www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Časovni rele
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smart
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Feb 2007 16:02
Aktiv.: 0.37
Kraj: okolica Grosuplja

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 8:41 pm    Naslov sporočila:  Časovni rele Odgovori s citatom

Zanima me kako bi napravil dvojni časovni rele z zakasnjenim izklopom?
s tipko vklopim oba časovna releja, ko prvi izklopi, začne drugi odštevati. Časi so od 1 do 10 s.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varjant je dosti. Najenostaneje je seveda kak mali mikrokontroler. Če želiš klasiko lahko uporabiš 2x555 ali 556 ali 2x4541 ...itd
smart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z mikrokontrolerji nimam izkušenj, raje bi se odločil za klasiko, toda sem malo bos z načrti in bi prosil, če mi lahko kako pomagate.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek poglej tole.
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če malo prilagodiš priloženo shemo semaforja lahko izvedeš dvojni tajmer, ki bo imel stalno razmerje 1 : 10 med obema relejem. Območje pa boš lahko reguliral, če boš upor 1M nadomestil z zaporedno vezanim uporom 47k in 1M potenciometrom.

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa uporabiš dva časovna releja.
smart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prva dva bom malo prežvečil in mogoče naredil nekaj uporabnega, releja pa ne nameravam kupiti, ker je cena le tega vsaj 40eur po kosu.
Nazaj na vrh
smart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opa Vajdo slabo sem prebral tvoj odgovor. Mene pa zanima kako narediš časovni rele, da vklopi istočasno z isto tipko kot prvi časovni (z zakasnjenim vklopom) čas pa prične odštevati šele ko prvi rele izklopi.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo podobne zahteve sem imel pred kratkim tudi sam. Iztokova rešitev je enostavna in dobra, če natančno pokrije tvoje potrebe. V mojem primeru se je (k sreči še pred realizacijo) pokazalo, da stvar ne bo tako trivialna. V smislu ... odšteje prvi timer, se vklopi drugi ... namreč.

Da skrajšam zgodbo: že najmanjši kontrolerček ti bo rešil problem in dal nekaj svobode pri prilagajanju. V mojem primeru poleg primarnega dela okrog časovnikov še malo prižiga LED-ice, krmili piskač, pazi, da tipka ne ostane pritisnjena, ... Vrednost materiala je drobiž v primerjavi s časovnim relejem, čeprav v mojem primeru ni igrala vloge.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali obstaja časovni rele,ki po prejetju 220V napetosti na špulo,zakasni vklop za ene 5 sekund? Imam časovni rele ISKRA CRT60,vendar rabi še dodatno aktivacijo,se pravi tipko. Z kakšnim 555 bi se dalo,ampak,rabim ga za na letev,in dodatno vezje bi bilo potrata prostora.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda obstaja. Tak časovno rele se imenuje zakasnjen vklop. Zelo lične za na šino izdeluje Seltron. Časovni releji temeljijo na že večkrat omenjenem čipu 4541. Časovni rele ima na dnu izbirno stikalo s katerim mu lahko nastaviš režim.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še povezava ***klik*

Nazadnje urejal/a Silvo Čet Dec 25, 2008 9:41 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No jaz sem do sedaj uporabljal kar schrackove releje pod oznako zr5er oz zr5mf012. Imajo možnost napajanja od 12-240vac, in 8 različnih programov vklopa. Dvema kolegoma sem tako rešil izklop ventilatorja za peč.
Rele glej stran 182

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si pogledal kaj je noter? Skoraj zagotovo 4541 - napajalnik pa narejen z kondenzatorjem.
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za infromacijo Wink Sem našel shracka. Hm,pa lahko kondezator in upor za napajanje poganja rele? Danes sem delal svetlobno stikalo,pa sem izvedel napajanje z tem,pa je bil rele prevelik porabnik za tole. Bil je 12V.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni