www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Dodaten akumulator
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pegla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32
Aktiv.: 1.20
Kraj: Sv.Anton

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno sem zelo slabo pojasnil moj način.

Kadar daš kontakt se rele priklopi,ko prižigaš avtomobil se rele za čas prižganega zaganjača (verglanje) odklopi in povezavo med baterijami prekine. (Večina novejših avtomobilov ob zaganjanju motorja odklopijo močnejša porabnike na avtomobilu)

Ta stvar že deluje v nekem Clijotu, ki sem baterijo zmontiral prav na račun porivanja avta po žurih na parkiriščih.

V kolikor avtomobil ki želiš to zmontirati tega ne podpira , moraš vezati tuljavo releja na + kontakta in žico ki gre na zaganjač . Kadar daš kontakt se rele priklopi,zaradi različnega potencijala na tuljavi releja (kontakt + ,zaganjač -,povratek minusa iz zaganjača kreko tuljave zaganjača),ko prižigaš avtomobil se rele za čas prižganega zaganjača (verglanje) prekine zaradi istega potenciala (kontakt + ,zaganjač +, priklopljen kontakt ključavnice za verglanje)in povezava med baterijami se prekine.

Mislim, da sem sedaj dovolj jasno napisal.

L.P.Pegla
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pegla je napisal/a:
Očitno sem zelo slabo pojasnil moj način.

Kadar daš kontakt se rele priklopi,ko prižigaš avtomobil se rele za čas prižganega zaganjača (verglanje) odklopi in povezavo med baterijami prekine. (Večina novejših avtomobilov ob zaganjanju motorja odklopijo močnejša porabnike na avtomobilu)

Razen pri AUDIju sistema za odklop večjih porabnikov ob verglanju (dva kontakt plusa) nisem srečal. Tega npr. nimajo niti novi BMWji ...

pegla je napisal/a:
V kolikor avtomobil ki želiš to zmontirati tega ne podpira , moraš vezati tuljavo releja na + kontakta in žico ki gre na zaganjač . Kadar daš kontakt se rele priklopi,zaradi različnega potencijala na tuljavi releja (kontakt + ,zaganjač -,povratek minusa iz zaganjača kreko tuljave zaganjača),ko prižigaš avtomobil se rele za čas prižganega zaganjača (verglanje) prekine zaradi istega potenciala (kontakt + ,zaganjač +, priklopljen kontakt ključavnice za verglanje)in povezava med baterijami se prekine.

Mislim, da sem sedaj dovolj jasno napisal.

... zato pa sem točno to napisal nekaj postov nazaj. Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Clio tudi ugasne skoraj vse porabnike ob zaganjanju motorja. Prižgane ostanejo le park lučke.
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Razen pri AUDIju sistema za odklop večjih porabnikov ob verglanju (dva kontakt plusa) nisem srečal. Tega npr. nimajo niti novi BMWji ...
Opa! Moj sedem let stari Seat Toledo ima to original vgrajeno.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Iztok je napisal/a:
Opa! Moj sedem let stari Seat Toledo ima to original vgrajeno.

Mogoče sem bil preveč precizen ... AUDI in Seat - oba sta iz iste družine ... VAG Smile

Renault je pa enkrat tako drugič drugače ... med modeli se precej razlikujejo ... po francosko. Laughing
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2007 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na priloženi sliki je tovarniško narejena naprava za istočasno polnjenje večih akumulatorjev (battery isolator). Naprave so take za polnjenja 2, 3 ali več akumulatorjev. Za tokove od 50 do 250 in več amperov. Dobra lastnost je to, da imajo diode zelo majhen padec napetosti.

Jur

batt.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  10.52 KB
 Pogledana:  5560 krat

batt.jpg

Nazaj na vrh
Cejko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Apr 2007 19:03
Aktiv.: 0.07
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2007 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur: ali mi lahko mal opišeš to napravico? Zanima me pa tudi, kje se jo da dobiti, bi prosil kakšen link, ker na google.com ne najdem nič.
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2007 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na googlu se najde kot: battery isolator. Omogoča polnjenje večih akumulatorjev z enega alternatorja. Pri tem so akumulatorji med seboj ločeni. Če se eden zaradi vključenega bremena izprazni, ostali ostanejo polni. Naprava vsebuje za vsak akumulator po eno diodo, ki so zvezane z anodo skupaj (ta priključek gre na alternator), katode gredo vsaka na svoj akumulator. Dioda mora imeti čim manjši padec. Hladilnik je tudi pomemben. Pa nosilec in izolacija, da ne pride do stika z maso.

Napravo prodajajo predvsem navtične trgovine (verjetno imajo tudi naše Ljubljanske). V ladjah se tipično uporablja več akumulatorjev. Človek pride v skušnjavo, da bi naredil napravo sam. Meni ni uspelo. Lepo je delovala šele kupljena naprava. Največji 12 V alternator od Iskre, pa 4 akumulatorji, skupaj 755 Ah. Dva akumulatorja sta dajala v času svoje obremenitve okoli 250 amperov vsak. V tem trenutku je tudi iz alternatorja potegnilo velik tok. In močnostne diode iz IC in HTE so se uparile.

Na na hitro narisani priloženi sliki je razložen princip delovanja.

Jur

isol.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.84 KB
 Pogledana:  5507 krat

isol.JPG

Nazaj na vrh
Cejko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Apr 2007 19:03
Aktiv.: 0.07
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2007 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jur hvala!

Sem malo gledal po netu pa nisem zasledil kje bi lahko to kupil.Če kdo zasledi ga prosim če da link.
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2007 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jur, na tvoji sliki so akumulatorji narobe obrnjeni... Plus mora biti zgoraj. In alternatorju dodaj polariteto Wink
Samo opomba...

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2007 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slika popravljena.

Cejko, na www,najdi,si Išči navtična trgovina. Izolatorje sem vgrajeval pred par leti, kupljeni so bili v v Trstu. Lahko bi jih imeli pri www,yuccaboats,si.

Jur

isol.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  14.31 KB
 Pogledana:  5454 krat

isol.JPG

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni