www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektronika pralnega stroja WA60.5

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Leon76
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 24 Jul 2024 21:18
Aktiv.: 0.28
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2024 10:21 pm    Naslov sporočila:  Elektronika pralnega stroja WA60.5 Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Na pralnem stroju gorenja WA60.5 PS31/150 se je izpisala napaka 4.
Glede na vse prebrano je to napaka na inverterju, krtačke ali kondenzator.

Pri meni se je izkazalo, da je skurilo en element do neprepoznavnosti. Ter prekurilo kontakt na konektorju za motor.
A bi mogoče kdo vedel, kateri element bi to bil?
Glej priloženo sliko.

Elektronika E.G.O. Control Systems PG3 /P Q

Hvala za pomoč.

20240724_215217.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.76 MB
 Pogledana:  24 krat

20240724_215217.jpg

20240724_204012.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.14 MB
 Pogledana:  24 krat

20240724_204012.jpg

20240724_215157.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.57 MB
 Pogledana:  26 krat

20240724_215157.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2024 12:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede pralnih strojev Gorenje in njih težav je odprta namenska téma!

Na prvi in drugi sliki ne vidim nič skurjenega razen črn prah, po vsej verjetnosti od brušenja krtačk.
Na zadnji sliki pa se vidi poškodba kontakta, kot da bi bil nek kratek stik med njim in sosednjim desnim kontaktom, ki je sicer manj poškodovan.

Čitaj uporabnika @phko123 (na treh straneh) do epiloga.

Vmes je tudi datoteka z napakami za PG3 in napaka F4 (ERROR 4) nakazuje napako okoli tacho generatorja.
Ker si nov (neaktiven) uporabnik tega foruma datoteke ne moreš prenesti, zato ti napišem kaj piše okoli F4 napake:

PG3 - FAILURES

Failure: F4

Short description: The connection to the tacho generator is open or shortcircuited.

Description: If the washing program is active and the motor control unit gets no signal from the tacho generator, the first time the failure occurs a pause of 1minute is executed.
This repeat 3 times. If once happen that motor works O.K. than all previous failure must be deleted.
When the failure is detected the 4 time’s the washing program stops immediately.
If the temperature is higher that 60°C than cool down with cold water 30 seconds. Then pumping water 2 minutes.

Failure display: On LCD: ERROR 4

bbrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Aktiv.: 2.69
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2024 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot pravi Dušan tudi jaz ne vidim kake napake - skurjenega elementa. Napaka E4 pomeni skoraj 100% znucane ščetke. V zadnjem letu mejal pri znancih, sosedih in žlahti ( pet primerov z napako E4 ). Povsod je bila rešitev menjava ščetk. Dobiš jih na Gorenje servisu ali včasih ceneje pri ETIS-u (Kr in LJ) za cca 20€ za par. Pri normalni uporabi ščetke zdržijo cca 6-8let. Zanimivo je to, da se ena ščetka bistveno bolj obrabi kot druga. V zadnjem primeru je tista slaba dolga samo še cca 8mm (grafitni del) in pri tej iskra samo še preskakuje iz krtačke na kolektor ( to se lepo vidi na sami drsni površini iztrošene ščetke. Druga ščetka istega stroja pa je dolga še cca 15mm in lepo brušena na kolektorju. Pri tem stroju sta bili menjani obe hkrati pred 7 leti ( gorenje WA 72145BK star 14 let).

LP Brane

Leon76
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2024 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vama.
Na sliki se sicer slabo vidi vendar je črn element čisto prežgan na površini ter ni vidne nobene oznake zato sem mislil, da je prekurjen.
Sem bil pogledal krtačke in so še 18 mm dolge.
Bom pa nabavill nove in zamenjal in upal, da dela.

LP
Nazaj na vrh
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 8.60
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2024 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v tvojem primeru menim da je bil mogoče slab kontakt med konektorjem z vodniki in robnim konektorjem na vezju. Lahko pa je tudi posledica preboja triaka,ki služi za regulacijo vrtljajev motorja. Vsekakor na priključku 3 nimaš povezave proti motorju in bo potrebna prenova, priključek 2 pa je manj poškodovan,bi ga pa bilo dobro tankoslojno prelotati. Na vezju sta tudi dva releja (označil sem z rdečim kvadratom) preveriti njuno delovanje. Črtkano pa sem označil do kod sežejo kontakti na snemljivem konektorju z vodniki,sicer so vidne sledi.Preveriti tudi stanje teh kontaktov 2 in 3.

a_20240724_215157.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  144.21 KB
 Pogledana:  13 krat

a_20240724_215157.jpg

jozede
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Aktiv.: 2.92
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 26, 2024 2:59 pm    Naslov sporočila:  Re: Elektronika pralnega stroja WA60.5 Odgovori s citatom

Leon76 je napisal/a:
Pozdravljeni

Na pralnem stroju gorenja WA60.5 PS31/150 se je izpisala napaka 4.
Glede na vse prebrano je to napaka na inverterju, krtačke ali kondenzator.

Pri meni se je izkazalo, da je skurilo en element do neprepoznavnosti. Ter prekurilo kontakt na konektorju za motor.
A bi mogoče kdo vedel, kateri element bi to bil?
Glej priloženo sliko.

Elektronika E.G.O. Control Systems PG3 /P Q

Hvala za pomoč.

Sem pred par meseci popravljal podobno elektroniko, sem objavil na sosednjem forumu https://s5tech.net/viewtopic.php?f=38&t=4453

na tvoji sliki 2 je del elektronike, tu gre za napajalni del elektronike, ta del ti deluje , sicer ne bi imel napetosti in displej ti ne bi nič prikazal - elektronika bi bila mrtva!

Na tvoji tretji sliki, tam kjer je pokvarjen - odgoret kontakt na konektor, predvidevam, da je konektor za priklop motorja. To se ujema tudi z podatkom, oziroma opisom napake E4, ki so jo komentirali že forumaši. Glede na to, da so krtačke še dolge 18mm, te še niso vzrok, ampak odgoret kontakt, ki gree na motor in povzroči enako napako E4!
Najprej na nek način saniraj kontakt na vezju!
Predvidevam, da je to vzrok napake E4; ko boš to saniral, bo stroj delal.
Krtačke pa, če si jih že nabavil, pa lahko tudi zamenjaš, ni pa še nujno.
Nazaj na vrh
Leon76
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 27, 2024 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav,

Sem saniral kontakt, košček trakca za pivnanje cina je rešil zadevo.
Tudi krtačke sem zamenjal, ko sem jih že nabavil.

Prva proba, boben se vrti Dancing

Ga poženem na 1500 obratov pa žviga in na kolektorju se iskri da je kaj.

A se bo uneselo ali je še kaj drugega narobe? Confused

Lp
Nazaj na vrh
jozede
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Aktiv.: 2.92
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 27, 2024 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Leon76 je napisal/a:
Pozdrav,

Sem saniral kontakt, košček trakca za pivnanje cina je rešil zadevo.
Tudi krtačke sem zamenjal, ko sem jih že nabavil.

Prva proba, boben se vrti Dancing

Ga poženem na 1500 obratov pa žviga in na kolektorju se iskri da je kaj.

A se bo uneselo ali je še kaj drugega narobe? Confused

Lp

Ali si siguren, da si krtačke pravilno vstavil, ker so nove pobrušene pod kotom, če bi jih obrnil narobe, bi nalegale samo na konico?!
Sicer, pri Gorenjevih strojih prodajajo krtačke že v plastičnih nosilcih - držalih in jih bi težko narobe obrnil, pa vseeno vprašam.

Sicer je lahko tudi rotorsko navitje v stiku, potem se pojavi tudi iskrenje na kolektorju. Tak motor je potrebno zamenjat!
Nazaj na vrh
bray
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2005 23:53
Aktiv.: 1.38
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2025 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, pa se je tudi na našem stroju pojavil Error 4. Gre za isti model WA60.5 ampak elektronika je malo drugačna.
Stroj je napolnil vodo očitno pa ni uspel obrnit polnega bobna. Ko sem naredil test z najkrajšim programom in praznim bobnom sem opazil, da se sicer zavrti ampak ima velike težave s štartom. Podobno kot če BLDC motor nima ene faze. Wink Tudi test centrifuge na 1500 sicer štarta ampak ne doseže polnih obratov.
Ker ne poznam delovanja oziroma krmiljenja tega motorja bi prosil za pomoč, da ne bom diplomiral, ker je po dopustu ena gora cunj za oprat. Wink
Krtačke sem že menjal pred časom in so OK. Na elektroniki na oko ni videti, da bi bilo kaj narobe.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni