www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mini vetrnica, motor-ček
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
prvee
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Avg 2007 13:50
Aktiv.: 0.07

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 11:05 am    Naslov sporočila:  Mini vetrnica, motor-ček Odgovori s citatom

Torej, nameravam izdelati "mini" vetrnico, pa me zanima s katere stvari vzeti motorček kateri bo imel dober izkoristek pri "nizkih" vrtljajih, to je nekje od 1-3V pri nekaj krat 100mA toka? Vse skupaj bo polnilo neki manjši akomulator s pomočjo sončne celice 2W/15V/135mA. Bistvo je da dobim/kupim el. motorček takih vrednosti kot sem zapisal, pa če ima kdo kak predlog kje dobiti tak motor, ali pa kje ga kupiti? Hvala

pa še link kjer se da prib. videti idejo
http://www.kidwind.org/windshopfiles/pvcturbines.html
http://www.kidwind.org/windshopfiles/partsbuildingmats.html

lp, Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Taki motorčki so v baterijsko napajanih igračah. Ima ga tudi www,ic-elect,si - iskanje: motor.
MOT2 - MOTOR (2,6-6Vdc / 340mA / 14400rpm) 3,0875 EUR

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
prvee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor pa link, samo mislim da je pa 14400 vrtljajev/min. mal prehudo, tudi preko prenosnikov, ali se pač motim? Nisem pa zasledil na oni strani ki sem jo prilepil, koliko je to "pri nizkih vrtljajih"...
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če klikneš na oznako motorja na omenjenem linku, te vrže na proizvajalca, welleman, iščeš: MOT2 in dobiš več podatkov.
http://www.velleman.be/ot/en/product/view/?id=75003

V glavnem ima večina majhnih motorčkov visoke obrate. Navedeni obrati so v prostem teku. Z obremenitvijo padejo.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Pet Avg 10, 2007 12:12 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimive igrače, mene bolj zanima, kje bi dobil eliso, motorčkov namreč imam na kile.
prav rad bividel, kaj taka stvar naredi na kraški burji.

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede "nizkih" vrtljajev se dela ravno obratno.
Vzame se DC motor čim višje napetosti (24, 36, 48, ..., 190,... VDC), ki ima neke nazivne vrtljaje, nato pa pri resničnih nizkih vrtljajih daje od sebe par voltov, ki se jih uporabi.
Že v osnovi 3V motor bi pri nizkih vrtljajih dal milivolte.
LP,
Igor

3V*0,1A=0,3W . Raje vzemi 5W motorček od programatorja pralnega stroja. Ima 600rpm, na jezik pa trese že od 1rpm .

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kraško burjo ne potrebuješ velikega premera vetrnice. Kupi v bau* en tavelik ventilator za hlajenje za 9.95 eu. Ker vetrnica naredi precej prepiha, se bo tudi gnana od vetra dobro vrtela.

Pravkar preizkušeno: vetrnica pognana z CO2 plinom se krasno vrti.

Jur
Nazaj na vrh
prvee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja sem bil na strani proizvajalca pa pregledal karakteristike in se bom verjetno res odločil za nakup tega, ali pa malo prebrskal po domačem "skladišču"... Za eliso pa bom sam izdelal nekaj, ali iz pločevine ali plastike, vse skupaj(elisa) pa ne bo večje od (fi)45cm, tako ali tako je to malo za zabavo, malo za eksperimentiranje...
Nazaj na vrh
prvee
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Raje vzemi 5W motorček od programatorja pralnega stroja. Ima 600rpm, na jezik pa trese že od 1rpm .

Kake velikosti približno je tak motorček, ker gre tu bolj za "igračo" ne bi rad delal neke velike zadeve, ker prej sem imel v mislih motorje ki dajo že pri nizkih vrtljajih tokove od 0.1-0.4A pri napetostih od 1-3V s strani... Not all DC motors are equal!
Citiram:
These are the motors we use in almost all of our PVC wind turbines.

They are smooth running and have the best power output at lower RPMs that we have ever seen.

They have a 3" lead coming off the motor.

Typical output in wind devices is 0.5 - 2 volts at .1 -.4 amps

Zato sem iskal motorje takih velikosti, sem pa gledal motorje moči 5W in so bili velikosti Body Diameter 16mm, Length 28mm torej bi verjetno res prišlo to bolj v upoštev?
Nazaj na vrh
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 4:28 pm    Naslov sporočila:  mini vetrnica motor-ček Odgovori s citatom

Jaz bi kot generator za takšno vetrnico uporabil step motor. Pri majnhem številu obratov se kot generator obnese boljše kot DC motor.
Vlado
Nazaj na vrh
frapor
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24
Aktiv.: 1.08
Kraj: okolica Kranja

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz mislim, da bi bil koračni motor zelo primeren kot generator za veternico, še posebno zato, ker ima 4 ločena navitja. Tako bi lahko ob slabem vetru bilo obremenjeno samo eno navitje, in bi lahko glede na moč vetra vklapljal- bremenil še ostala navitja.
Nazaj na vrh
Traflc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48
Aktiv.: 1.54
Kraj: Javornik Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi za tak namen uporabil motorček od kakega walkmana ali kasetofona , mogoče tudi kak stepper od kakega tiskalnika . Mogoče bi moral narediti še prenos s kako gumico , da bi dobil večje obrate . Koliko mA ti bo tak motorček dal pa ne vem .
Nekoč , ko sem bil še v osnovni šoli , sem si naredil tak "generator" . Od črpalke za vodo od pralnega stroja sem vzel motorček ter ga z gumico povezal na motorček walkmana kjer sem dobil napetost . Koliko se ne spomnim pa tudi pomeriti nisem imel takrat s čim.
Upam , da sem dal kako idejo.
Našel pa sem še eno povezavo : http://www.fieldlines.com/story/2006/4/25/184337/514

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 13, 2007 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koračni motor po moje ni primeren za vetrnico. Magnetno polje permanentnega magneta zaradi konstrukcije motorja rotor močno zavira (razen če ni reluktančni motor), kar bo pri majhni vetrnici precejšnja ovira.

Jur
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 13, 2007 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi navaden enosmerni motorček s trajnim magnetom ima enak efekt, samo da se ga zaradi majhnega števila polov (v primerjavi s koračnim motorjem) ne občuti tako močno.
Pri "številu polov" pri koračnem motorju mislim na to, da ima 200 stabilnih mest /360°, navaden pa jih ima 6 do ... .
Ob vsakem prehodu iz enega v drug stabilni položaj se inducira napetostna konica, ki gre pri koračnem motorju naravnost v žice (ni kolektorja in krtačk), in je pri hitrejšem prehodu višja.
Zato bi morala biti os med vetrnico in motorčkom izvedena z zagozdo (ali zobniško sklopko) s par stopinjami zračnosti - da lahko motorček prehiti vztrajnost vetrnice na prehodu iz labilnega v stabilni položaj.
LP,
Igor

Traflc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48
Aktiv.: 1.54
Kraj: Javornik Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 13, 2007 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa dinamo od kolesa bi bilo to smiselno ?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni