www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

272 s sot23
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 27, 2025 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V prvem prispevku te teme, kjer je postavljeno vprašanje, je ena shema... kot kaže je zavajujoča na nek način. Ventila sta vezana na GND in C ali D tranzistorja, tako da po tej shemi NPN ali N-ch ne more biti.
Če je na vezju N-ch MOSFET recimo 2N7002, potem ventila nista vezana na GND ampak na napajalno napetost, kar je bolj običajno kot na GND.

Ko boš naslednjič risal in se šel reverse engineering, bodi natančen, saj je od tega odvisna uspešnost iskanja nadomestnih komponent. Če narediš tako banalno napako, se stvari obrnejo na glavo in s tem zavajaš vse, ki pomagamo.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 12:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je.
Potrebno je biti natančen, povedati že v začetku čim več, narediti ostre fotke, navesti podatke itd.... da ne vlečemo z vprašanji osnovne informacije.

Kakorkoli, osnovna shema okoli mosfeta in releja ni daleč od tega v priponki.

2n7002_rele.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  399.12 KB
 Pogledana:  2 krat

2n7002_rele.jpg

DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 1:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede meritve večje SMC diode zna biti OK. Po vsej verjetnosti je shottky dioda, ki ima manjšo vrednost (0,169V) kot navadne usmerniške diode (0,61V).

Tisto kar ti je odpadlo dol s ploščice s štirimi kontakti, ki je pod pravim kotom pritrjena na plošči bi bil lahko hall senzor.
Kaj ti ga je odbilo mogoče veš ti ali je treščilo vse skupaj od tla, da se je odtrgalo ali kaj drugega.
Očitno ti je pofrezalo tudi notranji rob vezja, linijo, ki gre do enega mosfeta preko smd upora na G pin. Preveri zato povezavo do spodnjega mosfeta. Na sliki izgleda, da je prekinjena.
Če ne najdeš hall senzorja (poglej v notranjost škatle, če leži kje v kotu ali je kje zataknjen) in njegove oznake potem boš težko popravil tole turbinco.
Nova plata je 100$ + xx$ poštnina.
https://dreamworksrc.com/product/jetcat-front-pc-board-p100/

prekinjena_linija.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  876.8 KB
 Pogledana:  5 krat

prekinjena_linija.PNG

Teslo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Jul 2012 11:40
Aktiv.: 0.45

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 7:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja tako je. Turbina je bila zakucana in pri takih obratih ko starter porine v kompresor se vse strese in popada stran kar ni privijačeno pa še tisto je vprašanje. Tisto povezavo na robu sem že preveril in se komaj drži in jo bo treba urediti.

Hall senzor je še na platki ampak nanj je bilo naknadno nekaj dolepljeno..

Dreamworks sem že kontaktiral včeraj in s poštnino pride 165€. Ni problema. Ampak, gre za "rajc" kako to popravit Smile))) , za odkrivanje novega (ker nisem elektronik) in za veselje ko na koncu zadeva deluje kar se pa neda kupit. [slovenščina je zame švedska vas] jaz migam Smile))))

Za naslednje teme se bom potrudil tako kot ste opisali da jo čimbolje opišem in nastavim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.52
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj kakšno fotko turbine in kaj poganja?? Me zelo zanima kot modelarja na trenutni pavzi.
Nazaj na vrh
Teslo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen Iztok,

Kot generator plinov oz. prva stopnja kot jet motor s potiskom 100N (10kg) lahko poganja reaktivni model...
Če pa ta generator plinov uporabimo da žene drugo stopnjo plinske turbine katere gred gre na reduktor ta pa vrti propeler potem pa dobimo turbopropelerski motor ki žene propelersko letalo. Recimo takšno ki ga ima naša vojska Pilatus PC9 ali pa pilatus Porter PC6 itd...

IMG_8142.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  751.34 KB
 Pogledana:  1 krat

IMG_8142.png

IMG_0108.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  92.61 KB
 Pogledana:  0 krat

IMG_0108.jpeg

Nazaj na vrh
Teslo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2025 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Sem zamenjal mosfete in ojačevalec in sedaj lepo deluje.
Malo sem imel težav ker mi je rahlo odstopilo par padov od ojačevalca ko sem ga odstranjeval s fenom. Ampak je vse ok. Ko sem nalotal novega sem vse povezave premeril tako da ni nobenih potencialnih prekinitev vezja. Da sem siguren.In čip sem rahlo prilepil na ploščico na vsakem koncu.
Tako da Ful Hvala Vam za pomoč.
Dober filing je ko zadeva funkcionira. Smile

Kar se pa tiče tistega senzorja Hall kao, je pa na njega naknadno nekaj zalepljeno in je odpadlo. Moram nekje izvedet kaj to je. Mogoče kakšno tuljavica itd...

https://www.rf-microwave.com/en/nbp/nmp/ferrite-core-diameter-5mm-length-13/sbk-nf6/

IMG_0146.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  870.85 KB
 Pogledana:  3 krat

IMG_0146.jpeg

IMG_0101.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  859.73 KB

IMG_0101.jpeg

IMG_0102.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  804.08 KB

IMG_0102.jpeg

IMG_0176.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  333.95 KB

IMG_0176.jpeg

IMG_0177.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  339.3 KB

IMG_0177.jpeg

Nazaj na vrh
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2025 7:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto kar si imel zalepljeno na Hall senzorju je bil verjetno del vijaka brez glave. S tem dejansko narediš točno to kar si sam obkrožil v besedilih.
Vijak naj bo navaden pocinkan. Ne nerjavni!
Nazaj na vrh
Teslo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2025 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Peter za nasvet.

Tako bom tudi naredil.

Zanima pa me, če ima kdo možnost ,da naredi test, hall senzor na neki iddaljenosti od magneta, koliko je v odstotkih razlika v kvaliteti "užitnega" stopničastega signala s feromagnetom na hall-u in brez njega.... Imam občutek da kar velika... 30% .. Think
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni