|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.91 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2022 12:48 am Naslov sporočila: Vzdrževanje in servis sončne elektrarne |
|
|
Vsi ali večina ponudnikov sončne elektrarne ponuja tudi paket vzdrževanje. Cene, kolikor sem povprašal naokoli, so kar različne med njimi. Od 60 pa vse do 200€ letno.
Ker bi naj bilo pokritje garancije odvisno tudi od rednih servisov pooblaščenega serviserja, iščem na spletu, kaj naj bi ta servis vseboval. Kaj proizvajalec sploh predvideva pod redni servis?
Za SOLAR EDGE SE16K sem našel samo čiščenje 2 ventilatorjev 1x letno.
Za sončne celice pa samo optična kontrola poškodb 2x letno.
Ima kdo kakšne druge podatke?
Dodatno v paketu vzdrževanja je zajeto:
-Termični pregled s termo kamero
-Vizualni pregled
-Pregled učinkovitosti delovanja elektrarne
-Pregled in kontrola vseh spojev
-Servis razsmernika-čiščenje ventilatorja........
-Uradno poročilo o delovanju elektrarne na 2 leti
-Čiščenje modulov ni zajeto
Plačujete paket vzdrževanje in koliko vas stane? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2022 12:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Dodatno v paketu vzdrževanja je zajeto:
-Termični pregled s termo kamero A ne bodo izgube vidne na aplikaciji?
-Vizualni pregled Lahko pogledam sam
-Pregled učinkovitosti delovanja elektrarne Aplikacija
-Pregled in kontrola vseh spojev Kako bo prišel pod panele, če so en do drugega na strehi?
-Servis razsmernika-čiščenje ventilatorja........ Lahko sam
-Uradno poročilo o delovanju elektrarne na 2 leti Aplikacija |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mrtn Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14 Prispevkov: 195 Aktiv.: 1.22 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2022 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj si si že sam odgovoril. Po moje bolje vložiti nekaj v zavarovanje (udar strele ali pa strojelom, toča mogoče) in po desetih letih začneš menjat okvarjene dele, če se seveda kaj pokvari. Po moje res ni veliko sestavnih delov v sami sončni elektrarni.
Sam sem videl, da je ventilator v notranjsoti itak zaprt in ne deluje v prašnem okolju. Sicer veliko deluje vsaj pri meni (ocenjujem da kakšnih 5ur na dan).
Mogoče zunanji ventilator res malo več nastrada zaradi praha in umazanije pa še ta dvomim, da bo kar tako šel rakom žvižgat. Deluje pa bolj poredko.
Iz aplikacije se pa lepo vidi analiza delovanja panelov,.. pridobljena energija,... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2022 1:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Bolj me zanima, če ste se ostali odločili za paket vzdrževanja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.30 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2022 8:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz se nisem odločil za vzdrževalni paket, ker pri meni za vzdrževalna dela piše isto, kot pri tebi. To mi je BV. (brez veze)
Da bi pa prišli in dvakrat na leto oprali panele, ne, to je pa že preveč.
Enako kot so imela včasih podjetja vzdrževanje računalnikov in je pod to spadalo čiščenje kroglice miške in sesanje tipkovnice. Ampak eni to plačujejo, drugi pa (za nič dela) služijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2022 9:19 am Naslov sporočila: |
|
|
hudamravljica je napisal/a: |
-Termični pregled s termo kamero A ne bodo izgube vidne na aplikaciji? |
Nedelovanje enega podniza zaradi slabe celice se hitro spregleda. Drugo pa je, če gre za elektrarno z optimizatorji ali merilniki na nivoju modulov.
S termo kamero se lahko pogleda tudi spoje. Res pa je, da jih je večina pod moduli.
Nazadnje urejal/a bostjang Čet Dec 15, 2022 11:06 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 506 Aktiv.: 3.89
|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2022 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem laik na vašem elektro področju pa kar vprašam.
Kaj pa pregled raznih spojev na sponkah, kablih, itd. po elektrarni? Kakor sem nekje zasledil - mogoče celo na tem forumu, se ne spomnem točno - je problem nevarnosti obloka pri enosmernem toku večji, kot pa pri izmeničnem.
Že pri inštalacijah v hiši je to dobro narediti vsake toliko, sicer bolj redko kdo to dela, kakor vem...
Lahko kdo pove kaj več? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2022 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Za primer obloka je dobrodejen AFCI - Arc Fault Circuit Interrupter. Nekateri novejši razsmerniki imajo to funkcionalnost že vgrajeno.
V primeru mikrorazsmernikov je nevarnost precej manjša, ker imamo tudi med delovanjem največjo DC napetost zgolj enega ali dveh modulov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2022 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
hudamravljica je napisal/a: |
-Termični pregled s termo kamero A ne bodo izgube vidne na aplikaciji? |
Nedelovanje enega podniza zaradi slabe celice se hitro spregleda. Drugo pa je, če gre za elektrarno z optimizatorji ali merilniki na nivoju modulov.
S termo kamero se lahko pogleda tudi spoje. Res pa je, da jih je večina pod moduli. |
Tako je, imam 29 panelov in 15 optimizatorjev pod paneli. V aplikaciji je vidnih vseh 15 optimizatorjev in proizvedena energija vsakega posebej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2022 1:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole lahko izgleda kratek stik na DC viru: 2.5 kW DC short circuit 2. Če pa med tem še malo povečamo razdaljo pa tako: DC oblok.
Napetost v tem primeru 200V oz. 250V je še nizka za PV. Sicer smo na ranga 3x višji ali še več.
Ne poskušajte tega doma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 506 Aktiv.: 3.89
|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2022 1:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj zato sem pa vprašal, ker te posnetke sem že nekje videl... Zato se mi zdi edina smiselna zadeva preverjanje spojev pri elektrarni, kar se vzdrževanja tiče. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1672 Aktiv.: 7.87 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2022 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
grega09 je napisal/a: |
Kaj pa pregled raznih spojev na sponkah, kablih, itd. po elektrarni? |
Lahko povem za svoj primer - ni ravno elektrarna, temveč navadno stikalo za luč v dnevni sobi. Tisto staro iz leta '76, na dva vijaka, ki napneta kremplje. Nazadnje sem ju vzel iz doze in pritegnil vijaka na priključkih pred kakšnimi 20 leti. Prejšnji teden sem ju spet, ko sem renoviral prostor in se čudil: en vijak na izhodni fazi enega stikala je bil zelo odtegnjen; na drugem stikalu pa je vijak dovodnega faznega priključka povsem padel ven iz navoja.
Tako da ja - vse spoje je potrebno pregledat na vsake toliko in vsi spoji morajo biti dostopni. Mislim da sem nekje zasledil da obstaja celo predpis o tem. Mislim da na vsake 16 let, če se prav spomnim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2022 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Tako da ja - vse spoje je potrebno pregledat na vsake toliko in vsi spoji morajo biti dostopni. Mislim da sem nekje zasledil da obstaja celo predpis o tem. Mislim da na vsake 16 let, če se prav spomnim. |
Pri sončni elektrarni je to skoraj nemogoče. Če je elektrarna na strehi ali integrirana vanjo, bi bilo potrebno odstraniti veliko (vsakega drugega) modulov. To iz mehanskih razlogov ni dobrodejno za module (vemo iz lastnih izkušenj). Ali pa elektrarno sestaviti z razmiki med moduli, kjer bi bili konektorji (pod pokrovom?). Kaj takega še nisem videl niti slišal.
Pri samostoječi sončni elektrarni je še najlažje. Tam je lahko vse vidno.
Kar pa se tiče hišnih inštalacij sem imel tudi sam podobno izkušnjo. V bloku je v kletnih prostorih vse delovalo (60 let), ko pa so delavci uporabljali neko vtičnico pa je ostala brez napetosti. Ugotovil sem, da je bil slab stik v eni od doz na poti do nje in to na ničelnem vodniku.
Nazadnje urejal/a bostjang Pet Dec 16, 2022 4:35 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 318 Aktiv.: 2.37 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2022 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Spoji na konektorjih panelov se s časoma ne slabšajo. Preverjeno na elektrrnah starih do 14 let tudi s termovizijo . Kar se tiče bakrenih vijačnih spojev, jih je treba preveriti po prvem letu, kasnejša preverjanja so se pokazala kot brezpotrebna, ker baker postane trd, drugo je pri aluminiju.
l.p. _________________ Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bonus Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2014 22:50 Prispevkov: 130 Aktiv.: 0.95 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 18, 2022 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam 14 let staro 3,5 kW SE na strehi. Do zdaj BP, brez vsakega posega. Razsmernik je brez ventilatorjev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni