www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

kako naredijo ležaj?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 10:55 am    Naslov sporočila:  kako naredijo ležaj? Odgovori s citatom

OK...stvar je takšna...za ležaj vem, kako ga spravijo skupaj, vendar me pa specifično zanima, kako za hudiča naredijo krogljio točno določenih dimenzij, ki paše v ležaj???

Naj omenim, da je sodelavec zgubil stavo (24x :union: ), ker je trdil, da ga prevrta s svedrom....a ni šlo...SmileWinkWink

Iz česa so
kugljice in kako jih naredijo???
Hvala za odgovor!

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lezaj prevrta s svedrom ha, ha, ha ta je ena taboljsih, kar sem jih slisal zadnje casa Laughing
Krognice? Hmmm ne vem natancno, samo mislim, da jih brusijo na valjih. Materjal pa je jeklo. Seveda kaljeno na ustrezno trdnost.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.96
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Škoda,da nisi videl na televiziji.Je bila prej oddaja na Discovery o izdelavi ležaja.Tako ne morem spomniti kako so izdelovali ležaje.
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se prav spomnim, gredo kroglice skozi dve plošči, ki se premikata ena proti drugi, kjer se obrusijo znotraj neke tolerance. Potem pa te kroglice, ki pridejo ven, sortirajo po velikosti, tako da v isti ležaj potem pridejo kroglice skoraj enake dimenzije.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj je napisal/a:
...Je bila prej oddaja na Discovery...

How it's made! Doma jim imam, moram samo najti.

edit: How Its Made season 2 episode 13:
Ball Bearings - Electrical Wires - Lost Wax Process Casting - Automated Machines.avi
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroglice so brušene med dvema ploščama. Plošči se med seboj premikata v krožnih obratih in brusita kroglice. Na ta način so kroglice okrogle in gladke, ampak ne enako velike, zato jih posortirajo.

Ležaj je kaljen zato ga je težko prevrtati, se pa da.

Jur
Nazaj na vrh
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel na YouTube
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Ležaj je kaljen zato ga je težko prevrtati, se pa da.
Jur

Z navadnimi svedri za mehko pločevino se jih res ne da prevrtati, da pa se jih z boljšimi svedri, mislim, da bi s HSCO svedri se dalo.

Za vsak material so drugačni svedri, se dobijo univerzalni ampak se s točno določenimi ne morejo primerjati, ker hitreje zgubijo ostrino.
Na tej strani bi znali bolj specifično povedati kako se streže določenim zadevam.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.07
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja v redu, a kaj za vraga boste počeli s prevrtanim ležajem ?
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrtati zunanji obroč ležaja z nekim svedrom, ki naj bi bil vidia, bo zelo težko. Lahko rečem nemogoče. Če je že to nujno potrebno, potem elektro erozija. Samo potem ležaj ne bo več uporaben za vrtenje, ker bo znotraj ostal rob od luknjanja.

Lp
matjay
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.96
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

Najbrž za nakit.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

(24x :union: ), potem pa
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prevrtati ležaj je bil problem pri meni, ko sem izdeloval teslin transformator....dve krogljici (iz ležaja) sem imel obrnjeni eno proti drugi kot varnostno iskrišče...nekako takole:

------o o-------

nisem jih mogel zvrtati, zato sem preprosto raje nanju navaril M6 vijak, da sem jih pritrdil...stava je pa bila danes, ker je sodelavec trdil, da jo prevrta....možno, samo ne z vrtalko in svedri iz merku..ja! Rolling Eyes Laughing Laughing

Stavo sem pa le dobil...Smile 24x :union: Laughing

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce bi sodelavec prej zakuril brener in zadevo pregrel ("zarjenje"; "annealing") ter kontrolirano pocasi ohladil, bi bi bilo tovrstno pocetje precej lazje ... tako si je nakopal vec truda z vrtanjem po nepotrebnem, pa se stavo je izgubil zaradi lastne neumnosti Laughing Nikoli se ne vrta v kaljeno jeklo Rolling Eyes

Tukaj je ena odlicna razlaga tovrstnega pocetja. Tipicno jeklo za lezaje (AISI oznaka) je recimo 52100, za primerjavo parametrov v drugi tabeli ...

gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aljoš je napisal/a:
Prevrtati ležaj je bil problem pri meni, ko sem izdeloval teslin transformator....dve krogljici (iz ležaja) sem imel obrnjeni eno proti drugi kot varnostno iskrišče...nekako takole:

------o o-------

nisem jih mogel zvrtati, zato sem preprosto raje nanju navaril M6 vijak, da sem jih pritrdil...stava je pa bila danes, ker je sodelavec trdil, da jo prevrta....možno, samo ne z vrtalko in svedri iz merku..ja! Rolling Eyes Laughing Laughing

Stavo sem pa le dobil...Smile 24x :union: Laughing

Nekaj podobnega sem se jaz lotil (sem še bil majhen in neizkušen), sem namreč želel marmorno kroglo obesit na palico kot protiutež. Brick wall

Seveda sem vrtal brez kakršnega koli hlajenja, z navadnim poceni svedrom, ki je med obdelavo pošteno žarel. Sem pa zvrtal eno 3 mm globoko, ampak še 5 mm naokrog. Na silo gre (skoraj) vse! :bonk:

Žal imam to kroglo nekje na podstrešju, bi jo drugače poslikal. Se lepo vidijo ostanki svedra Twisted Evil .

Nazadnje urejal/a gkrusi Čet Nov 08, 2007 3:18 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni