|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TIBET Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2007 23:39 Prispevkov: 163 Aktiv.: 0.75 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat bom poiskusil z telefonskim kablom, da vidim kako stvar deluja, potem pa stvar nadgradim. Najti moram še kakšen načrt- relejne kartice- za vklope in isklope. Pri conradu se da vse to kupiti, ampak izziv je da si naredim sam, čeprav sem lajik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načrte relejskih kartic se da "preplonkati" od tukaj: Velleman. Vzame se od vsake nekaj - glede na potrebe.
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
California Član

Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48 Prispevkov: 236 Aktiv.: 0.99 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Kable uporabi takšne kot ti je predlagal Aly, zadnjega pol metra pred napravo uporabi temperaturno obstojen kabel (silikonski), senzor lahko vtakneš v za to pripravljeno luknjo zraven že obstoječih tipal (peč. bojler), pomembno je kako boš senzorje povezal skupaj (zaporedno, zvezda ) ...
Lp.
Vlado
_________________ California |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TIBET Član

|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
No pa se je pojavil problem. Že dva dni poiskušam , pa ne gre. Na strani www.anotherrurl.com/therm/logger.htm sem snel načrt in program temperatur logger in hotbox, katera naj bi prikazovala temperaturo, pa ni nič. Vezje zaneslivo deluje, samo z programom je nekaj narobe. Zanima me ali obstaja še kakšen program ki bi "bral" temperaturo iz mojega vezja? (free varjanta)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robika Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.18 Kraj: ajdovščina
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem na hitro preletel www.anotherurl.com/therm/schematic.htm moraš najprej logirat posamezne senzorje, ker ima vsak svoj tovarniško zapečen naslov, saj je to nujno potrebno za klicanje posameznega senzorja na 1wire vodilu. Predlagam, da senzorje logiraš s čim krajšimi vezmi/kabli, nato pa poskusiš z minimalnimi razdaljami z vsemi senzorji. Če bo na kratki razdalji začelo delat, potem se lahko spraviš na daljše razdalje, kjer pa se bodo že pojavili problemi. Najverjetneje ti bo najboljše delovalo z dvožičnim priklopom (parazitno napajanje) z UTP kablom. Sam sem imel podobne probleme s sistemom, kjer je 7 senzorjev, skupna dolžina kabla pa je cca. 60 metrov. Trenutno mi deluje bolje od 99,9%, saj pride pri zapisovanju v PC z enominutnim intervalom do napake le 2. do 3. na teden, a to ne vpliva na delovanje sistema.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TIBET Član

|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako to naredim? Ko odprem hotbox, se pojavi samo okno in nič več. Edino možnost za klik v programu je izhod. Pri temperaturloggerju pa lahko izbiram samo barvo za risanje grafa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.98
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 8:05 am Naslov sporočila: Re: Iztok |
|
|
vilko je napisal/a: |
Iztok,
Citiram: |
Vilko, kolikšna pa je resolucija tistega senzorja za 30k sit? Bi lahko pokazal nihanje nivoja vode pri odprtem sistemu hišne centralne kurjave (cca. 12m višine) na 1cm natančno? |
ELTRA dela, kot sem videl na njihovi spletni strani, dva tipa,
eden cenejši, (30.000.-Sit) z natančnostjo 1% in drugi dražji z natančnostjo 0.2%.
1 cm na 12m je hudičevo zahtevna natančnost, se ti ne zdi? |
1cm na 12m je hudičeva natančnost, če jo meriš pri najnižji točki.
Zakaj pa ne bi postavil senzorja recimo 1m pod predvideno najvišjo točko sistema?
Menda nimaš premikajočih se višin kotla in radiatorjev?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.63 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TIBET Član

|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ledice lepo žmigajo, napajanje L1 sveti, L2 žmiga, L3 pa vsakih približno pet sekund. Ali lahko senzorje ki jih omenjaš uporabim na svojem vezju in ali bi tvoj program mogoče bral DS1820? ŠkodA mi je neuporabit pet DS1820, zato bi rat da stvar deluje.
Na izhodu med GND in TX je napetost ki niha.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole je pravilna povezava do "loggerja" : zgoraj si napravil pravopisno napako .
Če si pravilno namestil vse potrebne programe, bi moralo delati. Tako vsaj piše .
Omenjajo čim krajše kable med vezjem in računalnikom, sicer je potreben 2400 baud prenos. Mislim, da je sedaj v PICu program za 19200.
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TIBET Član

|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jutri še enkrat vse preverim. Upam da zalaufa.
Našel sem še eno shemo za drugačne senzorje www.sskteracon.com, na tem se bi dalo uporabit tuda tlačne senzorja. Se motim?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.78 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Sob Okt 06, 2007 11:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je potrebno prebrati serijske številke na senzorjih poišči na forumu ali na filemenagerju en programček in vezje namenjeno prav temu. Izdeleal in pripel je ga je gospod Silvo.
LP
Božo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.78 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Sob Okt 06, 2007 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem iskal tale programček za branje serijske iz DS pa ga ne najdem. Mogoče sem se zmotil, se opravičujem. Vem pa da sem ga nekje videl.... samo kje??
LP
Božo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TIBET Član

|
Objavljeno: Sob Okt 06, 2007 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
No pa je končno uspelo! Nikoli si nebi mislil, da je vzrok popolnoma nov RS232 kabel. Celo popoldne sem meril in vse je bilo OK. Na koncu pa ko nisem imel ideje kaj je narobe sem meril kabel in ugotovil, da ima samo "en pin kratek stik".Sepravi od vseh devetih žicah je povezana samo ena.
No glavno da stvar deluje in da lahko začnem z nadgradnjo.Prosim še za komentar vezja ki je na www.sskteracon.com, ali bi lahko uporabil tlačni senzor?
ŠE ENKRAT VSEM HVALA ZA POMOČ!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni