www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TV

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
komuna32
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Feb 2007 9:05
Aktiv.: 0.33
Kraj: Pragersko

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 7:32 am    Naslov sporočila:  TV Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Namen imam kupiti TV.
Zanima me kakšne izkušnje imate glede katodnega ali LCD-ja?
Katodnega imam v mislih Philipsa 32PW9551 ali gorenje 32VIP73-100.
Za LCD-ja pa tja do 750evrov.

Rad bi tudi priključil na grafično kartico (nvidia 7300GS) in me zanima kako bi
to delalo.

LP
Aleš

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CRT + racunalnik = grda (meglena, spackana) slika, sploh pri locljivostih, ki se zdaj uporabljajo na racunalniskih namizjih, tako da na to kar pozabi.

Ena stvar, ki mene pri novih TVjih (zanic napajalniki) izredno moti in na katero bi bil sam pozoren: piskanje napajalnika (sploh med nedelovanjem, torej ko naj bi bil TV *tiho*). Predirljivo visokofrekvencno piskanje para zivce, ce imas TV kje blizu.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katodni TVji so cenejši.
LCD večjih diagonal se ne da dobiti v normalnem razmerju 4:3, to pomeni, da je v večini programov slika deformirana.
Računalniška slika na TVju je bolj slaba. Filme in podobno se še nekako da gledat, za programiranje in podobno pa je zanič. Razen, če ni narejen, da se uporablja kot monitor in ima temu ustrezen vhod (VGA). To pa doprinese k ceni.

Jur
komuna32
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislil sem si kupiti gorenje 32VIP73-100 in na grafično (s-vhs) preko
scarta priključit na TV.

A bi šlo

Aleš

komuna32
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PC bi pa bolj uporabljal za filme, ker imam v dnevni sobi možnost
priklopa na TV. Razmišljal sem že o nabavi DVD recorderja, a mi je ta
varijanta z PC-jem ljubša.

Aleš

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, bi šlo. Poleg slike potrebuješ še zvok. Ne pozabi na ta kabel.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Ena stvar, ki mene pri novih TVjih (zanic napajalniki) izredno moti in na katero bi bil sam pozoren: piskanje napajalnika (sploh med nedelovanjem, torej ko naj bi bil TV *tiho*). Predirljivo visokofrekvencno piskanje para zivce, ce imas TV kje blizu.

Se popolnoma strinjam.
Posebej v izogib piskanju napajalnika sem kupil dve stikali (takšni prekinjevalni za na kabel) in ju vgradil v kabel od tiskalnika ter od LCD monitorja. Učinek je nadvse blagodejen. Najbolje je, če ima TV napajalnik vgrajen. Tisti so običajno bolje dimenzionirani, kakor poceni "piskači", ki jih proizvajalci TVjev kupujejo na kilograme. Žal so vgrajeni napajalniki vse redkejši.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
komuna32
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me še, če bi šlo priklopit moj PC (z nvidia 7300GS) na
Philips 32PW9551 (ta TV ima HDMI) in če bi mi zvok špilal na TV
ali bi moral posebej priključiti na avdio vhod.

DVI (PC) ------> HDMI (TV).

LP
Aleš

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.99
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zvok moraš ponavadi vedno priključit posebej.
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 06, 2007 9:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zvok priključiš posebej. Izhod (jack konektor) iz avdiokartice na PCju pelješ preko dveh oklopljenih kablov na avdio vhod na TVju (rdeč in bel chinch konektor), ali na scart konektor na TVju.

HDMI ne bo preveč uporaben. Ko na TVju izbereš vir signala (A/V source), oziroma iz katerega vhodnega konektorja naj prikazuje sliko in zvok, morata biti slika in zvok na istem konektorju. Če na TVju izbereš HDMI, bi iz PCja moral napeljati sliko in zvok na HDMI. Precej komplicirano. Kvaliteta signala pa ne bo hdmi.

Najmanj dela je, če izbereš en vhod, (na primer A/V 2), ki ima SVHS ali kompozitni (slika) in dva chincha (zvok). Za to so potrebni povsem standardni in dobavljivi kabli. Za scart vhod (če ga želiš) dobiš zelo poceni pretvornik (brez elektronike), ki ima na eni strani scart vtičnico, na drugi pa omenjene tri konektorje.

Jur
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 06, 2007 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam TV povezan preko VGA kabla. TV ima resolucijo 1280x786 in se vse lepo vidi. Če povežeš preko S-Videa je slika zmegljena, robovi niso ostri in je uporabno samo še za filme.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 06, 2007 10:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TVji, ki imajo VGA vhod imajo bolj kvalitetno računalniško slike. Tik pred katodno cevjo ima tak televizor multiplekserski chip, ki pripelje VGAjevski RGB signal direktno iz vhoda na katodno cev. Zaradi tega je kvaliteta slike neprimerljivo boljša kot SVHS ali compozite. Pri kompozitnem in podobnih signalih je potrebno RGB barve sestaviti v en signal tako, da gredo po eni sami žici, potem pa je potrebno to spet razdeliti nazaj na tri barve. Vse to pa vpliva na kvaliteto. Pri TV VGA vhodu pa gredo tri barve iz računalnika skoraj takoj na zaslon.

Še vedno pa je resolucija in refresh slike omejena z resolucijo in refreshom televizorja.

Na priloženi sliki je vidna pot video signala (označeno modro) in RGB VGA signala (označeno rdeče) od vhoda v televizor do katodne cevi (označeno zeleno). Zaradi tega pride do razlike v kvaliteti.

Jur

crt.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  83.49 KB
 Pogledana:  17 krat

crt.JPG

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni