www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

I: Star računalniški monitor

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mali oglasi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gregzy87
Član
Član



Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Prispevkov: 733
Aktiv.: 4.83
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 08, 2019 10:34 pm    Naslov sporočila:  I: Star računalniški monitor Odgovori s citatom

Iščem star in delujoč računalniški monitor, ne tisti z vga vhodom ampak tistim pred vga vhodom. Izgleda bolj kot nekakšen serijski port (5 pinov zgoraj, spodaj pa 4 pini). Če komu kakšen tak primerek še leži doma.

Ponudbe na ZS.

Hvala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
joe di maggio
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Avg 2007 1:03
Prispevkov: 157
Aktiv.: 1.08
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 09, 2019 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

včasih se mu je reklo herkules črnobel ali zelen ali rjav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3047
Aktiv.: 19.50
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 09, 2019 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tisto je najbrž terminal , ne pa monitor
_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5567
Aktiv.: 33.73
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 10, 2019 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
tisto je najbrž terminal , ne pa monitor

Lahko, ni pa nujno (malo verjetno). MDA, CGA in EGA monitorji so bili opremljeni z DB9 priključnimi kabli. Nekje pa mislim, da imam še celo enega VGA s kablom in priključkom DB9, ki ima dodan adapter DB9/DE15 za priklop na grafiko. Bo moral malo več napisat, kaj pravzaprav rabi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DenisH
Član
Član



Pridružen-a: Pet 07 Sep 2012 0:05
Prispevkov: 91
Aktiv.: 1.09
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 12, 2019 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To so enbarvni (monokromatski) monitorji. Težko jih je dobit, ker so ljudje to povečini pometali stran. Na ebay-u se marsikaj najde, ampak so tam poleg riziko transporta, problem tudi cene.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gregzy87
Član
Član



Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Prispevkov: 733
Aktiv.: 4.83
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 12, 2019 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, to je monokromatski monitor s katodno cevjo. Namreč znanec ima nek star cnc stroj, ki uporablja še pentium I mašino ter kartico z DB9 izhodom. Monitor mu je crknil, sedaj pa iščeva drugega takega podobnega delujočega.

Lahko pa, če kdo obvlada popravila tovrstnih monitorjev poskusi, seveda s primerno ceno. Sam sem že poskusil ampak žal ne najdem napake. Monitor kaže neke črte, slika je po mojem premaknjena v en kot oz. zelo slabo se vidi pa še to ne čisto vsega texta. Se pa kar mudi, ker stroj zdaj stoji ...

Če bi se kdo poigral z monitorjem ali pa da ima takega podobnega doma, da poskusim s priklopom na to mašino.

Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
DenisH
Član
Član



Pridružen-a: Pet 07 Sep 2012 0:05
Prispevkov: 91
Aktiv.: 1.09
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2019 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče samo še en nasvet v kolikor ne najdeš drugega monitorja oz. se ne najde mojster, ki bi ti popravil obstoječega: starejši 486 sistemi in Pentium 1 so imeli že PCI vodilo, tako da bi lahko odstranil to grafično kartico, ki je verjetno na ISA vodilu in vstavil grafično kartico, ki je na PCI vodilu in ima navejši VGA izhod. Potem pa najdeš monitor s takim vhodom (katodni ali LCD) in priklopiš.

Če je računalnik starejši in ima samo ISA slote, potem poglej za grafično z VGA izhodom in ima ISA vodilo.

Tako bi jaz probal, da bi dobil sliko na monitorju, ne vem pa ali bi kaj spremenilo v zvezi z delovanjem CNC-ja.

Verjetno si to stvar že v prvo preveril, ampak: stari monitorji imajo gumbe za nastavitev ostrine slike in ne vem kaj še (običajno sta dva). Lahko da je zadeva razštelana oz. "out of sync".
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gregzy87
Član
Član



Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Prispevkov: 733
Aktiv.: 4.83
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2019 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvet.

Ta grafična kartica ima poleg DB9 izhoda za monitor še nek drug izhod DB25, ki potem pride povezan z eno izmed kartic od stroja. Se bojim da je monitor res povezan s strojem preko te kartice, ni samo grafična kartica.

Ta ima 4x PCI ter 2x ISA vodila.

Bilo bi prelahko, če bi enostavno dobil neko PCI kartico z VGA izhodom Smile

Ja, tiste potenciometre sem že vse probal nastavljati, ampak še vedno so črte na zaslonu ter samo en delček slike, samo nekaj slabo vidnih črk. Recimo trimer za fokus se sploh ne odziva pa je ok. Zadeva je izven sinhronizacije sigurno.

Nimam več idej kaj vse bi še lahko probal. Pomeril sem kondenzatorje ter slabe že zamenjal ampak ni nobene razlike. Na TDA čipu dobim žago, ki naj bi služila za sinhronizacijo, tranzistor ni noben prebit, niti nisem našel slabe diode. Vse spoje sem že polotal. Tako da ne vem, tudi na spremembo temp. se ne spremeni nič ... Brick wall
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
gregzy87
Član
Član



Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Prispevkov: 733
Aktiv.: 4.83
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2019 3:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče se komu valja kje kakšen adapter iz DB9 na VGA protokol ... to bi tudi bila dobra in poceni rešitev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1277
Aktiv.: 9.11
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2019 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tej temi: https://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=48924&postdays=0&postorder=asc&highlight=centrirka&start=0 je nekdo tudi imel problem s sliko, nakar se je na koncu ugotovillo, da je bila zanič ena dioda.
Naredi kako sliko, ni vrag da se ne najde rešitev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mali oglasi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 85 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group