|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mars13 Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2007 12:14 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.14 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Avg 26, 2007 5:11 am Naslov sporočila: Regulator svetilnosti |
|
|
Zdravo
na prenosni akumulatorski svetilki 12 V bi si rad dogradil regulator svetilnosti od 0 do maximuma. Ali mi lahko kdo svetuje kakšno easy varianto? Hvala. Moč žarnice sporočim naknadno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Avg 26, 2007 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Najenostavneje je to izvesti s PWM regulacijo. Lahko uporabiš mikrokontroler. Če vzameš klasiko, je najenostavneje uporabiti 555 - še bolje dva ali 556. Moč žarnice načeloma ne igra vloge. Glede na moč pač vzameš ustrezno močan izhodni transistor.
Na forumu je o podobnih zadevah že bilo govora. Uporabi iskanje. Eden iz med zadetkov ***Klik***
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Ned Avg 26, 2007 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Regulator lahko vzameš iz kakega starega akumulatorskega vrtalnika, ki so mu pošle baterije, pa se jih ne splača menjat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mars13 Član

|
Objavljeno: Pon Avg 27, 2007 7:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja takoj ko sem odprl temo sem našel na forumu to temo že obdelano ( Gustav na forumu Digitalna elektronika - glej prilogo) S tem da jaz zamenjam motor z žarnico na svetilki. Pa me zanima, če bi to zadevo tudi jaz lahko uporabil za regulacijo svetilnosti AKU svetilke? Ali mogoče kdo zna ocenit koliko komponente na vezju stanejo? Ali je mogoče regulator po shemi kje kupiti ? Hvala
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Doc1.doc |
Velikost datoteke: |
122.5 KB |
Downloadano: |
77 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pon Avg 27, 2007 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Tak regulator je mozno uporabiti za luci s klasicnimi zarnicami ali LEDicami. Nekaj od nastetega se verjetno nahaja tudi v tvoji svetilki.
Komponente stanejo par evrov.
Regulator ti lahko sestavi vsak elektronik.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mars13 Član

|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 6:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja sem nabavil robo po zgornjem načrtu ( razen MOT1 in D3 diode). Ko sem zadevo priključil ( žarnica 12V 5W ali 12V40W), je sicer regulacija svetilnosti delovala, a le na eni tretjini potenciometra. Poleg tega se je na območju zmanjšane svetilnosti pojavilo močno utripanje, ki je zalo moteče, potem pa zadeva ugasne. Pojav je bil enak pri žarnicah različnih moči. Ali mi lahko kdo svetuje, kako razširiti območje regulacije svetilnosti in kako odpraviti utripanje v zatemnjenem področju, katero se bo največ uporabljalo. Hvala . Lep pozdrav
PS: P1 sem dobil 47K in ne 50K kot je to v shemi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej to shemo.
Ra in Rb sestavi iz 1K fiksnega upora in 47K potenciometra (Ra = 1K minimum). Kondenzator naj bo 100 nF. Dioda je 1N4148 ali kaj podobnega. Iz pina 3 gre izhod preko upora na bazo tranzistorja. Tako vezje bo imelo frekvenco delovanja precej nad vidnim podrocjem (z zmanjsanjem kondenzatorja se pa frekvenca po potrebi poveca se naprej).
Ce zelis bolj fino nastavitev v enem podrocju (npr. pri manjsi svetilnosti), potem uporabi nelinearni potenciometer - logaritemski. Ce ga ne dobis, lahko tudi sam priredis linearnega tako, da mu dodas en upor med srednji in enega od skrajnih kontaktov, pa se bo obnasal nelinearno.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mars13 Član

|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja super hvala za predlog bom probal. Zanima me ali vse na 555 ostane kot na moji shemi? ali ostaneta pina 8 in 4 na 555 povezana? Na tvoji shemi se to več ne vidi. Kakšna nja bo približna vrednost upora, ki ga dodam potenciometru 47K, da naredim nelinearnega? Hvala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Avg 30, 2007 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Da.
Mislim, da je skrajni cas da preberes datasheet uporabljenega chipa ali katerega od mnogih tutorialov, ki jih najdes na Internetu ... tako ti bo precej bolj jasno kaj sploh ustvarjas. Tukaj je en lustkan tutorial, kjer je pojasnjejo zakaj je uporabljen kateri element (glej predvsem "Extended duty cycle astable").
Vrednost upora moras izbrati glede na zeljeno vrednost potenciometra (razlaga).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mars13 Član

|
Objavljeno: Pet Avg 31, 2007 6:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Super zadeva odlično deluje. Regulacija lepo po celem področju brez vidnega utripanja. Ja to je pa tako, če se jakotokaš vmešava v področje elektronike. Bom si pa še nabavil robo, da zjedkam ploščico in zadeve prilotam, tako da probam še ta del posla. Sedaj imam vse provizoriš povezano na mizi. Ja priznam da nimam pojma od elektronike. Me pa stvar pritegne, še posebno ob pomoči kot sem jo bil deležen s strani Sokrata. Vsem hvala še posebno pa Sokratu za sheme in linke do razlag. Upam da me ne elektronika ne bo preveč zasvojila na stara leta. Pa tudi če me bo verjetno veste, da vam jaz z mojim znanjem še dolgo ne bom predstavljal hude konkurence. Mejte se.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni