|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bond_james_bond Član

Pridružen-a: Pon 26 Feb 2007 9:58 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.05
|
Objavljeno: Sre Feb 28, 2007 11:06 pm Naslov sporočila: Porabnik 1W |
|
|
Spopadam se z eno težavico, pa upam, da mi bo kdo lahko kaj svetoval.
Za hišni alarm uporabljam kar Steinelove 230V IR senzorje gibanja, ki so sicer namenjeni za vklapljanje luči. Problem je v tem, da senzor deluje normalno le, če je na njegovo izhodno fazo priklopljen nek porabnik. Če torej tam ni luči ali nekega drugega porabnika, senzor sploh ne izklopi izhodne faze. Ker imam iz senzorja izhodno fazo speljano na vhod krmilnika za alarm, ki pa ne porablja toka, stvar žal ne deluje. Rabim torej nek cca. 1W porabnik toka, ki ga bom prilopil na izhod senzorja, da bo ta zadovoljen. Mi lahko predlagte kakšen mini (po dimenzijah) 1W 230V porabnik, ki bi ga stlačil v notranjost senzorja poleg priključnih kablov, pa da se ne bi segreval preveč, ker bi s tem motil IR senzor. Kakšna bi bila varianta z relejem? Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.00 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Feb 28, 2007 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj enostavno breme je primerno dimenzioniran 1W upor. Oddajal pa bo 1W toplote.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dream Član

Pridružen-a: Ned 21 Jan 2007 17:55 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.07 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sre Feb 28, 2007 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj se ti pa zgodi v primeru izpada omrežja? Verjetno "- A-L-A-R-M-" !! To kar imaš ni najboljša rešitev.
_________________ Vsak dan spoznamo kaj novega... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.97 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
dream je napisal/a: |
Kaj se ti pa zgodi v primeru izpada omrežja? Verjetno "- A-L-A-R-M-" !! To kar imaš ni najboljša rešitev. |
Ob izpadu 220 ni alarma ... je šele potem ko štrom pride nazaj ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bond_james_bond Član

|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
To kaj se zgodi, ko izpade elektrika, naj vas ne skrbi fantje, to imam rešeno, z UPS-om in krmilnikom, ki takšne motnje zazna in ustrezno preskoči, raje se osredotočite na moje vprašanje, kakšnega porabnika uporabiti. Upor ne bo v redu, so neke teževe glede induktivne porabe in podobno, bi moralo biti kao neka žarnica ali podobno. Kakšna ideja? Kaj menite glede releja?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.44 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.67 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 9:58 am Naslov sporočila: Re: Porabnik 1W |
|
|
bond_james_bond je napisal/a: |
... Problem je v tem, da senzor deluje normalno le, če je na njegovo izhodno fazo priklopljen nek porabnik. Če torej tam ni luči ali nekega drugega porabnika, senzor sploh ne izklopi izhodne faze. |
Precej nenavadno. Ali si preveril dokumentacijo senzorja? Običajno imajo senzorji na alarmnem izhodu rele in je delovanje popolnoma neodvisno od obremenitve. Vzemi raje en običajen senzor. V končni fazi je škoda trajno kuriti 1 W elektrike.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bond_james_bond Član

|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek: jaz bi rad mini porabnika v takem smislu, da bi šel v senzor, tista lučka, ki jo omenjaš ti, je pa večja od senzorja samega
jur: sej ta porabnik bi bil aktiviran samo takrat, ko bi senzor nekaj zaznal in na izhod poslal fazo. Ta porabnik bi zgolj zagotovil, da bi se senzor po pretečenem nastavljenem času izključil - torej da na izhodu ne bi bilo več napetosti. Če namreč ni porabnika, senzor kar pošilja fazo na izhod. Baje da na izhodu mora biti porabnik, da senzor sploh deluje. Je pa povsem običajen STEINELOV senzor. Ko sem gor dejsnako vzporedno priključil žarnico, stvar deluje normalno, sezor vklaplja in izklaplja izhodno fazo tako kot treba, brez žarnice pa je izhod non-stop aktiven...
Še kakšen predlog?
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.54
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upor, na katerem pokuris 1W, kot so ti ze predlagali. Ne obstaja nic manjsega.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.67 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stvar je v vsakem primeru čudna. Žarnica (oziroma 1 W breme) deluje kot nekakšen pullup (oziroma bolj pravilno: pulldown upor). Izmeri oziroma poglej v datasheet, koliko toka je potrebno za "normalno" delovanje in izračunaj (ohmov zakon) primerno vrednost upora. Če je moč enega watta pravo, potem je upor 47 kiloohmski (R=U*U/P = 220*220 /1 = 48 k ohmov). 47 k je najbližja standardna vrednost. 51 k upor bi dal manjši tok, kar je lahko narobe.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.65 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak 230V IR senzor ima notri ali trafo ali kondenzator za zniževanje napetosti.
Jaz bi raje to "postrgal" ven in mu pripeljal direktno DC napajanje, ki ga rabi. Izhod pa je v 90% rele, s katerim preklopiš signalno linijo.
Pa na tvojem mestu bi rele zvezal v stanje, da je vedno sklenjen, razen ob sproženem senzorju. Tako bi imel tudi rešeno, če ti kdo precvika žice do senzorja.
LP
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bond_james_bond Član

|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jur - sem dal gor upor 47k 2W moči in stvar nekako deluje, me pa moti to, da imam po izklopu releja na izhodnem vodniku še vedno cca 15V. Očitno tudi pri Steinelu ne vedo točno, koliko minimalno mora biti porabe, da na izhodu nimaš več nič. Sedaj pa ne vem, ali je lahko kaj narobe, če pustim tako, ampak to pomeni, da imam pri miraovanju na izhodu 15V. To me sicer pri krmilniku ne moti, ta iz 0 v 1 zazna pri min. 40V, ampak ali to lahko kaj škodi samemu senzorju? Žal v datasheet ni podatkov, kakšen naj bi bil minimalen potreben tok, da bi delovalo normalno...
Aly - Se strinjam, ampak rabim povratno 230V, po tvojem bi pa potem moral še enkrat izhod na rele peljati, da bi mi 230 potem preklapljal na krmilnik, tolk prostora pa nimam v omarici .
Rad bi torej rešil kar z uporom, če je seveda to možno na varen in zanesljiv način.
Koga bi pa to še lahko vprašal, da bi iz prve roke vedel, kako je s temi Steinel senzorji? Moj prodajalec pravi, da bi moralo delovati tudi brez porabnika, ampak to seveda ne drži...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.54
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ze to da moras senzor modificirati da sploh deluje, ni ravno najbolj "varno in zanesljivo". A je mozno, da imas ti en cuden senzor, ce prodajalec vztraja, da mora delovati brez bremena ?
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je senzor predviden za Dvožilen priklop (kakor navadno stikalo), potem rabi neko breme, da se lahko senzor preko njega sploh napaja.
Če je senzor napravljen za Trižilni priklop, ima fazo in ničlo, torej deluje samostojno.
Predvidevam, da je priklop dvožilen.
Kako se obnese priklop na Kapacitivno breme? Kondenzator namesto upora. Nič se ne bi grelo .
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bond_james_bond Član

|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Senzor je kao kvaliteten - Steinel IS 2180-5, cena cca. 60€. Sem preiskusil že tri senzorje tega tipa in pri vseh ista fora. Ima pa trožilni priklop, ampak na izstop relejčka je vezan še en upor in dalje v vezje samega senzorja (detekcijski del). Ni mi jasno, zakaj na izhodu releja ne dobim le 0V oz. 230V, ampak ob neobremenjenem izhodnem delu in izklopljenem releju dobim še vedno ven neko napetost??? Vem da je čudno, ampak tako je in to pri več takih senzorjih, tako da izključujem tovarniško napako v zvezi s tem, razen če je defektna cela serija???
Če ma kdo čas, naj si prosim ogleda še tole od senzorja - LINK
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 2 Ur