www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vista
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
šlosar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Jan 2004 20:07
Aktiv.: 0.29

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 13, 2007 11:33 pm    Naslov sporočila:  Vista Odgovori s citatom

Zdravo
Kaj kupiti pri nakupu novega računalnika.? XP, ali Visto.
V kolikor kupim Xp, bo potrebno čez čas ponovno odšteti neko vsoto za nakup novega o.s.. V kolikor kupim Visto, (pravijo počakaj še malo), ni še to..?
Kakšne so vaše izkušnje.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 13, 2007 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej se vprašaj za kaj potrebuješ računalnik. Potem ali sploh rabiš Okna. Linux dela tudi OK Smile
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.99
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vista ima če drugega ne, en kup težav z gonilniki.

Ranljivosti so pa že dokazali, čeprav je "najvarnejši sistem"
Potem je tu še DRM, s katerim se pa nihče ne ubada preveč.

šlosar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Jan 2004 20:07
Aktiv.: 0.29

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 12:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Citiram:
Najprej se vprašaj za kaj potrebuješ računalnik. Potem ali sploh rabiš Okna. Linux dela tudi OK

Očitno sem zgrešil forum, ali pa je moje vprašanje nerazumljivo.
Ne sprašujem ali in zakaj potrebujem računalnik, oziroma Okna!

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 12:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stvar posameznika, da presodi kak OS si bo omislil. Zase vem, da bom še kar nekaj časa ostal na XP. Pa ne zaradi zastarelega računalnika ali kaj podobnega, pač pa zato, ker mi microsoft še vedno posodablja OS ( po toliko letih...). Torej sem kupil nekaj napol narejenega za polno ceno !

Res mi ni do tega, da bi zdaj še enkrat šel skozi tako kalvarijo.

Mimogrede pri Visti me je dos emulator prepričal, pri XP ne deluje dobro.

mucek4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

šlosar je napisal/a:
Ne sprašujem ali in zakaj potrebujem računalnik, oziroma Okna!

Ko si boš odgovoril na ta dva vprašanja boš dobil odgovor ali potrebuješ Visto ali XP-je.

Če si že pripravljen plačati tistih 120 € za XP oz. do 250€ za Visto potem ni potrebno razmišljat o Linuxu. Potem če misliš igrati igrice potem raje pojdi na XP-je, da igram ostane dovolj pomnilnika. Za brskanje po spletu in branje pošte je popolnoma vseeno, čeprav se jaz v takem primeru nagibam k Linux-u. Če pa vendarle želiš nek lepo oblikovan sistem in te ne moti, da večino stvari še ne deluje tako kot mora se pa spusti v nakup Vista Ultimate in odštej 250€.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 10:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

XP. Če hočeš delati in nekaj narediti, boš vse lahko naredil tudi v XP. Brez da bi se moral ukvarjati (beri: yebati) z novimi lastnostmi in "lastnostmi" viste. Težko bi nakšel kakšno stvar, za katero bi moral imeti visto.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 10:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri M$ se je pokazalo preprosto pravilo. Operacijskega sistema se ne izplača kupovat oziroma instalirat dokler ni zuanj Service Pack 1..... Po tem, nisi več preizkusni zajček.
Kar se pa zastarelosti tiče .... pred kratkim sem nekomu popravil PC (crknil je disk), ki še vedno uporablja Win98. Za delo, ki ga na tem PC-ju opravlja povsem zadoščajo in ker ne namešča vsak dan novih "kradware" programov tudi nima potrebe po drugem OS-u.

Sam bom o Visti začel razmišljat mogoče čez kakšno leto, do tedaj pa bo Vista le modna muha .... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Windows 98 je problematičen v glavnem zato, ker na njem ne delujejo več zadnje verzije directx. To pomeni, da ne deluje zelo pomembna stvar: računalniške igre. Če človek ne potrebuje aktivnega direktorija in novejših iger, se da praktično vse narediti z win98.

Jur
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse je res odvisno od tega za kaj računalnik potrebuješ. Sam imam za CNC namene en starejši računalnik. Uporabljam TURBOCNC in poganjam DOS 6.22.
Malo mi je škoda, ker ima mašina 128 MBy RAM-a. Izkoriščen je pa le 1 MBy.

gaborp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Jul 2005 9:54
Aktiv.: 0.27
Kraj: Škofja Loka / Tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 je napisal/a:
Če pa vendarle želiš nek lepo oblikovan sistem in te ne moti, da večino stvari še ne deluje tako kot mora se pa spusti v nakup Vista Ultimate in odštej 250€.

S to izjavo se pa nebi čisto strinjal. Tudi Linux desktop se da polepšati z Beryl namizjem, ki omogoča nastavljanje raznih vizualnih efektov in tem. Nastaviti se da tudi izgled Viste.

Meni na mojem sistemu AMD Athlon 1.33GHz /512MB / Radeon 9000 Pro deluje, vendar ne s polnimi možnostmi, ki jih ponuja. Problem je v driverjih za ATI grafične kartice, z nvidio naj bi pa delalo brez problema.

V primerjavi z Visto bi tej konfiguraciji dal dva plusa: cena 0€ in nizke sistemske zahteve.

Če pa se vrnem k prvotno zastavljenemu vprašanju, kaj kupiti pri nakupu novega računalnika, bi ti jaz predlagal da počakaš do izida SP1.

Screenshot-20.jpg
 Opis:
Ubuntu / Beryl
 Velikost datoteke:  39.98 KB
 Pogledana:  6 krat

Screenshot-20.jpg

Screenshot-46.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  60.04 KB
 Pogledana:  4 krat

Screenshot-46.jpg

Screenshot-49.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  60.82 KB
 Pogledana:  4 krat

Screenshot-49.jpg

Nazadnje urejal/a gaborp Sre Mar 14, 2007 6:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gaborp je napisal/a:
mucek4 je napisal/a:
Če pa vendarle želiš nek lepo oblikovan sistem in te ne moti, da večino stvari še ne deluje tako kot mora se pa spusti v nakup Vista Ultimate in odštej 250€.

S to izjavo se pa nebi čisto strinjal. Tudi Linux desktop se da polepšati z Beryl namizjem, ki omogoča nastavljanje raznih vizualnih efektov in tem.

To vem. Samo svoj prejšnji post sem pisal brez misli na Linux. Sicer pa Vista nima 3d namizja. Ima le malce polepšane blur efekte.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 3:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti screenshoti mogoče zgledajo fino, uporabni pa niso, ker je težko gledati in brati slike in tekste pod kotom. Da o pokurjenih resourcih (hardware in software) niti ne govorim. Prava rešitev je več monitorjev. To pa deluje tudi na win 98.

Jur
Nazaj na vrh
gaborp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Jul 2005 9:54
Aktiv.: 0.27
Kraj: Škofja Loka / Tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3D desktop je uporaben, če nimaš dveh monitorjev, sicer je pa to le ena izmde šmink Beryl-a, ki jih Vista nima. Poanta je bolj v vizualnih efektih, ki jih Beryl omogoča in so dobro prikazani v filmu, ki je linkan v mojem prejšnjem postu.

V prejšnjem sporočilu sem želel povedati da za dober izgled sistema ne potrebuješ Viste, da obstajajo alternative. Kar se pa uporabnosti tiče pa je moje mnenje, da je za domačo uporabo (net, mail, filmi, ...) ok, ampak pri resnem delu bi pa vsaj mene motilo. Torej še en razlog manj, da bi se mi mudilo z nakupom Viste.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Tisti screenshoti mogoče zgledajo fino, uporabni pa niso, ker je težko gledati in brati slike in tekste pod kotom. Da o pokurjenih resourcih (hardware in software) niti ne govorim. Prava rešitev je več monitorjev. To pa deluje tudi na win 98.
Jur

Zanimivi screenshoti . Visto bom kupil, ko bodo odpravili tega hrošča s postrani tekstom. Do takrat pa še 3 ali 4 leta ostanem na X-ih. Imam orignal "Domačico" (Home edition 2002), pa jo še vedno niso do konca popravili. Ves čas nekaj posodabljajo. Dobrodošli v letu 2007.

Za večzaslonski način prikazovanja uporabljam: ALT+TAB Wink .
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni