš odpreti tudi na routerju/firewallu. Potem pa je tu še nekaj drugih faktorjev .....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 29, 2007 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hitrost prenosa podatkov ne more biti višja, kot je najnižji hitrost v celi povezavi. Če se na primer z e-mulo pobira kradware nekje bogu za hrbtom, bo hitrost prenosa taka (oziroma manjša), kot jo imajo bogu za hrbtom.

Za testiranje hitrosti svojega priključka se je potrebno prikjučiti na najbližji možni server. Primer: če je nekdo priključen na Siol, mora za test prenašati podatke iz Siolovih serverjev. Različnih serverjev, ob različnem času. Da se izloči vpliv obremenitve serverjev. Najboljši rezultat od vseh bo najboljši približek zakupljene hitrosti.

Ping: Ping je testno orodje, ki pošlje nekam en paket in meri, koliko časa mine, da pride nazaj (zakasnitev). Če je ping več kot nič, pomeni, da je linija obremenjena. Obremenitev je lahko na celi trasi, ali pa samo na enem delčku. Hitrost prenosa je dobro meriti, ko je vrednost pinga majhna (pod 20 ms). Na hitrost downloada poleg mreže vpliva tudi server (hitrost in zasedenost serverja).

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piniwini
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 30, 2007 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri server imam jaz kot uporabnica kabelskega interneta (telemach) na voljo, da lahko z njega kaj povlečem v različnih urah, da si tako najbolj realno odčitam svojo hitrost downloada?

Hvala vsem sodelujočim za koristne informacije Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 30, 2007 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale deluje kar v redu:
http://speedtest.si

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 31, 2007 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piniwini je napisal/a:
Kateri server imam jaz kot uporabnica kabelskega interneta (telemach) na voljo, da lahko z njega kaj povlečem v različnih urah, da si tako najbolj realno odčitam svojo hitrost downloada?

www,telemach,si f*p,telemach,si. f*p,arnes.si,...

Koliko je server oddaljen od lokalnega računalnika pokaže traceroute. V dos oknu (start>run>cmd) se napiše: tracert <ime_oddaljenega_sistema>. Na primer: tracert www.siol.net. Rezultat pokaže, koliko hopov (korakov, routerjev) je med lokalnim računalnikom in med sistemom, ki ga preverjamo (v konkretnem primeru je to siolov web). Navedene so tudi zakasnitve na posameznih segmentih povezave. Zelo uporabno, da se ugotovi, kje je dejansko ozko grlo ali problem v mreži.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 31, 2007 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najhitrejši rezultat na Speedtest: Auckland Nova Zelandija
down: 988kb/s up:235kb/s ping:355ms dist:11250milj
Vsi ostali so 3-10% manj.

Imam SiOL ADSL 1MB, Siemens ISDN-NTBA, Calisto 821 in D-Link DI514 router, a je ta računalnik povezan vezan z routerjem po kablu.
Ampak kako naj si pa tole sliko razlagam? Shocked Confused
LP,
Igor

The Extension 'bmp' was deactivated by an board admin, therefore this Attachment is not displayed.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni