www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Varilni transformator -> točkovni aparat ?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13516
Aktiv.: 85.01
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2019 7:45 pm    Naslov sporočila:  Varilni transformator -> točkovni aparat ? Odgovori s citatom

Pred časom sem nabavil eno univerzalno zadevo (AC/DC, plazma, tig...)
Sedaj mi je viška en večji varstojev varilni transformator. Bi mi pa kdaj prišel prav točkovni aparat. Bi šlo tak trafo predelat za to rabo?

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1113
Aktiv.: 9.12
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2019 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi.
Moč/tok vara bi lahko nastavljal z tokovnimi odcepi in z časom vklopa napajanja.
Tako kot pri vseh je najbolj pomemben del z elektrodami.

S takim trafotom boš lahko švasal ornk železo, za baterije in podobno bo po vsej verjetnosti premočno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polkic
Član
Član



Pridružen-a: Pon 04 Dec 2017 20:27
Prispevkov: 37
Aktiv.: 2.68

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2019 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen,

za baterije varit se splača predelat staro mikrovalovko. Smile

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13516
Aktiv.: 85.01
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2019 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raba pred vsem za spajanje kake pločevine.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joli
Član
Član



Pridružen-a: Sob 25 Feb 2017 22:55
Prispevkov: 25
Aktiv.: 1.08
Kraj: velenje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2019 9:58 pm    Naslov sporočila:  Re: Varilni transformator -> točkovni aparat ? Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Pred časom sem nabavil eno univerzalno zadevo (AC/DC, plazma, tig...)
Sedaj mi je viška en večji varstojev varilni transformator. Bi mi pa kdaj prišel prav točkovni aparat. Bi šlo tak trafo predelat za to rabo?


Pozdravljen

Če je to navaden varilni trafo ne bo šlo.Za točkalnik rabiš malo napetost,par voltov in velik tok,ta trafo ima nekaj čez 50 ali 60v in dokaj mali tok,hitro s bo pokadilo. Na sekundar ovoj ali dva debele bakrene pločevine (več tankih skupaj)pa bi že bil bližje. Trafo ne sme biti z pomičnim jedrom.Ampak na kakšno debelo pločevino varit ne bo šlo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1113
Aktiv.: 9.12
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 15, 2019 9:01 am    Naslov sporočila:  Re: Varilni transformator -> točkovni aparat ? Odgovori s citatom

[quote="joli"][quote="Silvo"]Pred časom sem nabavil eno univerzalno zadevo (AC/DC, plazma, tig...)
Sedaj mi je viška en večji varstojev varilni transformator. Bi mi pa kdaj prišel prav točkovni aparat. Bi šlo tak trafo predelat za to rabo?[/quote]

Pozdravljen

Če je to navaden varilni trafo ne bo šlo.Za točkalnik rabiš malo napetost,par voltov in velik tok,ta trafo ima nekaj čez 50 ali 60v in dokaj mali tok,hitro s bo pokadilo. Na sekundar ovoj ali dva debele bakrene pločevine (več tankih skupaj)pa bi že bil bližje. Trafo ne sme biti z pomičnim jedrom.Ampak na kakšno debelo pločevino varit ne bo šlo.[/quote]

To zna biti res, predvsem je problem v preseku žic in količini navojev, kar pa nebi smelo biti problem za Silvota.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 940
Aktiv.: 8.46
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 15, 2019 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odviješ ves sekundar, žico razrežeš na kose za en ovoj, daš vse kose paralelno in naviješ en ovoj. Rabiš kakšne 4V v praznem teku. Potem pa kratke kable kakšnih 240mm2 do klešč.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
joli
Član
Član



Pridružen-a: Sob 25 Feb 2017 22:55
Prispevkov: 25
Aktiv.: 1.08
Kraj: velenje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 15, 2019 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvo bi bilo faj vedeti kakšen trafo je,če je sploh uporaben

L.P. JOLI
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13516
Aktiv.: 85.01
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2019 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joli je napisal/a:
Prvo bi bilo faj vedeti kakšen trafo je,če je sploh uporaben

L.P. JOLI


Hvala vsem za odgovore.
Po napisanim verjento ni najprimernejši. Moč se mu spreminja s premikanjem jedra.
Ne bom se zafrkaval s predelavo. Če koga zanima, ga dam po neki "sindikalni" ceni.
Gre za varexov aparat 160/210 Tovarniško vgrajen ima ventilator. Je bolj malo rabljen in dobro ohranjen, ker nikoli ni šel iz garaže. Na bohi sem takega našel tam za 120€. "Sindikalna" cena je polovična. Edini pogoj je osebni prevzem pri meni, kjer se lahko tudi preizkusi. (nikamor ga ne mislim vozit).

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2393 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group