www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Galaksija - jugoslovanski domači računalnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.33
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 26, 2024 7:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

C-64 je napisal/a:
Bravo - čestitke. Imam 3 kom - en original iz 1984 ter dve repliki, ki sem ju sam naredil.

Hvala. Čestitke tudi tebi za kar tri izdelane Galaksije "Mk1" Wink. Me pa čaka še kar nekaj dela, da bo stvar res dokončana. Najprej mora prispeti RCA vtičnica iz Aliexpressa, ker edino tam sem našel tako z le dvema lotnima priključkoma, ki ustreza tiskanini. Na napajalnih linijah je ogromno motenj, to moram tudi še nakako rešiti z dodatnimi kondenzatorji na spodnji strani tiskanine, preden zacinim tipke. Prav tako glede ohišja se mi tudi še ne sanja, kako urediti, da bo končni izdelek za silo spodoben...

C-64 je napisal/a:
Kako si uspel dobiti to tiskanino - sem poskušal naročiti pa takrat niso pošiljali v Slovenijo. Je sedaj kaj drugače?

Žal ne Sad. Enkrat proti koncu aprila sem jim poslal e-mail, kako kaj kaže glede, navajam: "... radimo na mogučnosti isporuke u inostranstvo.", ter dobil odgovor, zopet navajam "As of this writing, we cannot promise anything about distribution of components abroad, due to complex custom procedures. If anything changes in the future, we will let you know.". Tako da sem za uslugo prosil znanca, ki ima sorodnike v Beogradu. Po več kot mesecu čakanja je tiskanina prejšnji teden le prispela do mene. Skupaj z obema EPROM-oma in "masko za tipke". S tem da je "maska za tipke" nekaj drugega, kot sem si predstavljal iz fotografij na njihovi spletni strani, bo pa prišla vsekakor zelo prav pri točnem pozicioniranju tipk pred spajkanjem.

Ker tudi mene mika nabava vsaj še enega "kompleta", prav tako znanca, razmišljam, da ko tole enkrat dokončam, poslikam, zopet pošljem mail, pohvalim zadevo ter vprašam, ali bi bili pripravljeni deliti gerberje Wink! Lepo bi bilo tudi, če bi delili gerberje vsaj za oni "pokrov" z izrezom za tipkovnico, s katerim imajo pokrito gornjo stran Galaksije-40 na svojih slikah...

s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 27, 2024 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še ohišje, potem pa že bo videti skoraj kot pravi računalnik Wink!

Galaksija-40.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  464.38 KB
 Pogledana:  26 krat

Galaksija-40.jpg

s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2024 7:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Datotečni sistem Wink na Galaksijinem "SSD"!

Galaksija_FS@SSD.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  381 KB
 Pogledana:  26 krat

Galaksija_FS@SSD.jpg

s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2024 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In je končno prišel prav tudi zložljivi dežnik, ki je leta polomljen ležal v omari Wink!

Galaksija_40_preslednica.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  860.59 KB
 Pogledana:  33 krat

Galaksija_40_preslednica.jpg

s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 27, 2024 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ohišje: poskus 3DP Wink!

Galaksija_ohisje_3DP_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  498.17 KB
 Pogledana:  12 krat

Galaksija_ohisje_3DP_1.jpg

Galaksija_oisje_3DP_3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  373.93 KB
 Pogledana:  21 krat

Galaksija_oisje_3DP_3.jpg

Nazadnje urejal/a s56al Ned Sep 01, 2024 7:01 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 27, 2024 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lušten izdelek ampak vsaj meni vizualno vijaki od zgoraj uničijo veselje.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 27, 2024 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bravo! Lepo!
Applause

s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 01, 2024 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vpeter je napisal/a:
Lušten izdelek ampak vsaj meni vizualno vijaki od zgoraj uničijo veselje.

DusanK je napisal/a:
Bravo! Lepo!
Applause

Hvala obema. Menim, da sedaj za silo bo?!

Galaksija_RZ_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  354.56 KB
 Pogledana:  8 krat

Galaksija_RZ_1.jpg

Galaksija_RZ_2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  380.4 KB
 Pogledana:  10 krat

Galaksija_RZ_2.jpg

Nazadnje urejal/a s56al Ned Sep 01, 2024 6:53 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 01, 2024 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preostane le še dno. Na sliki se vidi, da je za dno uporabljen prozoren pleksi d=3mm iz "kompleta osnovnih sestavnih delov", kot ga dobavlja uredništvo revije skupaj s ploščico TIV in obema EPROM-oma, a me po malem mika, da bi tudi dno naredil na 3DP.

3D "printano" ohišje je sicer nastalo bolj po naključju. Prvotni namen je bil narediti nekakšen "pokrov" iz 3mm pleksija, v kaki zanimivi barvi ter enake konture, kot je dno iz omenjenega "kompleta osnovnih sestavnih delov". Torej nekakšna sendvič izvedba, pleksi zgoraj in spodaj, tiskanina vmes (od tod tudi vijaki na pokrovu od zadnjič). Žal avtorji "nove galaksije" ljubosumno skrivajo datoteke za izdelavo tiskanine, tako da je bilo vse mere treba določiti s pomočjo raznih meril iz sestavljenega primerka, kar pa ni vedno najbolj precizno. Preden bi poslal skico (datoteko) v izrez pokrova na laser, sem vse skupaj natisnil na 3DP za preverbo dimenzij izreza odprtine ter naleganja na obstoječo tiskanino in dno. A je izpadlo relativno zanimivo in sem se odločil dodati še stranice Smile. Tudi dvobarvna izvedba je predvsem posledica omejitve 3DP, ki zmore le 25cm širine, kot pa umetniškega navdiha Wink.

Galaksija_RZ_3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  230.39 KB
 Pogledana:  7 krat

Galaksija_RZ_3.jpg

Galaksija_RZ_4.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  314.67 KB
 Pogledana:  3 krat

Galaksija_RZ_4.jpg

Galaksija_RZ_5.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  197.63 KB
 Pogledana:  5 krat

Galaksija_RZ_5.jpg

Galaksija_RZ_6.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  771.96 KB
 Pogledana:  7 krat

Galaksija_RZ_6.jpg

Nazadnje urejal/a s56al Ned Sep 01, 2024 8:13 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 01, 2024 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Barve pa so se naknadno še namnožile Wink.

Galaksija_BMR_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  332.94 KB
 Pogledana:  2 krat

Galaksija_BMR_1.jpg

Galaksija_BMR_2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  741.38 KB
 Pogledana:  8 krat

Galaksija_BMR_2.jpg

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 01, 2024 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Applause
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 01, 2024 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma profi! Všečno!

Meni zelena ledica zadaj sicer ne deluje vidno, mogoče kot ena ideja, da jo vstaviš namesto pikce nad črko i od imena GALAKSIJA40.
Ne vem pa dimenzij napisa, če bo šla ledica sploh med črko I in obrobo napisa, lahko tudi malenkost povečaš napis, če vse delaš poizkusno s 3D tiskalnikom.

Podobno sem se igral z napajalnikom C64, ko sem v logotip Commodore dodal dve ledici.

Vir slike C64

Gal_led.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  651.09 KB
 Pogledana:  2 krat

Gal_led.jpg

s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 01, 2024 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
Meni zelena ledica zadaj sicer ne deluje vidno, mogoče kot ena ideja, da jo vstaviš namesto pikce nad črko i od imena GALAKSIJA40.

Zanimiva ideja. Prostora je nad "I-jem" trenutno 1,5mm, bi se pa dalo kaj popraviti, recimo "skrčiti "I" po višini. LED sem dal zadaj, ker sem sprva nanjo pozabil, potem na koncu pa z obstoječim stanjem na pokrovu ni najbolj šlo skupaj. Sicer neke hude koristi od LED-ice ni: če se po "vklopu" na zaslonu ne pokaže slika, lahko s pomočjo LEDice preveriš, ali računalnik "ima elektriko", to je pa tudi vse. Bi pa res bila "fora", če bi LED svetila kot pika nad "I"!

vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 02, 2024 8:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s56al je napisal/a:
Menim, da sedaj za silo bo?!
Ni za silo: je perfektno!
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 02, 2024 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep izdelek. Sploh pa "bee" Smile
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni