www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mreža in analogni telefon po istem kablu
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Brozzy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09
Aktiv.: 0.92
Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2007 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:

Zgolj iz radovednosti: kako je bila pa orientirana antena obeh routerjev takrat, ko je povezava potekala vertikalno namesto horizontalno in kaksne antene so bile uporabljene ?

Uporabljene so bile na eni strani antene od routerja (3), na drugi strani pa je bila wairless kartica. Poskusil sem vse možne položaje anten. Prenosnik sem nosil po celem stanovanju in ga obračal v vse smeri. Žal neuspešno.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Brozzy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09
Aktiv.: 0.92
Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2007 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 je napisal/a:

Rakel si, da je UTP ne parica. Ker samo po parici pa mreže ne boš mogel spraviti.

@mucek4 mislim, da si preskočil ravno prvi post, ki je tudi najpomembnejši, da sploh vemo kje je čar problema. Za pomoč ti prilagam izrez iz posta, da boš videl kako namerava narediti zadevo, da ne bo vroče krvi.
Citiram:
V stanovanju moram do točke, do koder je sedaj potegnjen samo telefonski kabel potegniti tudi mrežni kabel(wireless ne pride v poštev). Vgrajeni kanali so premajhni, da bi dodal še en kabel. Ideja je, da bi na "rezervne" žile mrežnega kabla speljal telefon.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.04
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2007 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja res sem malo slabo napisal:
Trenutno je v kanalu kabel za telefon. Nadomestil ga bom z UTP kablom(ga ravno še stiščim v kanal). Ker ima dve parici prosti je bila prva ideja poizkusiti spraviti telefon po eni izmed njih.
Torej koliko pridobim glede varnosti, če zamenjam kanal in dam vzporedno dva kabla (telefonskega in mrežnega) v primerjavi s tem, da uporabim parico v UTP kablu za potrebe telefona?

Kar še ni bilo omenjeno in verjetno ni zanemarljivo gre za cca. 20 metrov kabla.

Hvala in lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55
Aktiv.: 1.58
Kraj: Pod krvavcem nekje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 18, 2007 6:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš že sedaj kamal namontoran na steno kar dodaj še enega pa bo in not dodaj 2 UTP-ja pa si zmagal po enem analogni telefon po drugem pa ethernet. Pa bo za ostalo pa te naj ne skrbi. Po tem ko imaš dva kabla so kapacitivne povezave zmanjšane in s tem tudi medsebojni vplivi.
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.03
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 18, 2007 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko uporabiš tudi rešitev, da mrežo pelješ preko 220V omrežja. Verjetno gre zgolj za internetno povezavo (glede na to, da greš naprej wireless), tako hitrost ne bo problem. Je pa en tak komplet za prenos ethernet signala preko napajalne linije cca. 200-300 EUR. Pa poprej preveri še, ali so vtičnice v obeh prostorih, ki jih želiš povezati, na isti fazi! (morajo biti)

LP, Grega
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 18, 2007 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Kar še ni bilo omenjeno in verjetno ni zanemarljivo gre za cca. 20 metrov kabla. "

Dolžina ni omembe vredna, saj lahko UTP vlečeš do 100m (SKUPAJ), gre sicer tudi več ampak ni nujno, da bo 100% delovalo.
LP
Boco
Nazaj na vrh
jospeti
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 12:14
Aktiv.: 0.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2007 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Moje iskušnje so naslednje od soseda imam potegnjen cca 50m UTP kabla in ena parica je uporabljena za analogni telefon. Vse deluje berz problema.

Predno sem se lotil zadeve sem povprašal če bo to delovalo in sem dobil od vzdrževalca omrežja iz ene firme, da je modra parica rezervirana za telfon.

Nisem kontroliral kaj se dogaja, ko zvoni telefon, z mrežo. Mslim da ne kaj posebnega ker mreža deluje nonstop.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2007 11:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jospeti je napisal/a:
Moje iskušnje so naslednje od soseda imam potegnjen cca 50m UTP kabla in ena parica je uporabljena za analogni telefon. Vse deluje berz problema.

Do prve močne nevihte Twisted Evil
Ali je kabel v zemlji ali po zraku? Imaš poleg speljan tudi ozemljitveni vodnik za izenačitev potencialov?

Modra in rjava parica sta 100% prosti. Seveda če je kabel narejen po pravilih Razz
hardware book - ethernet 10/100 straight

jospeti
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 27, 2007 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nevihtah je tako da ne izbirajo kje bodo naredile škodo.

Kabel je znotraj objekta (blok). Kabel je oklopljen s folijo, ki pa ni priključena nikamor, ker so konektorji Rj 45 navadni ne oklopljeni.

Pri sosedu, kjer je modem in pretvornik za analogen telefon sem kabel razpletel in stisnil konektorje Rj 45 za mrežo in Rj 11 za telefon. Pri meni je to razdeljeno v nadometni vtičnici za mrežo (dvojna Rj 45 vtičnica). Kabel za mrežo je narejen po TIA/EIA 568B standardu.

Ideja za realizacijo mreže in telfona v istem kablu sem dobil v reviji Moj mikro 12/2005, v kateri je članek kako se uporabi mreža in napajanje v istem kablu.
Nazaj na vrh
jospeti
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 09, 2007 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Eddie ali si izvedel projekt?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni