www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pašni aparat / električni pastir ne dela
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 703
Aktiv.: 4.05
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 23, 2022 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pečovnik je navijal VN trafo kar na en pvc tulc. V sredino tulca pa je nabil nekaj na roko narezane pločevine. Pečovikov trafo je v bistvu ena posebna stavritav, ki ni ravno primerna za v pastiraja. baje, da je omenjen trafo povzročal nemalo motenj...

Lahko sam previješ trafo in narediš istega. odvij ovoje lakirane žice in preštej ovoje. Potem navij novo žico in pazi pri izolaciji.
Lahko pa naviješ svoj trafo, tak kot mora bit z EI jedrom. Jedra med drugim prodajajo tukaj ( https://elmatt.si/sl/home-slovenscina/ ).

Drgač je cena kar taka kot praviš za VN trafote po naročilu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 321
Aktiv.: 4.79

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2022 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPartner je napisal/a:
Že imam ta podatek proizvajalca in me zanima ali je cena 35€ realna za tak trafo?
To je še dobro. Pečovnik je za tisti svitek bakra in nekaj speštane pločevine v sredino želel še več. Magari bi ga dal delat podizvajalcu. Škoda časa.
PPartner je napisal/a:
Poslikam ko pridem domov. Je pa ena slika zgornje strani na prejšnji strani te teme (3.prispevek).
Očitno so ti pastirji kar problematični.

Si mislil od Pečovnika? Ta od Elexa je vsaj kulturno narejen. Trafo ima primerno ceno. Jaz sem ga moral zamenjati v Pečovnikovem za EI jedro in je cena ustrezna. Kar pri temu od Elex naroči trafo, ne boš nič profitiral. Wink

_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPartner
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42
Prispevkov: 109
Aktiv.: 0.89
Kraj: okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 26, 2022 9:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala. Sem naročil, je že doma, čaka na zamenjavo.
Berem da so elex pastirji večkrat omenjeni v tej temi in servisirani, zato sem napisal da so očitno problematični.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 703
Aktiv.: 4.05
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 28, 2022 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPartner je napisal/a:
Hvala. Sem naročil, je že doma, čaka na zamenjavo.
.....


Kašnega si pa naročil? Prestavno razmerje, velikost, primarni ovoji? Cena?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPartner
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42
Prispevkov: 109
Aktiv.: 0.89
Kraj: okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 28, 2022 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveč me vprašate. Kontaktiral sem elex elektroniko in so mi poslali nadomestnega za moj pastir, 35€.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPartner
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42
Prispevkov: 109
Aktiv.: 0.89
Kraj: okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 28, 2022 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Update: zamenjal trafo, vendar pastir ne kleplje.
ali je možno, da je skurilo še kaj?



IMG-20221128-191842[1].jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.22 MB
 Pogledana:  26 krat

IMG-20221128-191842[1].jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 703
Aktiv.: 4.05
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2022 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPartner je napisal/a:
Update: zamenjal trafo, vendar pastir ne kleplje.
ali je možno, da je skurilo še kaj?


Možno marsikaj Wink.

Najprej preveri, če se ti polni tavelki/taglavni kondenzator (cca 20, ali 25uF)?
Če ne, so lahko fuč usmerniške diode ali kondenzator (mislim, da je cca 3.3uF/600V - ali nekaj takega). Če se kondenzator polni pa ni pulza je lahko prebit diak, tiristor alo pa slab tisti tamali elektrolit (cca 6uF).
Kondenzator naj bi se napolnil na cca 600V. Ko je kodenzator dovolj napolnjen se za trenutek vlopi TIRISTOR in izprazni naboj kondenzatorja na VN trafo.....

PPartner je napisal/a:
Preveč me vprašate. Kontaktiral sem elex elektroniko in so mi poslali nadomestnega za moj pastir, 35€.


Če prav raumem (po videzu) je tole vezje sedaj od Pečovnika? Ti pa si naročil trfo od Elex-a?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPartner
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42
Prispevkov: 109
Aktiv.: 0.89
Kraj: okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2022 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to verjetno se na oko ne vidi, je treba le pomerit? če je karkoli v okvari.

komplet pastir je od elexa, original, kupljen kaj pa vem, nekaj let nazaj in je pridno delal do prejšnjega tedna. sedaj je v akciji stari guliver gp60.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 321
Aktiv.: 4.79

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 30, 2022 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej kaj piše na tiristorju levo spodaj? Tista trinoga žival. Na začetku te teme je to nekdo zamenjal z močnejšim. Takrat je dal 2n6509 ti lahko daš ekvivalent, kar je trenutno dobavljivo. On je takrat naredil generalko, ti lahko menjaš še DIAC (modra zadeva) drugo zaenkrat ni smiselno.
_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ravne
Član
Član



Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Prispevkov: 74
Aktiv.: 1.71

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 01, 2022 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPartner je napisal/a:
Update: zamenjal trafo, vendar pastir ne kleplje.
ali je možno, da je skurilo še kaj?

Preveri varovalko in ležišče varovalke. Je zelo oksidirano.
Preveri tudi upor 82 Ohm 5W. Velika verjetnost je tudi, da je tiristor pokvarjen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPartner
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42
Prispevkov: 109
Aktiv.: 0.89
Kraj: okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 01, 2022 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

danes sem zamenjal še veliki kondenzator vendar ni uspeha.
sama varovalka je ok. prevaja elektriko, moram pa očistit oksidacijo vseeno.
tiristor ima oznako 2n6509g, ga lahko kako preverim če je ok?
diac pa nima nobenih oznak, kako izvem vrednost?
upor je videti ok, kaže 82 ohm.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ravne
Član
Član



Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Prispevkov: 74
Aktiv.: 1.71

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 01, 2022 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPartner je napisal/a:
tiristor ima oznako 2n6509g, ga lahko kako preverim če je ok?


Preveriš ga lahko takole ali pa takole.

PPartner je napisal/a:
diac pa nima nobenih oznak, kako izvem vrednost?

Diac redko odpove. Oznake so različne, največkrat pa je DB3 ali DB4, kar pa v tem vezju niti ni pomembno kateri je.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jp
Član
Član



Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Prispevkov: 210
Aktiv.: 1.02
Kraj: Majšperk

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 01, 2022 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Za preizkus izpravnosti (Triak, Tiristor) je uporabna vsebina na:

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=1276
Lp, jp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPartner
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42
Prispevkov: 109
Aktiv.: 0.89
Kraj: okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 02, 2022 12:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, javim ko bo kaj novega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 703
Aktiv.: 4.05
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 02, 2022 8:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tiristor lahko naročiš tule.

Za diac, kot so že predhodniki povedali, niti ni tako pomebno kakšen je.
Jaz uporabljam tega.

Praviš, da si zamenjal taveliki kondenzator? A se ta taveliki kondenzator napolni na cca 600V?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 9 od 10

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 155 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group