www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Jabolčnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70626.52

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 12:51 pm    Naslov sporočila:  Jabolčnik Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za jabolčni sok ,če ni ogromno jabolka moja žena uporablja sokovnik.S tem je imela veliko dela to je olupiti in očistiti jabolka.In vroči sok natoči v steklenico in zapre s kovinsko zamašek.Za večje količine pa je verjetno pasteriziranje sok v steklenici.
Lp
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 1:33 pm    Naslov sporočila:  Re: Jabolčnik Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Zanima me, kako pripravljaš jabolčni sok? Jaz sem že nekajkrat poskušal, pa sem še vedno pridelal alkoholno pijačo Laughing Morda je krivo to, da je okolica polna kvasovk in mušic, ki jih raznašajo (zidanica jeseni).

Kot je napisal Andrej - pasterizacija ! Vcasih smo imeli cele zaloge jabolcnega soka, vedno je bil narejen na enak nacin: mletje -> kuhanje -> usteklenicenje. Med prvim in drugim korakov je obcasno malce zavrel, a gre CO2 ob kuhanju ven. Nikoli ni bilo v njem alkohola (tudi ta bi sel ob vrenju ven).

Steklenice prej nekoliko segrej (kot za vlaganje marmelade), sicer bo pokalo. Zamaski so najbolj prakticni tisti rdeci gumijasti, ker jih ob ohlajanju podtlak potegne navznoter (gumijastega se dobis dol, z rigidnimi pa zna biti tezje).Podtlak skrbi za neprodusno zaprtost steklenice, tako da vsebina ne fermentira naprej.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko je sok v rosfrei sodu ga je potrebno pasterizirati. Običajno en del soka namenim za kis. Tega spravim v posodo z veliko površino vsaj za ene 2 meseca. Posodo pokrijem z veliko čisto plenico. Kasneje že delno narejen kis prelijem v steklene posode cca 10 l z velikim vratom. Tudi tu pustim odprtino prosto, pokrito le z gazo.

Pri soku so stvari ravno obratne. potrebno je preprečiti glivicam, da bi se naselile v hranljivi tekočini in jo predelale v alkohol in kis. V ta namen je potrebno sok segreti. Segrevanje je mogoče na več načinov. Z plinom pod sodom ali pa z električnim grelcem. V obeh primerih mora biti sok segret najmanj na 92 °C in to temperaturo mora držati vsaj 20 min vsa tekočina ! Ko se gretje konča se v posodo postavi plavajoči pokrov in špranjo zalije z parafinskim oljem.

Če se pijača pokvari, pomeni, da so nekje v posodi ostali mikrobi, ki so torturo preživeli. Najpogostejše napake so pravzaprav trivialne. Nihče ti tega noče povedati, sam sem moral pogruntati. Mikrobi preživijo v odtočni pipi. Tu sok ostane dovolj hladen. Pri gretju z grelcem, pa se lahko zgodi, da je temperatura soka na površini celo 96 °C, na dnu pa se sod lahko prime z roko in je celo kovinsko hladen. V obeh primerih je rešitev enostavna. Hladen sok je potrebno odtočiti v vedro in ga zliti na vrhu v sod. To moramo ponoviti kar nekajkrat.

Če po nekaj tednih sok kljub temu postane rezek, pomeni, da se vretje v zelo majhnem obsegu nadaljuje. V tem primeru pasterizacijo ponovimo. Če smo to naredili dovolj hitro je sok rešen.

Največkrat pa teh problemov ni in sok lepo stoji tudi več let.

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@sokrat: Ob tvojem načinu in moji količini, bi pri 200-ti steklenici že imel kvadratne oči Embarassed
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 1:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, mi smo imeli vsega skupaj najvec 50 steklenic/leto.
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas smo včasih jabolčni in grozdni sok delali z ekonom loncem. Namesto varnostnega ventila se je privila uvodnica z tesnilom, v katero se je vtaknilo aluminijasto cev, ki je segla do dna lonca. Cev je bila v obliko črke U. V lonec se da sadje in nekaj vode. Ko se voda segreje (ne zavre!), pritisk pare potisne sok skozi U cev ven iz lonca, kjer se ujame v steklenico in zapre z gumi zamaškom (tak rdeč, ki se natakne na vrat steklenice). Pridelalo se je kakšnih 20 steklenic na leto. Sok ni zavrel ali se drugače pokvaril, torej je bil pasteriziran. Pranje steklenic in ostalo delo je toliko odveč, da se nobenemu ne da več ukvarjati z domačim sokom.
Sadje se poje, pa konec.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Sadje se poje, pa konec.

Jah.. Če bi imel lastno sadje bi kaj kmalu ugotovil, da to preprosto ne gre. Ena sama stara jablana lahko da preko 400kg jabolk, ki sploh niso ne lepa ne debela in tudi stojijo ne prav dolgo. Imajo pa eno neverjetno prednost. So poponoma nestrupena.
Greh je tako sadje pustiti, da propade in istočasno kupovati v trgovini konzervanse.
Podobno je s slivami. No tu pač nastane marmelada. Pri nas v to marmelado ne dodamo sladkorja. Pustimo le da slive dobro dozorijo.

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jabolčnik je potrebno segreti na 73 stopinj in ga na tej temperaturi držati vsaj 30 minut. Vsaka višja temperatura ti že začne uničevati koristne stvari v soku. No, jaz sem zadevo naredil bolj zanesljivo in sem segrel na 75 stopinj, no, kasneje pa sem zaradi velike količine soka metodo spremenil tako, da sem segrel nekje na 78-80 stopinj in ogenj ugasnil, čez pol ure je bila temperatura še vedno okoli 75 stopinj. Lansko leto sem naredil približno 375 litrov soka, koliko jabolk je bilo ne vem točno, vem pa da jih je bilo skoraj 2 tone, nisem pa vseh porabil jaz, to je bilo za 3 družine, smo pa prešali 2x.
Kuhanje soka vršim kar v tistih sodih, kjer sok potem tudi ostane, le da po kuhanju počasi z žlico odstranim pene, potem dam gor plavajočo pokrovko in zalijem s parafinskim oljem, potem pa sod pustimo pri miru, popolnoma pri miru.
Pod sod enostavno dam plinski gorilec, merjenje temperature vršim s termometrom ... treba bo narediti eno elektronsko varianto s kakšnimi opozorilnimi zvoki. Nekoč mi je temperatura ušla čez 90 stopinj, pa sem se sekiral zaradi tega, sedaj pa vbidim, da nekateri kuhate tako visoko. Kuhanje s plinskim gorilcem pod sodom bo tekočino segrelo homogeno, saj se bo tekočina sama premešala, saj veste, hladno gre na dno, ker pa grejem na dnu, potem je vse v redu. Pomembno je tudi, da ne pokvarite pipico, zato jo jaz zavijem v cunjo, ki jo stalno močim na vsakih 5-10 minut, da je mokra.
Preden sok vlijem v sodove, ga vsega precedim. Najbolje je, da prešamo popoldne, sok vlijemo v večji sod, naslednji dan zjutraj pa so usedline že na dnu tega večjega soda. Potem iz tega soda sok zajemamo s kakšnim manjšim piskrom ali podobno posodo in ves sok precedimo skozi cunjo, ki naj bo srednje gosto tkana. Cunja se po nekaj litrih zamaši, zato jo je potrebno splakniti s čisto vodo. Če je sok dobro precejen, bo v sodu manj usedlin, pijača pa bo bolj bistra. Sok se zbistri šele po nekaj mesecih. Trenutno je lanski sok čist kot vino Smile okusen pa tako, da se to da samo občutit, napisat ali povedat pa se to ne da.
Imam več sodov od 40 do 60 litrov. Žal nimam kleti, imam pa eno majhno luknjo 1,5m x 4m in višina 1m, tako da večjih sodov v to luknjo ne morem dat. Vhod v luknjo pa skozi luknjo v tleh, zaprto s pokrovom (v kuhinji). Ta nadomestek kleti je za skladiščenje soka idealen, temperatura je nekaj stopinj nižja od sobne, sicer pa je za tak sok temperatura lahko precej nizka, lahko pa je tudi sobna, pa bo trajal 2 leti in več, če ga prej ne zmanjka.
Mimogrede, če bo koga pot zanesla tod okoli, lahko degustira Smile

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lastno vrtno sadje: imeli smo dve jablani, češnjo, hruško, oreh, marelico, slivo (velike rumene slive) pa še nekaj dreves in dve trti. Večino sadja so pojedli črvi (mastni, debeli), ptiči, če je padlo kaj dol pa je naglodal pes (delni vegetarijanec). Za nas je ostalo bolj malo. Sosedje, ki so škropili insekticide in druge *cide so imeli lepo, zdravo sadje. K nam ni prineslo nič insekticida, črvi in gniloba pa veselo na delo.

Sedaj imamo v glavnem samo pritlikava drevesa (vključno z hrastom, ki ni pritlikav jih je 13).

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.86
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 3:23 pm    Naslov sporočila:  cviček Odgovori s citatom

Ali so tvoje trte kje blizu Bele cerkve? Vinji vrh?
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2007 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 04, 2007 1:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Baje da obstajajo tudi sodi, v katerih se naredi nadtlak, ki preprečuje vretje. Tako lahko daš sveže stisnjen sok noter, pa se ne pokvari. Na tak način ohraniš tudi tisti del vitaminov, ki bi jih s pasterizacijo sicer izbubil.

Sicer pa metode nisem še preveril v praksi. Že nekaj let se doma dogovarjamo, da bi iz belega vina naredili raje sok. Ker pa je mati proti pasteriziranju, se zdi omenjena varianta odlična. Problem je le to, da bi morali kupiti kakšen nov sod. Če metoda res deluje, se bi to splačalo.

Kaj ima kdo kaj izkušenj s to metodo oz. ve kaj več o njej?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni