|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 10:55 am Naslov sporočila: kako naredijo ležaj? |
|
|
OK...stvar je takšna...za ležaj vem, kako ga spravijo skupaj, vendar me pa specifično zanima, kako za hudiča naredijo krogljio točno določenih dimenzij, ki paše v ležaj???
Naj omenim, da je sodelavec zgubil stavo (24x ), ker je trdil, da ga prevrta s svedrom....a ni šlo... 
Iz česa so
kugljice in kako jih naredijo???
Hvala za odgovor! _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Lezaj prevrta s svedrom ha, ha, ha ta je ena taboljsih, kar sem jih slisal zadnje casa
Krognice? Hmmm ne vem natancno, samo mislim, da jih brusijo na valjih. Materjal pa je jeklo. Seveda kaljeno na ustrezno trdnost. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Škoda,da nisi videl na televiziji.Je bila prej oddaja na Discovery o izdelavi ležaja.Tako ne morem spomniti kako so izdelovali ležaje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Če se prav spomnim, gredo kroglice skozi dve plošči, ki se premikata ena proti drugi, kjer se obrusijo znotraj neke tolerance. Potem pa te kroglice, ki pridejo ven, sortirajo po velikosti, tako da v isti ležaj potem pridejo kroglice skoraj enake dimenzije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
andrejj je napisal/a: |
...Je bila prej oddaja na Discovery... |
How it's made! Doma jim imam, moram samo najti.
edit: How Its Made season 2 episode 13:
Ball Bearings - Electrical Wires - Lost Wax Process Casting - Automated Machines.avi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kroglice so brušene med dvema ploščama. Plošči se med seboj premikata v krožnih obratih in brusita kroglice. Na ta način so kroglice okrogle in gladke, ampak ne enako velike, zato jih posortirajo.
Ležaj je kaljen zato ga je težko prevrtati, se pa da.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.92 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Našel na YouTube _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Ležaj je kaljen zato ga je težko prevrtati, se pa da.
Jur |
Z navadnimi svedri za mehko pločevino se jih res ne da prevrtati, da pa se jih z boljšimi svedri, mislim, da bi s HSCO svedri se dalo.
Za vsak material so drugačni svedri, se dobijo univerzalni ampak se s točno določenimi ne morejo primerjati, ker hitreje zgubijo ostrino.
Na tej strani bi znali bolj specifično povedati kako se streže določenim zadevam. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja v redu, a kaj za vraga boste počeli s prevrtanim ležajem ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjay Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07 Prispevkov: 537 Aktiv.: 2.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vrtati zunanji obroč ležaja z nekim svedrom, ki naj bi bil vidia, bo zelo težko. Lahko rečem nemogoče. Če je že to nujno potrebno, potem elektro erozija. Samo potem ležaj ne bo več uporaben za vrtenje, ker bo znotraj ostal rob od luknjanja.
Lp
matjay |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Ja v redu, a kaj za vraga boste počeli s prevrtanim ležajem ? |
Najbrž za nakit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Ja v redu, a kaj za vraga boste počeli s prevrtanim ležajem ? |
(24x ), potem pa  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prevrtati ležaj je bil problem pri meni, ko sem izdeloval teslin transformator....dve krogljici (iz ležaja) sem imel obrnjeni eno proti drugi kot varnostno iskrišče...nekako takole:
------o o-------
nisem jih mogel zvrtati, zato sem preprosto raje nanju navaril M6 vijak, da sem jih pritrdil...stava je pa bila danes, ker je sodelavec trdil, da jo prevrta....možno, samo ne z vrtalko in svedri iz merku..ja!
Stavo sem pa le dobil... 24x  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce bi sodelavec prej zakuril brener in zadevo pregrel ("zarjenje"; "annealing") ter kontrolirano pocasi ohladil, bi bi bilo tovrstno pocetje precej lazje ... tako si je nakopal vec truda z vrtanjem po nepotrebnem, pa se stavo je izgubil zaradi lastne neumnosti Nikoli se ne vrta v kaljeno jeklo
Tukaj je ena odlicna razlaga tovrstnega pocetja. Tipicno jeklo za lezaje (AISI oznaka) je recimo 52100, za primerjavo parametrov v drugi tabeli ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2007 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
Prevrtati ležaj je bil problem pri meni, ko sem izdeloval teslin transformator....dve krogljici (iz ležaja) sem imel obrnjeni eno proti drugi kot varnostno iskrišče...nekako takole:
------o o-------
nisem jih mogel zvrtati, zato sem preprosto raje nanju navaril M6 vijak, da sem jih pritrdil...stava je pa bila danes, ker je sodelavec trdil, da jo prevrta....možno, samo ne z vrtalko in svedri iz merku..ja!
Stavo sem pa le dobil... 24x  |
Nekaj podobnega sem se jaz lotil (sem še bil majhen in neizkušen), sem namreč želel marmorno kroglo obesit na palico kot protiutež.
Seveda sem vrtal brez kakršnega koli hlajenja, z navadnim poceni svedrom, ki je med obdelavo pošteno žarel. Sem pa zvrtal eno 3 mm globoko, ampak še 5 mm naokrog. Na silo gre (skoraj) vse!
Žal imam to kroglo nekje na podstrešju, bi jo drugače poslikal. Se lepo vidijo ostanki svedra . _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano???
Nazadnje urejal/a gkrusi Čet Nov 08, 2007 3:18 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni