www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

tezave z elektriko v kopalnici

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stefan
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 09 Avg 2007 15:12
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 10:49 am    Naslov sporočila:  tezave z elektriko v kopalnici Odgovori s citatom

Živjo, elektro-strokovnjaki,

upam, da je ta rubrika prava - nisem našel bolj ustrezne.

Zadnjič smo imeli v kopalnici poplavo, pipa je močno puščala. Bil sem bos in stal sem v vodi. Zaprl sem ventil pod umivalnikom, pri čemer me je streslo.

Ni mi jasno od kod napetost? Električnih naprav v luži ni bilo, razen pralnega stroja, ki bi po mojem moral biti ustrezno zaščiten oziroma ozemljen. So pod napetostjo vodovodne cevi? (Živim v bloku.) Kako bi izmeril jakost, kaj naj vzamem za referenco? Ali utegne biti to zelo nevarno, se komu sanja za kakšne vrednosti gre in kako bi problem rešil?

Hvala za mnenja in lp!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 11:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri pravilno izvedeni vodovodni instalaciji bi morale biti vodovodne in odtočne cevi (tudi odtok na tleh v kopalnici) in ohišje pralnega stroja spojene skupaj . V tem primeru ne bi treslo nič. Ja, vodovodne cevi lahko pridejo pod napetost. Če naprimer en pralni stroj (lahko je pri sosedu) ali kaj drugega ni prav ozemljeno, lahko elektrika pušča preko vode v dovodni cevi za vodo in dobiš šok. Voda iz pipe je dovolj prevodna, da teče elektrika skoznjo, tudi če je v plastični/gumi cevi. Vodovodna cev je sama po sebi prevodna. Ker pa so cevi med seboj tesnjene z predivom ali teflonom (zagotavlja slab električen kontakt med cevmi), elektrika proti pričakovanju ne teče v zemljo.

V nekem smislu imaš srečo, da si še živ.
Kvalificirani električar je najprimernejši za odpravo napake.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V današnjih instalacijah vodovodne cevi niso več kovinske ampak plastične. Cenejša in lažja alternativa kovinskim. Žal kar se tiče električne varnosti manj varna, saj vodoinstalaterji nikoli ne ozemljijo pip in priključkov, ki so še vedno kovinski. Pa bi jih morali!
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.30
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko, lepo in prav. Je pa vprašanje kako? Na žalost bi morali proizvajalci pip to nekako pripraviti, pa nebi bilo težav in problemov z estetiko.
Najbolj mi je ostalo v spominu, kako smo v kovinske emailirane banje vrtali luknje in čohali email dol, da smo dobili dovolj soliden električni kontakt. Sedaj so sigurno vse te banje že spet v zraku, glede na zemljo, ker pač tak način izvedbe ni najboljši.
Kdo je pa sedaj kriv za to? Prizvajalec banje, ker tega ni predvidel, ali električar, ki se je pač znašel toliko, da je zadeva šla na tehničnem prevzemu skozi...

LP, Janko

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzrok za nastalo težavo je nepavilna izvedba instalacije v kopalnici. Namreč vsi prevodni deli - neglede na izvedbo (plastika) morajo biti med sabo povezani. Tudi pokrov sefona ima običajno priključek za ozemlitev, prav tako imajo običajno priključke ustrezni odtoki za plastične umivalnike ter kadi.
v tvojem primeru se je pojavil napetostni potencial med vodovodno cevjo ter odtokom. Tvoje telo ga je premostilo, kar si čutil kot električni udar.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj gotovo je kriv pralni stroj, ki je izveden po RSO standardih. Te izvedbe imajo umetno ozemljitev preko tistega RSO kondenzatorja, ki ima med fazo in nulo dva zaporedno vezana kondenzatorja. Na njunem spoju pa je vzet priključek ozemljitva, ki je potem vezan na ohišje. In zato je na ohišju stalnih 110VAC s par mA. Res da tistih 110v ni ubijalsko močnih, je pa dovolj, da če se priključenega stroja dotakneš z eno roko (ali pa stojiš v isti vodi kot pralni stroj) in se z drugo roko dotakneš "pravilno" ozemljene vodovodne instalacije ... ... dim ti ob tem sicer ne uide - lahko pa ti kaj drugega. Laughing

Ravno zato sem iz svojega PS vrgel ven tisti RSO kondi in ozemljitev vezal pravilno na šuko vtikač. Poleg tega pa sem potegnil še eno direktno žico 4mm iz ohišja PSja do ozemljitve v vtičnici. Od takrat se žena in otroci ne pritožujejo več, da jih PS občasno požgečka.
Nazaj na vrh
stefan
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2007 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vam za odgovore, mislim da bo treba res nekoga poklicat, da si malo ogleda situacijo... medtem pa sem vesel, da sem še tu Shocked Surprised Very Happy !

BTW, Iztok, na kaj misliš s tem "dimom"? Confused
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2007 1:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katerim? Iz podpisa ali posta? Smile
Nazaj na vrh
stefan
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 12, 2007 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oboje, iz podpisa in iz posta... Question
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni