www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje nivoja v rezervoarju za deževnico
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
veter
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jan 2004 9:25
Aktiv.: 0.58
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 18, 2024 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Hvala za vse nasvete. Hja, tudi meni se zelo čudno zdi, da je sonda že crknila...
Morda samo smola.
Nisem pomislil, da bi lahko sondo potopil v parafinsko olje. Seveda se potem hidrostatični tlak lepo prenese naprej. Velja za razmisliti. Morda nekakšna kvalitetna rokavica (gumijasta, ali kaj podobnega, kar zdrži neskončno let v vodi).

Silvo, nekaj takega sem včeraj iskal, pa nisem našel. Ampak vidim da je to samo prikazovalnik, ki ima za izhod alarm, ki bi ga lahko uporabil za kaj drugega...

Hvala vsem zaenkrat, se bom zopet javil, ko bo kaj novega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 18, 2024 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

veter je napisal/a:
Pozdravljeni!

Hvala za vse nasvete. Hja, tudi meni se zelo čudno zdi, da je sonda že crknila...
Morda samo smola.
Nisem pomislil, da bi lahko sondo potopil v parafinsko olje. Seveda se potem hidrostatični tlak lepo prenese naprej. Velja za razmisliti. Morda nekakšna kvalitetna rokavica (gumijasta, ali kaj podobnega, kar zdrži neskončno let v vodi).
.....

Kompliciranje brez potrebe. Ohišja so običajno iz nerjavečega materiala. Kot sem napisal - v uporabi jih imamo veliko število. "Namočene" so v fekalijah. Nekatere krepko čez 10 let. Vsa elektronika je običajno zalita z maso. Membrane na senzorjih so prav tako kovinske - nerjaveče.

Nisi napisal kako je crknila? Ne kaže nič ali preveč?
Dostikrat se zgodi, da se zamašijo luknjice spredaj na senzorju. Kapica je običajno snemliva. Če se zamašijo luknjice običajno sonda kaže preveč. Tekočina običajno pride do membrane senzorja ko je tlak (nivo visok) Potem pa ne more izteči. Če se to dogaja pri tebi snami sprednji pokrov ter očisti membrano. (speri s tekočo vodo) Nikakor pa ne pritiskaj s čim na membrano!!!

veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 19, 2024 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, nisem natančno opisal, kaj pomeni, da je sonda crknila.
Sonda ne deluje več. Če pomerim z ampermetrom zaporedno, kaže cca 0.003mA.
Mislim, da bi morala kazati najmanj 4mA.
Napajanje ima to sem preveril, zato sklepam, da je sonda zanič...

Funkcija starega merilnika nivoja je bila poleg prikazovanja gladine v rezervoarju, tudi izklop napajanja črpalke, če je bil rezervoar skoraj prazen. Da ne bi vodna črpalka v prazno poganjala...
In šment, ne samo, da je sonda crknila in je (sicer ne vem kako in zakaj) merilnik videl gladino 55cm, je crknil tudi plovec - stikalo v rezervoarju. Imel sem narejeno dvojno zaščito. Ali sonda izmeri prenizek nivo, ali plovček odreagira. Kljub dvojnemu sistemu, sta mi odpovedala oba naenkrat. To mi je zares čudno.
In ko sem konec poletja na polno zalival vrt, sem ugotovil, da se vrt ne zaliva več, črpalka pa je na polno črpala zrak...
Črpalko/hidrofor sem sedaj, ko je dež napolnil rezervoar zopet spravil k sebi in k sreči normalno deluje. Ostalo me pa še čaka...
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 19, 2024 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

veter je napisal/a:
Res je, nisem natančno opisal, kaj pomeni, da je sonda crknila.
Sonda ne deluje več. Če pomerim z ampermetrom zaporedno, kaže cca 0.003mA.
Mislim, da bi morala kazati najmanj 4mA.
Napajanje ima to sem preveril, zato sklepam, da je sonda zanič...

Torej imaš polno napajalno napetost na sondi pri nikakšnem toku? Tole je precej čudno. Preveri, če nimaš kje vodnik pretrgan ali poškodovan.

veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 20, 2024 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odločil sem se ,da bom sedaj stari sistem pustil tako kot je. Pač moram ročno kontrolirati ali je vode dovolj v rezervoarju. Se bom pa sedaj takoj lotil izdelave novega merilnika. Tokrat bom uporabil ESP32, da ga bom lahko konfiguriral kot server in bom lahko kjerkoli v hiši ali majčkeno zunaj, preko telefona, pogledal nivo v rezervoarju. Stari merilnik ima samo LCD zaslon in sem moral vedno hoditi v klet pogledavat nanj.

Hvala za vse nasvete.

p.s.
Malo sem gledal za SSR (solid state relay), vidim da za Arduinota obstaja 2A.
Ali lahko dam 4 take releje vezane vzporedno in predvidevam, da bo skozi vsak rele potem tekel enak tok, ali to v primeru SSR ne deluje?
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 48.07

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 21, 2024 2:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzameš lahko 20-30A SSR. Tok proženja imajo tam nekje 10mA, delajo od 3V naprej. Za kompresor klime, ventile in ventilator so se mi obnesli in delali bp 7 let.
Za večje tokove rabiš hladilnik.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.17
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 21, 2024 6:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Noben SSR (solid state relay) ne bo rešil težav, ker motnje na LCD povzročajo kontakti v presostatu hidroforja in dodatno zagonski tokovi motorja, če so napajalne žice za motor preblizu povezavam na LCD.

Z enakim pristopom lahko tudi na ESP32 pričakuješ morebitne motnje.

V vsakem primeru je smiselno razmišljat, da močnostni del, torej energetski del ločiš od elektronike.
Ja, smiselno je uporabiti SSR, ker je njegova poraba vzbujanja veliko nižja od vzbujanja releja. Glede na režim delovanja, za kar je namenjen, je rele praktično stalno vklopljen, razen ko zmanjka vode.
V vsakem primeru načrtuj 2 škatli, v eni naj bo elektronika, v drugi naj bo rele (kakršen koli že bo).
Napajanje elektronike naj bo samostojno.
Če je navaden rele, se izogibaj 5V relejem, ki se napajajo iz istih 5V kot arduino, naj bo to 12V ali 24V rele iz ločene napajalne veje.
SSR ima integriran optocoupler, tako da namesto tuljavice releja vzbujaš LED v njem, kar je bolj prijazno in manj težavno glede morebitnih motenj. Če nimaš nobenega močnostnega pri roki, jih imam na zalogi, pod 40A kitajski SSR za hidrofor jaz ne bi šel.

In še pomislek Exclamation kaj je s klasičnim plovcem, kot pri potopnih črpalkah, narobe?
V redu, plovček ne ponuja meritve nivoja, dela pa ziher ane, lahko ga dodatno uporabiš za varovanje za primer, ko senzor ali elektronika odpove, meritev nivoja imaš lahko vzporedno, samostojno ali kombinirano.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 21, 2024 8:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala.

Ja, sem tudi sam prišel do tega zaključka, da bo pri novem potrebno ločiti 230V od ESP32. Kolikšna naj bo razdalja med 230V relejem za hidrofor in ostalo elektroniko?

Plovček:
Kot sem nekje zgoraj zapisal, je tudi plovček odpovedal. Star sistem je imel dvojno varovanje in obe varovanji sta odpovedali...
Kot kaže se je kroglica v plovčku zataknila. Ko sem vzel plovček v roke in ga obračal v vse smeri, plovček ni hotel preklopiti. No, po nekaj sekundah premetavanja, je kroglica pričela poplesavati. Ampak tudi takrat ni rele v elektroniki vedno školcal tako kot bi moral, ko sem pričel lepo počasi nagibati plovček. Zato bom danes kupil tudi nov plovček.

Imam pa še naslednje vprašanje (projekt razvijam naprej):
Za hidroforjem imam ročni tropotni ventil. Z njim določam, kdo je izvor za vodo v inštalaciji. Ali je to hidrofor, ali je to vodovod. To izbiranje sem do sedaj počel ročno.
Večletna želja pa je, da bi to naredila avtomatika sama, ko bi bil nivo vode v rezervoarju prenizek. Razmišljam, kakšen pogon naj dam na ventil, da bo to delovalo... Pogon mora narditi 90 stopinj. Želel bi tak pogon, ki bo porabljal energijo samo takrat, ko je potrebno zamenjati pozicijo. Ko pogon čaka na spremembo pozicije pa naj ne bi porabljal nič energije. Ali bi ti bil lahko koračni motor?
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.07
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 21, 2024 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

veter je napisal/a:

Razmišljam, kakšen pogon naj dam na ventil, da bo to delovalo... Pogon mora narditi 90 stopinj. Želel bi tak pogon, ki bo porabljal energijo samo takrat, ko je potrebno zamenjati pozicijo. Ko pogon čaka na spremembo pozicije pa naj ne bi porabljal nič energije. Ali bi ti bil lahko koračni motor?

v firmi, kjer sem bil nekoč zaposlen, smo za elektro pogon ventilov in loput uporabljali pogone Belimo (kot na priloženi sliki). Občasno so poceni naprodaj tudi na Bolhi.

LP

belimo.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  845.23 KB
 Pogledana:  1 krat

belimo.jpg

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.17
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 21, 2024 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://vi.aliexpress.com/item/1005005537674895.html

Uporabljam enega navadnega 2-way za zaščito talnega gretja v kopalnici, če bi iz nekega razloga prišlo do previsoke temeprature vode, dodatno gre še ukaz obtočni črpalki da se ustavi.
Tovrstni ventili z motorjem imajo končna stikala že vgrajena.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 21, 2024 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala obema.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Stran 8 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni