www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Grafični LCD na AVR
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
madzi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46
Aktiv.: 1.33
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 17, 2007 11:29 pm    Naslov sporočila:  Grafični LCD na AVR Odgovori s citatom

Dobil sem grafični lcd 320x240 iz nekega fotokopirca. Oznaka je LM32015T. Ima tudi touchscreen. Ni tisti tapravi ampak je kot matrična tipkovnica.
Zanima pa me če ima kdo kakšne podatke o tem LCD-ju. Ali pa celo kakšno shemo za priključitev. Še najbolj bi bil vesel knjižnice za pogon z mikrokrmilnikom ampak tega pomoje nima nihče. Na netu sem preiskal že skoraj vse kar najde google in do zdaj še nisem dobil niti pinouta. Ljudje iz drugih forumov so mi pošiljali datasheet-e različnih izvedenk LCD-ja ampak si z nobenim ne morem kaj dosti pomagati. Na tem naslovu je kar nekaj napisanega ampak spet ne o točno tem zaslonu.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 17, 2007 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že iz slike vidim, da je displej občutljiv na dotik. No to bomo kasneje.
Vsi displeji 240x320, ki sem jih do sedaj dobil se krmilijo na enak način. Pin out je res lahko problem, a bi ti svetoval, da si pomagaš z datasheeti uporabljenih čipov na displeju.
Sam trenutno ravno pišem nadaljevanje serije člankov v SE. Naslednji članek bo ravno o takih displejih.
Kar se SW tiče pa imam narejeno lastno knjižnico za AVR-je.

Če ne bo in ne bo šlo, se pa kaj bolj konkretno čujeva.

PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.89
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 18, 2007 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Google dela, tako da se da kaj dobiti ...
Recimo tole sporočilo ko nekdo išče datasheet za LM32015, ali pa datasheet v katerem naj bi bil pinout pravilen.

LP, Peter
Nazaj na vrh
madzi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPG78 verjami da sem to že vse pogledal. Tisti datasheet sem tudi že dostikrat prebral ampak nima pravega pinouta.
Nekaj pinov sem že lociral. Manjkajo mi še samo 4je. In sicer nevem kako bi ugotovil katera pina sta za clock, kontrast ter scan startup (to nisem čisto ziher kaj bi naj bilo). Na tiskanini sta tudi 2 čipa. Prvi je LA5315 (neke vrste napetostni regulator) in še MN73200SCQ. Za ta čip pa nimam pojma kaj bi naj bil.
Kolega ki mi je dal ta LCD mi je rekel da touchscreena nebom nikoli spravil v delovanje, zdaj pa vidim da bo to še najmanjši problem Very Happy

Lp
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Času čas. Sam sem kupil v preteklih letih na semnjih po evropi kar nekaj grafičnih LCD-jev. Moje vodilo pri nakupu je bilo,da ima prodajalec večje število primerkov.
Niti pri enem nisem zgrešil. V roku pol leta sem dobil podatke za vse. No razen za enega. Tega sem dešifriral sam. In ravno o tem LCD-ju sem pisal v članku.

Postopek iskanja pinov pa je dokaj hecna stvar. Ko sem že takorekoč obupal sem iz čistega heca naredil sledeče.

Napisal sem program v ATmega 128 (ima dovolj priključkov), ki naključno pošilja podatke preko rs232 na PC in istočasno na pine LCD-ja. Na PC-ju so podatki leteli v eno datoteko. Vsak pritisk na tipkovnico pa se je v datoteki označil kot marker.

Saj ne rečem. Trajalo je nekaj popoldnevov. Ampak stvar zdaj dela !

madzi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj me še zanima. Koliko napajalnih napetosti potrebujejo takšni LCDji?
Trenutno sem pri tem:

Koda:
Pin  1 - Vref ki gre na pin 20 na LA5315 (deklarirano od -30 V do - 6 V po datasheetu od LA5315 )
Pin  2 in 7 - Vcc (-24 V) ki gre na pin 18 na LA5315 (deklarirano od -30 V do - 10 V po datasheetu od LA5315 )
Pin  3 - D3
Pin  4 - D2
Pin  5 - D1
Pin  6 - D0
Pin  8 - napajanje za logiko (+5 V)
Pin  9 - GND (0 V)
Pin 10, 11, 12 - CP2, CP1, S (v takem vrstnem redu, če se zgledujem po LM32P07)

Najbolj me zanima kaj je s tistim Vref. Je možno da je to nastavitev kontrasta?
Nazaj na vrh
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko bi bila referenčna napetost, ki jo priklpiš na tisti pin.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Običajno se giblje okrog - 20 V. Služi pa za napajanje samih kristalov. Potrebujemo pa še eno tako napetost za regulacijo kontrasta.
madzi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Počasi bom začel delati vezje z avr-jem in napajalnikom za lcd. Edino kar me še muči je če sem prav deklariral pina 8 in 9 ampak to bom že porihtal tekom načrtovanja vezja. Vse bolj je pinout enak lcd-ju LM32P07. Volk ker si rekel da si že spravil k življenju veliko teh lcd-jev bi te prosil ali pa kogarkoli ki že ima delujoč napajalnik za kak načrt napajalnega dela. Ta lcd se napaja z +5 V in -24V.

Lp
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega LCD-ja ne moreš kar tako enostavno priklopiti na AVR. Razlog je preprost. Poglej 240x320/8= 9600 by. Tolikšen je njegov pomični register. Če hočeš prižgati en sam piksel v neposredni bližini že prižganega boš naletel na problem kako prečitati vsebino LCD-ja. Rešitev je v tem, da imaš najmanj natančno toliko spomina za "sliko" pomikalnega registra. To je pa več kot ga ima največji AVR. Rabiš torej zunanji pomnilnik. Da ne govorim še o tem, da moraš charakter generator delati sam!
Rešitev je namenski kontroler za take displeje (sed1330, s1d13305).

Več o tem in tudi o dc/dc pretvorniku s 5 na 24 V si prečitaj v naslednji številki SE.
Bilo bi namreč neokusno, če bi cel članek prepisal semle.

madzi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm... se mi je zdelo da nebo šlo tako enostavno. Tudi če bi kje staknil 10kB rama nebi uspel charakter generatorja spraviti skupaj. Te kontrolerje se sploh da kupiti v sloveniji? In pol še vprašenje cene. Če ni kje ceneje kupiti LCD z že vgrajenim kontrolerjem.
Za napajanje pa bom (če dobim kontroler) uporabil kar MC34063. Dokaj poceni ter še dobavljiv v sloveniji.
Glede članka te popolnoma razumem, ga bom prebral v reviji, ampak je to šele čez slaba 2 tedna Sad
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2007 1:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RA8835 je popolnoma kompatibilen. Poskusi poiskati prek neta. Jaz sem s1d13305 naročil v Nemčiji. Po plačilu sem dobil v treh dneh.
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2007 1:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koristen forum v zvezi z LCD-ji je tudi tale : http://forum.lcdinfo.com/index.php
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 22, 2007 5:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi kdo rad kaj epsperimentiral z grafičnimi LCD ji lahko dobi pri meni
en nov LCD Seiko resolucije 320x240

http://www.eio.com/g324eap.htm

Piši na ZS.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 22, 2007 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je že kdo tole http://www.neuhold-elektronik.at/catshop/product_info.php?cPath=41_43&products_id=1955 sprobal? Bo šel kdo v Neuhold-a? Smile
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni