www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Meritev električnega pastirja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Forum in Filemanager
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
osembitov_Matija
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2025 11:00
Aktiv.: 1.29

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2025 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa detekcija impulza? Bo mikrokrmilnik lahko prebral tako kratek impulz?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2025 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
RC bo pokvaril obliko impulza.

Res je, pokvaril, spremenil, ... kar pa ni nujno da je slabo, če se to upošteva...
in glede na dolžino impulza ...
osembitov_Matija je napisal/a:
Kaj pa detekcija impulza? Bo mikrokrmilnik lahko prebral tako kratek impulz?

... mogoče celo nujno.

Ali veste kako dolg impulz iz pastirja je in kakšna oblika je?

Nikjer v tej temi nisem našel nedvoumne informacije, ali bo merilna naprava vgrajena v aparat ali bo to samostojna naprava, ki se doda aparatu ali se priključi nekje na ograjo?
Vprašam zato, ker so nekateri suvereno predlagali dodatno navitje, npr 3 ovoje, na VN transformator... kar je zelo dobra rešitev, ki jo že desetletja uporabljam pri svojih pastirjih in je očitno prišlo do kopiranja, gre namreč za mojo idejo, ki jo mnogi kopirajo, prej tega ni bilo zaslediti na nobenem pastirju.

V prilogi fotografija moje osciloskop VN sonde 1:1000X iz leta 2002
S pomočjo te sonde lahko merim izhod pastirja direktno

Dodatno, v prilogi oscilogram impulza mojega 4J pastirja, meritev v delavnici, obremenjen z uporom 500ohm.

Mimogrede, bremenski upor je VN, narejen iz 50 kosov zaporedno vezanih 5W žičnih uporov 10ohm. Izdelal sem 2 taka merilna upora, tako da lahko merim pastirje z bremenom 1000ohm, 500ohm in 250ohm.

Pri meritvah je treba razlikovati med konično napetostjo in efektivno (RMS) napetostjo.
Pomislek zgoraj, če bo uC lahko prebral tako kratek impulz, je povsem na mestu... NE, prebral bo "kr neki", če sploh. Za zadovoljivo in uporabno meritev bi moral uporabiti hitrejši in bolj zmogljiv ADC, s katerim bi morebiti lahko impulz tudi analiziral.
Vse preproste meritve so zgolj indikator in uporabne samo za približno detekcijo, da gre na ograji nekaj narobe.

.

REBER_osciloskop_sonda_100x_1000x_.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  732.21 KB
 Pogledana:  2 krat

REBER_osciloskop_sonda_100x_1000x_.jpg

REBER_osciloskop_sonda_100x_1000x.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  753.16 KB
 Pogledana:  22 krat

REBER_osciloskop_sonda_100x_1000x.jpg

REBER_oscilogram-pastir4J-breme500ohm-200dpi.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  75.27 KB
 Pogledana:  4 krat

REBER_oscilogram-pastir4J-breme500ohm-200dpi.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.72

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 18, 2025 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja ampak sprašujem se kako uspeš iz teh treh ovojev dobiti uporabno povratno informacijo? Npr. LED bo blinkala pa, če je ograja v delnem ali popolnem stiku. Iz tega stališča je star sistem z tlivkami in uporovnim delilnikom na izhodu VN transformatorja bolj natančen, ker bo tljivka ob delnem stiku ograje pol manj svetleje utripala ob polnem pa prektično nič.

Sem imel takega pastirja, ki je imel LED vezano na tri ovoje iz transformatorja in nekako nisem bil zadovoljen s to signalizacijo. Je svetilo na polno pa, če je bila ograja v stiku ali ne. Sem le po zvoku klikanja prepoznaval kdaj je bila ograja v stiku Sem ga potem podaril sosedu, ker mu je v tistem času omagal prejšnji pastir in mu je živina uhajala, ker je bil relativno močan in so se ga šele potem začele bati oz. spoštovati.

v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 18, 2025 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3 ovoji na VN transformatorju so dovolj za LED, za žarnico pa premalo. Seveda je odvisno kakšna žarnica je, moč, napetost.

Žarnica se sicer dobro obnese, jakost svetlobe je obratno sorazmerna s stikom ograje proti zemlji, življenska doba ni večna, občasno crkne.

Tlivka (NE tljivka) je za silo v redu, pogosto postanejo črne, neuporabne. Da je meritev uporabna, mora biti vsaj uporov delilnik.

LED na 3 ovojih sama po sebi samo s preduporom je ena bolj žalostna signalizacija, ker samo signalizira impulz. Pri popolnem stiku VN izhoda, LED ne zasveti nič.
Če je pred LED vezana dioda, predupor, kondenzator, zener, ... več zener, več preduporov, več LED, ... postane signalizacija zelo uporabna.

Kontrolno navitje (3 ovoji npr) ni vseeno kje se nahaja na transformatorju, položaj navitja vpliva na lastnosti. Lahko je na vrhu, torej čez VN navitje, lahko je vmes med primarnim in sekundarnim VN navitjem, lahko je ob primarnem, ...
Inducirana napetost v kontrolnem navitju je odvisna seveda od prestavnega razmerja, napetosti impulza in seveda obremenitve transformatorja, če je izhod v stiku in kakšen je ta stik in posledično tok.
Nepoznavalec bo trdil, da bo inducirana napetost ne glede na položaj navitja enaka, vendar to ni res, saj ni samo elektromagnetna indukcija preko jedra transformatorja, ampak zraven še direktna indukcija med navitji. Gre za impulzni transformator in zato so lastnosti drugačne kot pri omrežnem transformatorju.

Dodatno, če je VN izhod vezan preko žičnega nekaj ohmskega upora, se pri stiku ograje z zemljo na tem uporu pojavi dovolj velik padec napetosti, da LED vezana na ta upor utripa, seveda podobno prilagojeno kot na omenjene 3 ovoje.

Za vsako moč aparata se signalizacija ustrezno prilagodi, da deluje tako kot je treba. Tisti izdelovalci pastirjev, ki samo kopirajo in kradejo ideje, pa pogosto signalizacijo nekako kopirajo in večinoma jo niso sposobni, ne znajo, prilagoditi tako, da pravilno in uporabno deluje. Ja, tudi za signalizacijo je treba kar nekaj znanja.

Še dodatno, lahko se kontrolira še kvaliteta ozemljitve, če se z dodatno ozemljitvijo vsaj nekaj metrov stran primerja delovno ozemljitev...

Uporabniki so večinoma šlampasti in leni, od aparata pričakujejo čudeže in praktično nič dela s postavitvijo in priklopom, zato imajo najraje preproste aparate. Da bo nekdo postavil dve ločeni ozemljitvi in potegnil povezave, jih pravilno priključil, ne, to pa ne, preveč dela... bi pa imeli vse mogoče signalizacije, pa daljinsko javljanje... želje se hitro razblinijo, ko izvedo ceno, potem je dober najbolj preprost pastir, kar je tudi res, ima še najmanj za crknit.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 18, 2025 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
... potem je dober najbolj preprost pastir, kar je tudi res, ima še najmanj za crknit.
Pokojni avtor številnih projektov Mirko Vožnjak je poudarjal: "Uređaj nije savršen, ako možete nešto da uklonite a i dalje radi kako treba."

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.55

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 18, 2025 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti LoRa detektor pastirja izhaja iz praktičnih zahtev. Če pade npr. veja na pastirja, je določen del prenizka napetost in se je že zgodilo, da so npr. pobegnili konji. Če imaš kilometre take ograje, je sila nerodno obhajati celotno dolžino vsak dan. Z rednim monitoringom pa se da hitro ugotoviti, kateri odsek je v okvari. Sploh ker je v ozadju LoraWAN in ustrezna aplikacija, ki sama skrbi za opozarjanje.
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 19, 2025 8:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Visokonapetostni kabel, takšen ki se uporablja pri vžigalnih svečkah bencinskih motorjev, in ga oviješ nekaj metrov okoli žice električnega pastirja, in na ta način narediš kapacitivni odvzem.

Včasih so najbolj preproste rešitve še najboljše. Wink

jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2025 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako nekako sem si zamislil.

Po mojem mišljenju bi moral pritrditi tam nekje 5m visokonapetostnega kabla na žico električnega pastirja da se dobi približno 100pF medsebojne kapacitivnosti, seveda ugibam, to je stvar preizkusa in testiranj s pomočjo merilnika kapacitivnosti (meriti pri izklopljenem električnem pastirju Exclamation Very Happy ).

Ta metoda merjenja ni ne vem kako točna, po mojem vremenske razmere zelo vplivajo na rezultat, ampak za detekcijo delovanja povsem zadovoljiva.

@brezimenko, slikico sem si izposodil, upam da ni avtorsko zaščitena. Anxious Very Happy

lft-cap.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  24.33 KB
 Pogledana:  3 krat

lft-cap.png

Nazadnje urejal/a jozkoc Pon Apr 21, 2025 9:06 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 49.94

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2025 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stvar bo delala odlično, do prvega dežja, rose ali vlage. Potem bo pa rezultat nekje vmes.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2025 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jozkoc je napisal/a:
Po mojem mišljenju bi moral pritrditi tam nekje 5m visokonapetostnega kabla na žico električnega pastirja da se dobi približno 100pF medsebojne kapacitivnosti, seveda ugibam, to je stvar preizkusa in testiranj s pomočjo merilnika kapacitivnosti...

Mišljenje je kar v pravo smer ...
Izračun brez točnih parametrov in okoliščin je nemogoč, zato je edina smiselna metoda kar preizkušanje, se popolnoma strinjam.
Tudi sam sem do mnogih rezultatov prišel na ta način, ker je večinoma kompleksnost izračuna "misija nemogoče".
Kapacitivnost je zelo odvisna od medsebojne razdalje vodnikov... ker ni mogoče zagotoviti enakomerne oddaljenosti, je izračun zaradi praktične izvedbe nemogoč.

jozkoc je napisal/a:
Ta metoda merjenja ni ne vem kako točna, po mojem vremenske razmere zelo vplivajo na rezultat, ampak za detekcijo delovanja povsem zadovoljiva.
Ker je kapacitivnost odvisna tudi od dielektrika, je vsaka snov (npr voda) med "ploščama" kondenzatorja lahko velik vpliv nanjo.

Za točnost meritve je potrebno uporabiti nekaj, kar je stabilno in ne spreminja svojih lastnosti bistveno, glede na vremenske in druge razmere.
VN predupor ali več teh zaporedno, je še najbolj kompakten in zelo kontroliran, ponovljiv način.
Ker je impulz kratek, ga je potrebno raztegniti v kontroliranih pogojih in meritev izvajati v pravem trenutku, ki ni zgolj trenutek, ampak traja določen zelo kratek čas.

.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Forum in Filemanager Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni