www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Električni štedilnik VOX - mnenje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sg1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28
Aktiv.: 1.62
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 27, 2025 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1dva3 je napisal/a:
Toplo priporočam, da sprobaš, kako se ti obnese kuhanje na steklokeramiki, ker je veliko počasnejše kakor klasične litoželezne plošče. (Plošča se vklaplja in izklaplja)
Je pa zelo preprost za čistit.

Tale je pa res lovska.
Enako močna steklokeramična pogreje posodo z vsebino vred hitreje od litoželezne.
Ji ni treba najprej pogreti litega železa...
Če se pa prehitro izklopi pa ali ni nastavljena na maksimum ali je pa regulacija pokvarjena.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s53al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Aktiv.: 6.29
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 1:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsem hvala za nasvete.

Poročam drugi teden o končni izbiri.

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 1:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sg1 je napisal/a:
1dva3 je napisal/a:
Toplo priporočam, da sprobaš, kako se ti obnese kuhanje na steklokeramiki, ker je veliko počasnejše kakor klasične litoželezne plošče. (Plošča se vklaplja in izklaplja)
Je pa zelo preprost za čistit.

Tale je pa res lovska.

Zelo zelo lovska in še bolj butasta... to lahko piše samo oseba, ki nima pojma o kuhanju in ji dodatno šepa še znanje o fiziki Rolling Eyes

Dejansko je tako, da steklokeramično high-light kuhališče močno prekaša starodobno električno kuhalno ploščo... nekoliko boljša je indukcija, vendar premalo, da bi me prepričala.

Imeli smo stara električna kuhališča, še prej "šporhet" na drva... potem na plin, pa kombinacija plin elektro... s prehodom na steklokeramiko se je odprl popolnoma nov svet in nove dimenzije... bo že skoraj 20 let. V vmesnem času sem sporbal indukcijo, ima svoje prednosti in žal, tudi slabosti, ni pa nekaj, na kar bi komercialno nasedel, da je to ena super-duper izboljšava in nekaj najboljšega kar obstaja.

Zakon termodinamike še obstaja in se ni in ne bo spremenil še... ohoho let.

Torej, plin... adijo, svinjarija totalna, nikoli, res nikoli, nikoli več v tem življenju in v nobenem naslednjem življenju več, nikoli več Shame on you Brick wall Evil or Very Mad

Res je, iz energetskega stališča ima nekoliko boljši izkoristek in začetno hitrost, indukcija tudi pred steklokeramiko... ampak... glede na ceno in število okvar... ni vredno, ni vredno nikakor, je pa fajn, dokler dela, zagotovo.

Imamo steklokeramiko Gorenje, že... kot sem že napisal, bo najbrž 20 let ali vsaj 19 let... ne zamenjam nikakor, indukcija me ne prepriča, pa sem jo sprobal pošteno, še več pa iz servisnega stališča... predrago, preveč okvar.

Trditve so iz prve roke iz mojih osebnih izkušenj kot kuhar in kot serviser.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 8:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Me zanima kaj konkretno te pri indukciji ni prepricalo?

Ok, s stalisca okvar je kompleksnejsa in je posledicno vecja moznost, da kaj crkne (ceprav v 17 letih mi se ni - no, pred 5 leti smo se selili in nabavili novo, ampak nikoli problemov). Je pa to veckrat posledica nepravilne montaze, kjer ni poskrbljeno za hlajenje.

S stalisca uporabe pa sploh ne vidim primerjave s steklokeramiko. Odziv slednje na spremembe je zelo pocasen, tudi izkoristek in je obcutno manjsi.

Lp, G

Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.52
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 9:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prav tako kot V.J. je moja žena želela steklokeramiko poleg indukcije, da bo "zihr". Prvo ploščo sem tako nabavil kombinirano steklokeramično z dvema "rinkama" za indukcijo in eno večjo za klasiko. Že po nekaj dneh ji je bilo žal, da niso vse na indukcijo. Steklokeramično mislim, da je uporabila samo dvakrat v petnajstih letih. Zabeležil nisem niti ene okvare. Plošča in vse naslednje so bile od Boscha. Po prvo sem moral v Avstrijo, ker tukaj kombiniranih niso mogli dobaviti.
Nazaj na vrh
mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni ga čez indukcijo..v okvare pri meni še ni bilo. Edini primer okvare, ki ga poznam je bil pa prezaprt prostor pod pultom in posledični pregrevanje elektronike.

Po izrezu za zračenje in popravilu je že nekaj let brez težav, skupna starost je pa verjetno okoli 17let (okvara je bila pa po 10ih letih!)
Nazaj na vrh
PPartner
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42
Aktiv.: 1.29
Kraj: okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas pa zaradi kar pogostih izpadov elektrike imamo samo plin oz kombinirane 1xelektrika + 3x plin štedilnike. Pa saj tudi vse profi kuhinje uporabljajo plin, tako da očitno le ni tako napačen.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Plin je super, se strinjam, tudi kar se moči tiče, mislim da nima para. Ampak indukcija mi je še vseeno bolj komot + varnejša. Vse drugo pa ...

Lp, g

iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Indukcijo ne priporočajo uporabljati nosečnicam ? Bi bila steklokeramika verjetneje primernejša.Ga pa ni čez plin.Lahko kuhaš pečeš ...... kjerkoli in kadarkoli brez časovnih blokov in ostalih pogruntarij elektra.
Recimo v Italiji je normalen prikluček 3,6 KW , torej če kuhaš si ne smeš še sušiti las...
Ne bo dolgo ko bo pri nas podobno.
Pa hranilniki pri plinu so mnogo enostavnejši od električnih hranilnikov...
Verjemite dokler nisem to probal kako je to v Italiji (samo par kilometrov stran ) se nisem zavedal kak luksuz imamo tu , pa jočemo, Da ne napišem da je elektrika tam dvakrat dražja.Pa recimo če imaš dve stanovanji-hiši je v tisti kjer ne živiš še dvakrat dražja ,pa še pa še .. da ne moreš verjeti.

magma
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2012 18:59
Aktiv.: 0.68
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2025 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi plin ni tako nedolžen.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni