www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Rezalnik stiroporja
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zhAba
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Okt 2010 12:19
Prispevkov: 48
Aktiv.: 0.45
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2019 6:26 pm    Naslov sporočila:  Rezalnik stiroporja Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Namen imam izdelati namizni rezalnik stiropora (hobi varijanta), ker nimam veliko teoretičnga znanja mi razni načrti na spletu ne koristijo, ker ne vem kako bi spremenil vseskupaj da bi delovalo glede na napajalnike ki se mi valjajo doma, zato bi prosil če mi lahko kdo svetuje kako naj se zadeve lotim.

Doma sem našel dva napajalnika, ki se mi zdita mogoče najbolj primerna zame, eden je od strega laptop-a 19v 3.95A in eden od Linksysa 12V-1000mA 12VA (predvidevam da je to 1A). Sedaj nisem najbolj prepričan katerega bi uporabil. Uporabiti nameravam 0.35mm debelo uporovo žico, ki bo dolga cca 25cm iz Conrada
https://www.conrad.si/Uporovna-zica-5-Ohm%2fm-5-kosov.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=429909&ci=SHOP_AREA_17441_0241370
Imam pa tudi željo, da bi lahko uravnaval temperaturo žice, ampak mi ni jasno kaj potrebujem za to, verjetno nekšen dimmer.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cici
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Prispevkov: 446
Aktiv.: 2.72
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2019 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Omenjena napajalnika nista dovolj zmogljiva za žico, ki jo nameravate uporabiti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 215
Aktiv.: 1.55
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2019 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

uporovna žica ni primerna za to, uporabi NiCr žico 0,3mm, jo lahko tudi konkretno napneš. Prvi napajalnik bi zdržal v teoriji, v praksi ti bo izklapljal. Porebuješ nek pwm regulator za omenjeni switcher.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zhAba
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Okt 2010 12:19
Prispevkov: 48
Aktiv.: 0.45
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2019 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, hvala za opozorilo, sem bil prepričan, da je ta žica ubistu NiCr žica. Sem iskal NiCr žico in mi je google iztrelil tole, pa sem si rekel saj to je pomoje to Rolling Eyes

Se pravi moj napajalnik bi bil v teoriji dovolj.Bi bilo bolj primerno če bi šel z debelino žice čim bolj dol in z tem manj obremenil napajlnik? Sem gledal navodila od Proxxon THERMOCUT 27 in ima žico debeline 0.2 tako da verjetno je to tudi neka bolj primerna debelina glede na to da bi bil ta rezalnik prfekten zame,seveda če bi bil malce cenejši.

Mogoče kak primer PWM regulatorja, ki bil primeren zame.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sslavc
Član
Član



Pridružen-a: Sre 05 Dec 2012 16:21
Prispevkov: 18
Aktiv.: 0.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2019 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam!
http://www.bolha.com/stroji-orodja/elektro-stroji-orodja/rezalniki/naprava-za-rezanje-poliuretanske-pene-in-stiroporja-1340670023.html
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2986
Aktiv.: 21.53
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2019 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo primerna žica bi bila tudi 0,8mm kromasta žica za MIG varjenje. Morebiti jo poizkusiš greti s klasičnim transformatorjem, če ga seveda imaš. Njegovo primernost oz primernost napajalnika boš najlaže ugotovil s poskušanjem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Prispevkov: 3141
Aktiv.: 20.84
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2019 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brat je rezal z 1mm krom žico za mig, priklopljeno direkt na akumulator.
lp

_________________
3 x 3 = 9
ena dalje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zhAba
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Okt 2010 12:19
Prispevkov: 48
Aktiv.: 0.45
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2019 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@sslavc
Ta je lep samo bi ga moral čisto podret in vprašanje če bi ga lahko predelal v takšno obliko kot bi ga jaz potreboval. Moj bi moral biti bol v tem stilu http://www.proxtools.com/store/pc/viewPrd.asp?idproduct=85&idcategory=23

@lojzek, @ro-bi
Bom malce pogledal tudi v tej smeri, čeprav nimam niti klasičnega transformatorja niti kakega akumulatorja viška.

Z samo debelino žice bi šel pa rajši na dol kakor na gor, ker bi rezalnik uporabljal pri maketarstvu za izdelavo dioram in za izdelavo terena za namizne igre mi v določenih primerih zadostovalo da se samo dotaknem stiroporja za lažjo simulacijo opek recimo, tako da tanša žica bi mi naredila tanjšo fugo.

Kaj pa kakšen tak napajalnik,sem z tem že kaj bližje mojim potrebam. Cena se mi ne zdi prevelika. https://www.ledux.si/trgovina/napajalniki/led-napajalnik-75w-12v-6a-metal/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 424
Aktiv.: 2.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2019 7:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že nekaj let služi tale "vikend" projekt, ker je bilo potrebno neko novo leto rezati snežinke iz stiroporja.
Za občutek:
Usmernik 12V 3A (stikalni)
PWM = 555 + N MOSFET
površina plošče= A3
dolžina žice = 18cm
debelina žice = 0,55mm

S tako konfiguracijo lahko žička tudi žari, kar ni ravno zaželjeno je pa včasih uporabno, sploh če je kolut rezervne žice na zalogi.

Če boš pri svojem rezalniku dodal PWM, bo tisti računalniški adapter povsem dovolj....



rezalnik1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  76.13 KB
 Pogledana:  2 krat

rezalnik1.jpg



rezalnik 2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  114.26 KB
 Pogledana:  2 krat

rezalnik 2.jpg



rezalnik 3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  133.42 KB
 Pogledana:  2 krat

rezalnik 3.jpg



rezalnik 4.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  73.58 KB
 Pogledana:  1 krat

rezalnik 4.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zhAba
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Okt 2010 12:19
Prispevkov: 48
Aktiv.: 0.45
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2019 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uu, super točno nekaj takega sem imel v mislih Wink

Lahko uprašam katero vrsto žice uporabljaš?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pinkobalinko
Član
Član



Pridružen-a: Ned 12 Feb 2017 0:07
Prispevkov: 54
Aktiv.: 1.89

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2019 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa PWM?
Nekaj takega?

Čeprav 19V zna biti za 555 že preveč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zhAba
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Okt 2010 12:19
Prispevkov: 48
Aktiv.: 0.45
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2019 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno sedaj iščem kakšen PWM bi bil primeren zame. Ampak ker nisem iz foha bol gledam v smeri že narejenih, ki bi ga samo zvezal. Pri nas pa zaenkrat tudi nisem našel še nič konkretnega, mi ni najbol jasno pod kaj naj sploh iščem in kje to sploh prodajajo, edino kar se mi zdi mogoče vredu je tole
https://www.conrad.si/Mocnostni-regulator-modul-Kemo-M171-9-V%2fDC,-12-V%2fDC,-24-V%2fDC.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=191273&ci=SHOP_AREA_14737_2407020

Edino kar me moti je cena, ker ko gledam pri kitajcih se podobne zadeve dobi za par everčkov Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 424
Aktiv.: 2.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2019 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zhAba je napisal/a:

Lahko uprašam katero vrsto žice uporabljaš?


Ups, očitno nisem bil dovolj natančen v merjenju debeline žice. Glede na to, da je navita na rdečem kolutku , bo najverjetneje tale:

http://www.logar-trade.si/žica-rsf-035-mm-100-g-(ca-130-m).html?invtid=7702

Ponovna meritev je potrdila 0,35mm;)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 424
Aktiv.: 2.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2019 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pinkobalinko je napisal/a:
Kaj pa PWM?
Nekaj takega?

Čeprav 19V zna biti za 555 že preveč.


PWM je zelo podoben ja, pred sam 555 se v primeru napajanja nad 18 V doda še en 7812 regulator, pa je.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zhAba
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Okt 2010 12:19
Prispevkov: 48
Aktiv.: 0.45
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 11, 2019 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MOND je napisal/a:


Ups, očitno nisem bil dovolj natančen v merjenju debeline žice. Glede na to, da je navita na rdečem kolutku , bo najverjetneje tale:

http://www.logar-trade.si/žica-rsf-035-mm-100-g-(ca-130-m).html?invtid=7702

Ponovna meritev je potrdila 0,35mm;)


Hvala za popravek, še posebaj pa za link da točno vem kaj gledati, pa še stricu čebelarju lahko zatežim za par metrov Smile

Mogoče še kako mnenje glede tega https://www.conrad.si/Mocnostni-regulator-modul-Kemo-M171-9-V%2fDC,-12-V%2fDC,-24-V%2fDC.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=191273&ci=SHOP_AREA_14737_2407020

Ali pa tega, ki bi ga moral sam sestaviti, ampak predvidevam da so vsi kosi že v kompletu razen gumba za vrtet, tako da se nebi preveč lovil in bi mi služil kot trening lotanja, pa še kako malenkost bi se mogoče naučil zraven Smile
https://www.conrad.si/Velleman-DC-pretvornik-sirinepulza-Komplet-za-sestavljanje8-35-V%2fDC.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=190967&ci=SHOP_AREA_14737_2407020
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 48 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group