www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Napajalniki zaporedno/vzporedno

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 438
Aktiv.: 6.19
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2018 6:32 pm    Naslov sporočila:  Napajalniki zaporedno/vzporedno Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Zanima me če je mogoče (linearne) napajalnike vezati zaporedno da bi dobili višjo napetost?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 486
Aktiv.: 3.60
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2018 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma je mogoče, vendar bodi pozoren, da ni negativni pol ozemljen. Če je, moraš to povezavo na enem napajalniku odstraniti. če boš slučajno uporabljal za polnjenje baterij, priporočam v serijo vezano diodo.

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 438
Aktiv.: 6.19
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 12, 2018 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam dva taka vezja (kanala) povezana na isti sekundar transformatorja (shema vezja spodaj), vsako vezje ima svoj voltmeter in ampermeter. Povezati ju hočem zaporedna da bi ven dobil višjo napetost.

Že ko hočem + enega in - drugega povezati skupaj (sredinska brika) se mi na sponkah pojavljajo iskre in amperemter tistega kanala kjer sem briko dal na + pokaže velik tok.

Ugotovil sem tudi da če kanal1 nastavim na 10V in kanal 2 na 18V in potem z voltmetrom merim med +kanal1 in -kanal2 pokaže 10V če pa pomerim +kanal2 in -kanal1 pokaže 18V če pomerim +kanal1 in +kanal2 pokaže ravno njuno razliko +-8V med -kanal1 in -kanal2 pa pokaže 0V.
Je to normalno??



shema PSU.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  72.52 KB
 Pogledana:  7 krat

shema PSU.JPG




Nazadnje urejal/a mato1111 Ned Avg 12, 2018 10:13 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S53DZ
Član
Član



Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Prispevkov: 942
Aktiv.: 10.34
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 12, 2018 9:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nikakor ne. Iz istega sekundarja!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 438
Aktiv.: 6.19
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 12, 2018 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa ne iz istega sekundarja? Saj je dovolj močan transformator da vsakemu kanalu lahko dovaja dovolj toka.

UPDATE:
Sem probal za test vsako vezje dati na svoj transformator sedaj pa dela zaporedna vezava brez težav Dancing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1923
Aktiv.: 12.33
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 12, 2018 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do težav pri zaporedni vezavi lahko pride, ko bo en napajalnik začel omejevati tok.

Iskre so ti hotele povedat, da si naredil kratek stik.

_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pinkobalinko
Član
Član



Pridružen-a: Ned 12 Feb 2017 0:07
Prispevkov: 24
Aktiv.: 1.17

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 13, 2018 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obnašanje tega tvojega dvokanalnega usmernika je povsem normalno.
Kanal 1 in kanal 2 sta na istem sekundarju in nista galvansko ločena. Iz meritev, ki si jih opravil je jasno, da sta minusa pri teh kanalih skupna: -kanal1 = -kanal2.
Če zvežeš -kanal1 (= -kanal2) na +kanal2 narediš kratki stik, od tod iskre.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2301 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group