www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ali ste pripravljeni pogovarjati se o TABU temi, umiranju?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 14, 2025 4:16 pm    Naslov sporočila:  Ali ste pripravljeni pogovarjati se o TABU temi, umiranju? Odgovori s citatom

Pozdravljeni vsi ljudje dobre volje.
Sem star, še živ, a smrt ni več daleč. In razmišljam o tem in onem.
Seveda, ko sem bil mlad, mi na misel ni prišlo, da bi razmišljal o smrti, sedaj pa kot da jo vidim pred seboj.
Ne iščem tolažbe, le rad bi si izbral dostojno smrt.
Dobronamerni in nežaljivi prispevki dobrodošli

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.56

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 14, 2025 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam se ob diagnozi, ki sem jo dobil letos marca in glede na to, da sem letnik 69 večkrat sprašujem o tem. Ampak sem ugotovil, da nima smisla. Okolici daješ namig da si “obupal”, sam pri sebi pa lahko samo nekaj premlevaš in to nikamor ne pelje. Se raje pošalim tu in tam. Recimo, ko sva šla ženo na pokopališče prižgat sinu svečko, sem rekel da se navajam na nov naslov. Drugače pa živi vsak dan, kot da ne bo jutri, nikoli ni tako slabo, da ne bi bilo lahko še slabše Smile Ko je pa res hudo, pa si rečeš “saj bo” in greš dalje.
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 14, 2025 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mare, odličen odgovor.

Če začneš vnaprej razmišljati, spraviš v stisko sebe in vso svojo okolico.
Bo, ko bo.

MH
Član
Član

Pridružen-a: Pet 20 Jan 2023 14:11
Aktiv.: 1.91
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 15, 2025 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Staršem in sploh starim staršem sem večkrat dejal, da so ujeli "jackpot", kar se tiče bivanja na Zemlji. Resda dedkom in babicam ni bilo niti približno lahko v povojnem obdobju, a generalno gledano je bila krivulja oz. trend dokaj konstantno navzgor.

Stari starši so imeli, če lahko temu rečem tako, privilegij, da so se poslovili v navzočnosti otrok, v domači hiši, nekateri pod prijetno dozo morfija. Če to ni eden lepših načinov za odhod ... menim pa, da večina ljudi nima oz. ne bo imelo takšne sreče.

O tem se je najbolj pametno pogovoriti z domačimi in tudi z osebnim zdravnikom, ko enkrat pride ta čas.

Če se vrnem na "jackpot", menim tudi, da glede na globalne spremembe (segrevanje, ekonomske situacije, vojne), mlajše generacije ne bomo imeli takšne sreče kot starejši.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 15, 2025 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, vsako mnenje je dobrodošlo in več mnenj tvori demokracijo.
Tudi jaz, ko se bil mlad ali vsaj ne star, nisem razmišljal o tem. In vidva sta vsaj 30 let mlajša. Pa vama nič ne zavidam. Saj poznata tisti odgovor na vprašanje 'ali si pomil posodo?' 'Ali si naredil to in to?' 'Oprosti, pozabil sem kot na smrt.'
A življenje ni vsem in vedno lepo. Ali vesta, da je v Sloveniji preko 300 samomorov letno? In kar je najbolj žalostno, to so pred vsem mladi in zdravi ljudje.

Če imata malo potrpljenja, bom razložil svoj pogled.
Svoboda je najbolj dragocen dar, ki ga država, skupnost dopušča posameznikom. Le ta bodi čim manj omejena, oziroma bodi omejena šele tam, ko zadane na svobodo sočloveka. In primarna svoboda človeka, ki bi morala biti zapisana v ustavi, je upravljanje s svojim lastnim telesom. Vse, kar se dogaja in je v notranjosti človeškega telesa je v ingerenci tega človeka, in nihče, ne država ne skupnosti ne sme prisiliti tega človeka v drugačno delo na tem telesu. In po pravici povedano, v Sloveniji smo tukaj zelo daleč tudi pred drugimi 'civiliziranimi in demokratičnimi' državami. Naše ženske imajo pravico do umetne oploditve, do abortusa, do zamenjave spola, druge nimajo. Kar se tega tiče sem srečen, da sem živel v Sloveniji.
Človek ima torej pravico do šolanja, izobrazbe, izbire poklica, svobodnega izražanja. Lepo.
Pa se vrnem k svobodi upravljanja s svojim telesom, do svobode do življenja. Življenje in smrt sta dve tesno povezani stvari kot dva konca iste vrvi. Imamo pravico do izbire življenja, nimamo pa pravice do izbire kraja, časa in načina smrti. No ja vsak ima pravico da skoči iz mostu ali pod vlak, a to je cinizem brez primere. V tretjem tisočletju bi farmacevti igraje izdelali tableto, ki samomorilcu pomagala do civilizirane, čiste, in morda celo lepe smrti. A ne smejo. Pravniki bi jih nemudoma strpali v zapor.
Predstavljajte si, da si lahko sami, brez pomoči, kot pri evtanaziji, nabavite tako črno tabletko, in ko se odločite, da imate vsega dovolj in da ste okolici kot voda v čevlju, se pražnje oblečete, se usedete za mizo, napišete pismo, se uležete v posteljo in spijete to črno tabletko morda s kozarcem vina. Tabletka bi vas na hitro uspavala v trden spanec in potem še naprej v smrt.
Bistveno je, da se odločite in izvedete sami, brez pomoči kogarkoli, ki bi ga potem strpali v zapor.

Mislim, da bi tudi to svobodo morali dobiti mi, čeprav je nimajo še nikjer, a še ni konec sveta.
In hvala, da ste s potrpljenjem brali moja paberkovanja.
Nazaj na vrh
vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 15, 2025 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Predstavljajte si, da si lahko sami, brez pomoči, kot pri evtanaziji, nabavite tako črno tabletko, in ko se odločite, da imate vsega dovolj in da ste okolici kot voda v čevlju, se pražnje oblečete, se usedete za mizo, napišete pismo, se uležete v posteljo in spijete to črno tabletko morda s kozarcem vina. Tabletka bi vas na hitro uspavala v trden spanec in potem še naprej v smrt.
No ja, saj ni potrebna ravno ena črna tabletka. Lahko vzameš en kup roza ali pa rdečih, pa bo končni efekt zelo podoben. Oseba, ki to vzame, je "rešena". Ampak v teh primerih se pozablja na sorodnike. Oni pa naj potem živijo s pogledi na ulici. Žal poznam kar nekaj takšnih primerov v zadnjih letih.

Dejstvo je, da danes v družbi končanje življenja pač ni sprejemljivo. Morda čez nekaj 100 let.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MH
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 15, 2025 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je bilo zmeraj hecno, kako razmeroma brez težav živali oz. hišne ljubljenčke uspavamo, da "se ne matrajo preveč", ljudi bi pa do onemoglosti držali žive, čeprav vidno trpijo. Zakaj in čemu je tako, gre kar močno v filozofske debate. Naj kdo drug odpre fronto, če mu je volja Smile

Zdi se mi, da kot družba dajemo premalo pomena bogatemu znanju, izkušnjam in modrosti, ki jo imate "starejši mladinci". Na marsikaterem področju, kjer sem kot mladinec "zelen", so mi že mnogokrat prav prišli nasveti starejših, ko sem rabil pomoč.

V Evropi, če prav razumem, je aktivna evtanazija dovoljena in legalna npr. v Španiji in Švici. https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_euthanasia (pobrskaj nižje, kjer imaš evropske države)

Citiram:
Citiram:
Active euthanasia and assisted suicide are legal in Spain.

In Switzerland, deadly drugs may be prescribed to a Swiss person or to a foreigner, where the recipient takes an active role in the drug administration.

Pred leti sem naletel na blog nekdanjega športnega zvezdnika, novinarja in publicista. Na svoj 60. RD je storil samomor, ki ga je načrtoval dlje časa. Moram reči, da je bilo par njegovih misli zanimivih oz. vrednih razmisleka. Žal njegova spletna stran ni več dostopna, je pa na tej povezavi na srečo vse shranjeno, vključno z elektronsko knjigo v EPUB in MOBI verziji. https://github.com/sndrsmnk/MartinManleyEPUB

Vilko, pa veš, da se ti splača vztrajati še vsaj kakšno leto, ker lahko na Krvavcu kmalu dobiš "old timer" popust v višini tvoje starosti, ko dopolniš 85 let Cool Malo heca, ampak vprašanje, ki sledi, pa je povsem resno: a imaš pogosto občutek, da si bližnjim v breme, ali gre bolj za to, da ko se na neki točki vsega naveličaš, bi se rad odklopil za vedno? Razume se, kot da bi želel do konca obdržati svobodo o odločanju glede lastnega življenja, namesto da ti to na koncu krojijo drugi (in zakonodaja), ko človek sam ni več sposoben (kar je z mojega vidika povsem legitimen pogled oz. želja). Kaj na to porečejo npr. tvoji bližnji, družina, prijatelji, skratka ljudje, ki bodo, predvidevam, na koncu poti s tabo?
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 15, 2025 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo zanimiva tema in ja, menim da je pogovor o smrti pri nas velik tabu.

Glede zmoznosti odlocanja o koncanju zivljenja menim, da smo trenutno kot druzba se mnogo premalo zreli, da bi se lahko podali v te vode. Menim, da je manj takih, ki bi dejansko storili ta korak zavestno in premisljeno, kot pa moznih zlorab.
Najbolj custvenih - zal poznam kar nekaj primerov, ko so dali (ne bom kaj dosti olepsaval) svojim "starim" jasno vedeti, da bi bilo se najbolje in najceneje, ce bi umrli. In vem za par takih, ki bi to dejansko storili - za mir v bajti in da bo ta mladim lepse. Ravno prej omenjena evtanazija zivali je lep primer: odgovorni lastniki bodo za zival poskrbeli tudi, ce bo bolna. A ko postane zdravljenje predrago ... (antologijo z evtanazijo pri ljudeh najdi sam)
Tudi financno bo hitro prislo do situacije, ko bo moral nekdo tehtati npr
med tem, da komplet druzina proda hiso in gre na cesto ali pa nekdo ostane brez zdravljenja in umre. No, pa saj to se ze dogaja!

Lp, G

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2025 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uh, kar precej misli ste mi nadrobili, žal tudi moja glava ne more več shraniti vse informacije, zato bo ta moj prispevek malo zmeden.

Prvo:ne mislim na evtanazijo, kot jo ima v mislih večina. Evtanazija je samomor s pomočjo zdravnikov in pride v poštev šele, ko si tako za nič, da nisi v stanju nabaviti in vzeti tabletke, kot sem opisal. Zdravniki in vsi ki sodelujejo pri evtanaziji riskirajo svojo svobodo, kariero in morda še kaj. Nisem proti, sem za. Ko je situacija tako zavožena, da je možna evtanazija, je to edini izhod. Zdravniki so nekako cepljenji, da ohranjajo življenje in ne da ga končajo. Mislim, da zdravniki, smrt pacienta občutijo kot poraz. Zato nočem zdravnike vključevati v moje probleme.

Drugo: iz vaših mnenje povzamem, da vam je tema nekako tuja, odvratna, kot bi govoril kaplan o hudiču. Predpostavljam, da ste mladi, vsaj 30 let mlajši od mene in je potem naravno, da zdrav človek ne razmišlja o tem. Prvič sem o tem začel razmišljati, ko je bila moja tašča, sicer ljubljena tašča pred mnogimi leti z zlomljenima kolkoma v domu ostarelih in je jokala:'Oh, zakaj me ljubi Bog ne vzame k sebi!' Jaz osebno ne verjamem ne v boga ne v hudiča temveč v fiziko,kemijo, verjetnostni račun in elektriko.In moja vera mi pravi, če sam ne bom našel civiliziranega načina oditi, bodo za to poskrbela moja božanstva. Obležal bom v lastnem blatu, mrzel, bled kot kreda, odprtih brezzobih ust in ko bo pogrebec prišel, mi bo s trakom privezal čeljust tako, da bodo usta zaprta.

Tretje: Seveda bo to bolečina za vse, ki me imajo radi. A to bi bila tudi, če bi umrl kot sem opisal pod drugo. A ne vi bilo lepše, če me najdejo v moji postelji z nasmehom na obrazu, in bodo lahko rekli, umrl je mirno v spanju.

Četrto: Šel sem na spletno stran, ki si jo MH predlagal, a sem se izgubil v angleškem tekstu, in moja glava tudi obsežnih tekstov ne prebavlja več. Če ti ni odveč, mi podaj ključne misli tega športnika.
In ja: Tudi mladi in srednjih le imajo probleme in marsikdo si jih poizkusi rešiti s samomorom. No za njih samo ta nasvet: Potrpljenje, mlad si in pred teboj je še dolgo življenje. In če si bolan, razmisli, morda je vredno vzrajati: medicina stalno razvija nova znanja in lahko se zgodi, da bodo čez kako leto ali več našli 'penicilin' za tvoj slučaj. Seveda, če ne boli preveč.
Nazaj na vrh
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 8.62
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2025 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zame na kratko je od spočetja in rojstvo tudi začetek umiranja, življenje samo je tako razmerje med razvojem in umiranjem.Ko umiranje dobi absolutno prevlado je zaznamovano s smrtjo. Tako da umiranje je lahko kratek ali dolgotrajen proces.
Tekom let se različne regeneracije ali samoozdravitveni procesi obrabijo in tako ene odpovedo prej ene kasneje.

MH
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2025 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Prvo:ne mislim na evtanazijo, kot jo ima v mislih večina. Evtanazija je samomor s pomočjo zdravnikov in pride v poštev šele, ko si tako za nič, da nisi v stanju nabaviti in vzeti tabletke, kot sem opisal. Zdravniki in vsi ki sodelujejo pri evtanaziji riskirajo svojo svobodo, kariero in morda še kaj. Nisem proti, sem za. Ko je situacija tako zavožena, da je možna evtanazija, je to edini izhod. Zdravniki so nekako cepljenji, da ohranjajo življenje in ne da ga končajo. Mislim, da zdravniki, smrt pacienta občutijo kot poraz. Zato nočem zdravnike vključevati v moje probleme.

Evtanazija dobesedno pomeni "dobra smrt", če gledamo izvor besede.

Citiram:

Euthanasia (from Greek: εὐθανασία, lit. 'good death': εὖ, eu, 'well, good' + θάνατος, thanatos, 'death') is the practice of intentionally ending life to eliminate pain and suffering.

https://en.wikipedia.org/wiki/Euthanasia

Mar ni to točno izvor same teme? Da želi nekdo zadeve na lep, miren, prijeten način končati, preden rata trpljenje neznosno.

Kako na to gledajo zdravniki, sploh v luči Hipokratove prisege, se nisem poglabljal. Vem pa iz druge roke, da marsikdaj rešijo koga, za katerega sami priznavajo, da bi bil svet lepši brez njega ... ampak oni niso sodniki in se ne smejo/želijo igrati boga.

Težko podam nek povzetek avtorjevih misli, sem si pa vzel čas, knjigo pretvoril v PDF in obdržal samo poglavja, ki se tičejo te teme. Nato sem jo strojno prevedel v slovenščino, prevodi niso popolni in tudi oblikovanje kje šepa, ampak bo dovolj dobro za glavne misli. Pripeto (prevod in izvirnik v angleščini, če še koga zanima).

Poglej, če ti odgovarja, če ne lahko zadevo s pomočjo kakšnega AI modela še skrajšam na poljubno dolžino oz. poljubno dolge odstavke.

Martin_Manley-My_life_and_death-suicide-only.en.sl.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Martin_Manley-My_life_and_death-suicide-only.en.sl.pdf
 Velikost datoteke:  1.77 MB
 Downloadano:  5 krat

Martin_Manley-My_life_and_death-suicide-only.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Martin_Manley-My_life_and_death-suicide-only.pdf
 Velikost datoteke:  664.85 KB
 Downloadano:  2 krat

Nazaj na vrh
MH
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2025 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Najbolj custvenih - zal poznam kar nekaj primerov, ko so dali (ne bom kaj dosti olepsaval) svojim "starim" jasno vedeti, da bi bilo se najbolje in najceneje, ce bi umrli. In vem za par takih, ki bi to dejansko storili - za mir v bajti in da bo ta mladim lepse.

Grozno nimam besed in ne morem si predstavljati, kako lahko potem tak človek živi. Zveni sociopatsko, brez občutka za ostale.
Nazaj na vrh
MH
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2025 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Drugo: iz vaših mnenje povzamem, da vam je tema nekako tuja, odvratna, kot bi govoril kaplan o hudiču. Predpostavljam, da ste mladi, vsaj 30 let mlajši od mene in je potem naravno, da zdrav človek ne razmišlja o tem.

Z moje strani absolutno ni tako in upam, da je to tudi razvidno iz sporočil. Sploh to, da bi bila tema tuja, kaj šele odvratna. Nekdo je izjavil, da "nisi resnično živel, dokler nisi skoraj umrl" ...

Ko imaš par bližnjih srečanj s smrtjo in izkušenj iz ožjega kroga družine, sploh glede stanja ljudi, ki so odvisni od tuje pomoči in nege (ter to počneš sam, da je oseba lahko doma, ne v ustanovi), potem se marsikaj spremeni. Tudi drugače dojemaš življenje in si večkrat hvaležen za preproste stvari, ki so marsikomu samoumevne (npr. to, da se lahko svobodno, neovirano gibaš, izražaš in si zdrav). In povsem razumem razmišljanje, ki ga deliš v svojih sporočilih.

Konec koncev, če zavijemo malo izven teme, a še zmeraj v okviru smrti: koliko slabe volje in živcev, pa tudi odnosov, bi bilo prihranjenih, če bi se ljudje še za časa življenja pomenili z otroci glede delitve premoženja.
Nazaj na vrh
grega09
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17
Aktiv.: 3.86

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2025 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlog je, da se ne pogovarjajo o delitvi ravno v tem, da je težko o smrti govoriti, ko so še živi. Nekaj v smeri, da bi nas mladi radi pokopali, pa sploh ne gre za to. Tega se pa pri nas kar veliko nabira, tudi sam zdaj vidim. V širši družini sami problemi z odnosi zaradi premoženja. Pa na koncu v večini primerov nič posebnega glede količine imetja, samo tako pač je. Rak rana naše družbe. Tudi nekih novic, ko kdo koga pospravi na drug svet zaradi teh nedorešenih stvari, je vedno več.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni