|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Igor, vse kar sem hotel jaz povedati je odgovor na zastavljeno vprašanje. Ostali čakate kot "šakali", in nato, "udri" po siromaku, ker se je bodisi malo pošalil ali pa napisal samo princip. Če ste bili pametnejši, bi človeku odgovorili na vprašanje in ne replicirali na moje pisanje. Tak je tudi smisel foruma.
Vendar je vse skupaj v veliko temah podobno nategovanju (kot je že Boris napisal) kdo ima večjega in dokazovanju samega sebe. Lepo bi bilo, če bi se kdo dokazal tako, da človeku poda rešitev za njegov problem.
Hvala materi Naravi, da poskrbi za izjeme. Tudi o 50% izkoristku motor-generator močno dvomim ampak se zaradi tega ne bom "nategoval" v tej temi.
Zaključeno! _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Med 300 in 750W pa ni cca 3 db |
Med 300 in 750W JE cca 3 db! Točneje je to 3.9794 db !
s55m, če gremo na pivo se bo meni (alkohola popolnima nenavajen) teh 3 db zelo poznalo |
Ni rečeno ! Če bi običajno spil 1 dl piva, se ti pri 2 dl nebi prav veliko poznalo. Če bi spil pa 20 l piva, bi se ti za 3db torej 40 l piva tudi ne veliko poznalo
Če bi ne spil nič, potem se ti 3db sploh nebi nič poznalo !
3db torej ni veliko ! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jani, z zgornjim postom nisem mislil nate, ker si korektno popravil moj predlog z izkušnjo. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.42
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 3:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaksne zice pa imas ven in alternatorja?
tiste tanke, ki so vidne na sliki se bodo stalile pri 55A... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaksne zice pa imas ven in alternatorja?
tiste tanke, ki so vidne na sliki se bodo stalile pri 55A... |
Žal ne bo držalo. Tiste žice so od 5W žarnice, ki signalizira delovanje alternatorja. Ko je alternator pravilno vzbujan, lučka ugasne. (to je tista lučka, ki je na armaturni plošči). Drugače pa so na alternatorju masivni priključki, na katere se priključi ustrezne žice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
simeon Član

Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.54 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jani je napisal/a: |
Če se ne motim lahko Pb akumulator polnimo s kar precej velikim tokom (ko je prazen), paziti moramo le da ga ne napolnimo preveč.
|
Jani kaj si mislil s tem da ga ne polnimo preveč? Misliš časovno ali kako? Ker kakor jaz vem je akumulator ej velik kondenzator in ko je le ta poln čez njega ne teče noben tok. A se motim?
Pa da se malo vrnim nazaj mojemu vprašanju glede polnjenja akumulatorja za viličar. Se mi je zdel zelo dober predlog polnjenja z motorjem in "reglerjem". Ob tem se mi je pa pojavilo drugo vprašanje, koliko je sposoben spraviti ven "regler" od tovornjaka? Sam ne bi rad videl, da bi se ta akumulator polnil 2dni  _________________ Sej bo bolš! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej Š. Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 23:33 Prispevkov: 83 Aktiv.: 0.38 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo!
Sicer nisem strokovnjak na tem področju, ampak iz elektrokemijskega stališča se akumulator pretvori (po napolnitvi) v elektrolitsko celico. Proizvajata se vodik in kisik, troši se energija, proizvaja dodatna toplota, proizvedena plina pa kvarita elektrode. Za boljšo razlago pa bi moral vprašati kakega kemika.
Jernej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m, se opravičujem, če si moj odgovor vzel kot "udri po siromaku".
Volk, za mene je že 1dl dosti... .
Glede konkretne rešitve: kar se mene tiče trafo ustrezne moči, greatz, timer, pa kakšno varovalko in to je to. Bolj poceni, boljši izkoristek in predvsem veliko manj hrupa za razliko od rešitve z elektromotorjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bat Član

Pridružen-a: Pon 09 Apr 2007 9:06 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.91 Kraj: Moste
|
Objavljeno: Sre Jun 27, 2007 8:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Hoj!
Tema je že prešla v prepucavanje.Kar se tiče mali gel akumulatorjev je rešitev enostavna.13,8V stabilizator za standby varianto ali pa cca 14,5 za ciklično varianto.Zaželena je še omejitev toka na cca 0.5A,ker ti akumulatorji ne marajo prevelikih tokov pri polnjenju.So namreč zaprti, veliki tokovi pa povzročajo večje količine plinov...
Akumulator je lahko stalno priklopljen na napajanje, saj se polnenje ustavi,ko doseže želeno napetost.
Za viličćarja pa je stvar jasna:trfazni trafo, kA diode in piči.Omejitev toka povzročijo že kabli.Če pa si mazohist, je pa super stvar switcher...
Tomaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krneki10 Član

Pridružen-a: Sre 20 Jun 2007 12:41 Prispevkov: 85 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Sre Jun 27, 2007 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali ima kdo slučajno kakšen načrt ali električno shemo za izdelavo polnilca za 5Ah akumulatorje? Bi bil zelo vesel, če bi mi ga lahko kdo poslal.
Hvala za pomoč.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
panasonic Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.67 Kraj: med Notranjsko in Primorsko
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2007 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom začel kar s tistim klasičnim stavkom "da ne odpiram nove teme"
Imam več Pb akumulatorjev 12V/2.0Ah (video kamera), ki niso bili že dalj časa v uporabi in so se prekomerno izpraznili. Originalni polnilec mi jih ne napolni in javi napako (ledica utripa).
A obstaja še kakšna možnost, da jih nekako "obudim" ali pa so za v kontejner (za akumulatorje )
Mislil sem jih priklopiti na stabiliziran usmernik in jih tako poskusil napolniti, ampak ne vem , će je to dobra ideja. _________________ LP Panasonic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2007 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nastavi stab. usm. na cca. 30V in priključi nanj te akuje preko 24V 5W ali 10W žarnice za kakšno uro ali dve.
Ko se bodo akuji tako zbudili lahko polnjenje nadaljuješ na originalnem usmerniku.
Ponavadi mi je tako uspelo ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krneki10 Član

Pridružen-a: Sre 20 Jun 2007 12:41 Prispevkov: 85 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če ima 12V akumulator samo 6V oz. je čisto prazen? Imam namreč enega 4Ah PB in 5Ah gel. Ali se ju še da na kakšen način napolniti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 6:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išči po forumu "desulfator". Tam je nakaj napisano, čeprav dvomim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
krneki10 je napisal/a: |
Kaj pa če ima 12V akumulator samo 6V oz. je čisto prazen? Imam namreč enega 4Ah PB in 5Ah gel. Ali se ju še da na kakšen način napolniti? |
kar češ lahko narediš, le da jih ne boš odvrgel kje ob cesti. Poskusi ju oddat na odpadu ! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni