www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Usmernik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bostjan91
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 18:58
Aktiv.: 0.79
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2007 8:10 pm    Naslov sporočila:  Usmernik Odgovori s citatom

Ja vem, rekli ste mi da ga bom potreboval in sedaj sem opazil da ga res potrebujem. In zato vas prosim da mi pomagate, kako bi dobil iz omrežne napetosti ven sledeče napetosti:

12V
24V
36V
Tako da bi montiral nekakšen priklopnik??

Zanima me seveda tudi kako je s tokom ker nevem nič o njem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2007 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. pojdi v knjižnico in si vzemi knjigo Osnove elektrotehnike NUJNO
2. Imaš več možnosti. In glede na znanje ti svetujem nakup laboratorijskega usmernika. Tako te vsaj ne bomo imeli na vesti ko se bo izdelava le tega zakomplicirala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.41
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2007 8:23 pm    Naslov sporočila:  Re: Usmernik Odgovori s citatom

bostjan91 je napisal/a:
Ja vem, rekli ste mi da ga bom potreboval in sedaj sem opazil da ga res potrebujem. In zato vas prosim da mi pomagate, kako bi dobil iz omrežne napetosti ven sledeče napetosti:

12V
24V
36V
Tako da bi montiral nekakšen priklopnik??

Zanima me seveda tudi kako je s tokom ker nevem nič o njem?

Kot je napisal Bungee si najprej preberi knjigo (mislim da je nekje tudi v elektronski obliki), kasneje pa se loti izdeleve usmernika. Če si začetnik ti tudi jaz predlagam da si kupiš že narejen usmernik, saj boš le na podlagi tega nadgrajeval znanje. Ko pa ga bo dovolj pa se loti samogradnje Wink .

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rastamajks
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Mar 2006 13:03
Aktiv.: 0.45
Kraj: zalec

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko si naredis en zelo preprost usmernik, ki je naret z LM338k. Mislim da gre napetos lahko nekaj cez 30V in zmore 5A.
Nazaj na vrh
kavelj22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Jan 2007 23:56
Aktiv.: 2.07

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 7:59 pm    Naslov sporočila:  usmernik Odgovori s citatom

Pozna kdo tale usmernik iz REBER Electronics! Malo me zanima mnenje nekoga ki se na te zadeve bolje spozna, ali pa ga mogoče kdo ze ima!

http://www.reber.si/

NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 8:51 pm    Naslov sporočila:  Re: usmernik Odgovori s citatom

kavelj22 je napisal/a:
Pozna kdo tale usmernik iz REBER Electronics! Malo me zanima mnenje nekoga ki se na te zadeve bolje spozna, ali pa ga mogoče kdo ze ima!

http://www.reber.si/

Ti bo verjetno Reber kar sam odgovoril. Lahko mu pa pošlješ ZS.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.53

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 10:34 pm    Naslov sporočila:  Re: usmernik Odgovori s citatom

NUFAN je napisal/a:
Ti bo verjetno Reber kar sam odgovoril. Lahko mu pa pošlješ ZS.

Lahko ga poslje ... Rolling Eyes

kavelj22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Jan 2007 23:56
Aktiv.: 2.07

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2007 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, verjetno da bo svoje stvaritve prej hvalil kot kaj drugega, razumljivo!!!

Se pa ne javlja na nobeno vrsto sporočil, tako da niti ni vec pomembno!

hvala,lp

rudolph
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Feb 2004 9:47
Aktiv.: 0.11
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2007 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

KAVELJ 22

Sem naredil usmernik z REBROVE strani in sem z njim zadovoljen.
Imam tudi še enega sestavljenega za prodat. Ni v ohišju.
Lahko pa se ga da v PVC nadomezno dozo, hladilnik pa je seveda zunaj.
Napetost 0 do 24 V in tok do 2,5 A. Trafo je toroidni.
CENA je samo 24 EUR.

LEP POZDRAV
Rudi
www.avr.4mg.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kranjc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13
Aktiv.: 0.98
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 25, 2007 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, da še jaz dodam svoje mnenje.
Osebno ti priporočam, da si poiščeš nekoga, ki ima znanje, potrplenje, čas in bi ti bil pripravljen pomagat. Le tako se boš kaj navadil. Tako mislim da nakup lab. usmernika ni prava rešitev. Enkrat boš moral tudi kaj skupaj zlotat. Tako ti pripočam, da si za enkrat narediš en usmernik z LM 317. Izdelava je poceni in enostavna.

LP B. Kranjc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
matejs
Član
Član

Pridružen-a: Čet 22 Mar 2007 13:58
Aktiv.: 0.30
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2007 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj vprašal.
Kolegu sem naredil en usmernik 33V in 5A. Rad pa bi dodal, še kakšno zaščito za prenapetost v primeru prebitja transformatorja.Transformator je grajen za 6,2A max. izhodni tok pa sem omejil na 5A.
1. kolikšna je verjetnost da trafo prebije (Osebno še nisem zasledil primera.)?
2. ali sploh izvesti zaščito in če kako?

lp
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2007 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj bi dajal prenapetostno zaščito na sekundar. Bolje bi bilo da bi bila prenapetostna zaščita na primarju zaradi kakšnih strel.... Če imaš tok omejen na 5A trafo pa je 6,2A potem te po mojem nima kaj skrbeti da bi ga uničil.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejs
Član
Član

Pridružen-a: Čet 22 Mar 2007 13:58
Aktiv.: 0.30
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2007 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolega je malo (dosti) bolj levi in mi je že žal da sem mu sploh naredil usmernik. Ker če bo karkoli narobe bom itak jaz dežurni krivec.
Če mu usmernik zaradi sunka napetosti ali strele uniči priklopljen porabnik me ne bo bolela glava, ne bi pa rad da njega "obglavi" zaradi napake na transformatorju.
Zato pa bi rad naredil neko dodatno zaščito, ki bi se vklopila pri recimo 50V na sekundarju in zdržala vse do 220Vac (310 Vdc), da bom mirneje spal.

lp
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2007 2:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trottel Sicherjevo Prenapetostno zaščito se da napraviti z močnejšim Tiristorjem, zener diodo in uporom.
Zener dioda je vezana na + in na upor, upor pa naprej na GND. Iz spoja med zenerico in uporom gre odcep na Vrata (G) od tiristorja, ki ima A vezan na +, K pa na GND.
Če je napetost večja od prebojne napetosti zenerice, skozi njo steče tok, ki povzroči padec napetosti na uporu. Ko je ta napetost višja od 0,7V, je to napetost med G in K tiristorja, zato se le ta odpre. S tem povzroči kratek stik med + in GND, zato odleti varovalka.
Izbereš 1W zenerico ustrezne napetosti, 100ohm upor, en 2N650x tiristor, 5A varovalko s protiobločno zaščito (anti surge - ima stekleno tkanino notri). Za uporabo navadne 5x20 varovalke bi moral dodati eno toroidno dušilko.
LP,
Igor

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.62
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2007 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Njega bi obglavilo zaradi napake v transformatorju najverjetneje tako, da bi prišlo do preboja in bi na sekundar dobil npr. fazo primarja (el. omrežja). V tem primeru ti zaščita med poloma na izhodu ne bo pomagala, saj bo tam še vedno 33 V.
Nekateri transformatorji imajo v ta namen ozemljitveni plašč med primarnim in sekundarnim navitjem. Lahko bi tudi ozemljil izhod, ampak bi imel vedno prisotnih 33 V proti zemlji, kar je lahko tudi neprijetno na dotik. Pomaga tudi FI stikalo, oz zaščita na izhodu proti ozemljitvi.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 3 dni