www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vrtanje tiskanine
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2007 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

teslo je napisal/a:
Jasno bi rabil tudi ultra tanke svedre za tele majhne luknjice.. kje bi se dalo kupiti take svedre??

Ni potrebno, da uporabiš ultratanke svedre. Greš na primer v merkur ali podobno trgovino in vzameš ustrezen sveder. Malo večje debeline, kot bo povezovalna žička Če imaš tiskanino iz steklenih vlaken vzemi kvaliteten sveder (na primer z TiN prevleko). Tistega najcenejšega (valjani sveder, od IAT) ti bo hitro pobralo.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2007 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kot so kolegi predlagali, optimiziraj plato da boš imel čimveč viasov preko uporov in diod. Svedre se da dobiti 0.7 mm brez problema v vsaki malo boljši trgovini s tem materialom, manjše ne rabiš, je pa fino če imaš za teke svedre posebno mašinco, ki ima veliko obratov (18000 in več) in jo vpneš v stojalo, drugače bo sveder hitro šel adijo...
Jaz sem dvostransko naredil tako da sem izdelal prvo eno stran in drugo prelepil z čisto navadnim selotejpom. Zjedkaš in postopek ponoviš.
Glede predelave moraš pa poskusit - če gre, je OK, če ne, moraš predelati...
Pa ne pozabit DOBRO očistit bakra!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
clownfish
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Aktiv.: 3.23
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ploščica ima vie katere sem malce povečal.
V Ob?-ju sem dobil svedrčke od 0.5mm in v prihodnjih dneh se bo naredila ploščica..
upam, da bo uspela..
Hvala vsem za nasvete!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

močno upam da imaš kakšno vrtalko v stojalu. Taki svedri se namreč zlomijo že, ko jih grdo pogledaš, definitivno pa ni niti teoretične možnosti da ti uspe z mašinco, ki bi jo držal v roki...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svedrckov 0.5 za vie ne uporabljajo niti firme, ki stancajo PCBje za $$$, ce to ni nujno potrebno. Zamenjaj svoje 0.5 svedrcke za (vsaj) 0.7 mm, pa bo delalo enako dobro, manj jih bo pa slo v smeti.
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 1:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

teslo, mogoče bi ti pa kdo v tvoji bljižnji okolici ponudil pomoč, a kaj ko nihče ne ve s kje si.
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
močno upam da imaš kakšno vrtalko v stojalu. Taki svedri se namreč zlomijo že, ko jih grdo pogledaš, definitivno pa ni niti teoretične možnosti da ti uspe z mašinco, ki bi jo držal v roki...

Tako grozno ravno ni. Sem že vrtal z 0,4 skozi vitroplast z mašinco v roki pa je sveder preživel. Za mirno roko kakšno kavico,dve, več ne, pa bo Razz
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vem, tudi jaz to občasno delam, samo z obzirom da teslo tega ni vajen - zaradi tega sem to rekel..
(p.s. spet odvisno s kakšno mašinco - recimo akumulatorska je prava stvar za svedre lomit, mala modelarska je pa že prava stvar)
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz vztrajno lomim tiste 0.8mm z baterijskim 14.4V vrtalnikom. Steberni vrtalnik je sicer pri hiši, le prostora za montažo ni.
Ti ročni baterijski vrtalniki so občutno pretežki za svedre pod mm. Z majhnim 12V hobi vrtalnikom, ki je napajan iz usmernika in ima okoli 20K obratov pa je vrtanje že kar udobno, saj roka sloni na mizi.
Najlepše pa je SMD, kjer ni "potrebnih lukenj" Smile (no, jih je veliko, veliko manj).

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2007 8:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z malim proxxonom in mirno roko se da brez problema vrtati 0.5 mm luknje v pertinax. Če ima sveder preveč obratov ni dobro, ker se žge in pregreva, namesto da bi rezal. Še posebej, če kje pertinaks iz steklenih vlaken (FR4).

Vpenjanje zelo tankih svedrov je včasih problem, še posebej, če je glava vrtalnika izrabljena ali poškodovana. V takem primeru se na steblo svedra (del ki gre v glavo) navije tanka bakrena žička (eno vlakno od licne, ovoj do ovoja). Ko se vrtalno glavo zategne, baker enakomerno prime sveder in je povsem centriran

Jur
Nazaj na vrh
Roadracer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41
Aktiv.: 2.03
Kraj: LJ/Litija

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2007 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem slišal da so zobarski svedri tudi zelo uporabni za vrtanje luken, ker so majhni in močni. Ima kdo s tem izkušnje?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2007 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zobarski svedri so bolj rezkarji kot svedri, ker večinoma nimajo konic. Jih imam nekaj, ampak so bolj slabo uporabni - pa še zapacajo se hitro.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2007 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za vrtanje ravnih lukenj morajo biti svedri cilindrične oblike, da jih že izvrtana luknja usmerja naravnost. Zobarski svedri so vse prej kot primerni za tiskanino. Način vrtanja in material (zobovina) je preveč drugačen. Okrogel (kroglast) sveder zanaša v vse smeri, tako da naredi zavito luknjo, da zgleda kot črvina.

Svedri za graviranje so za vrtanje lukenj tudi zanič. Edina prava stvar je cilindričen spiralni sveder. HSS ali widia.

Jur
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2007 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pa pri Bauhausu kupil za drobiž en Alpha Tools kovček z vrtalnikom in upogljivo gredjo. Namesto tiste čudne glave za vpenjanje svedrov sem pa dal kar staro proxxonovo glavo.
Ker je tista gred lepo za v roko prijet, se da zelo lepo vrtat tudi s tankimi svedri, saj nima nobene teže...

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
clownfish
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Aktiv.: 3.23
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2007 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam tako stebelni vrtalnik kot tudi strojček 'ala proxxon' z 'upogljivo gredjo'
Tako, da bo potrebno malo vaje pa bo..

BTW... VolkD... sem sz Povirja.. Very Happy (recimo)
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni