www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

elektronski trafo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
florex
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 09 Okt 2007 11:46
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2007 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobre transformatorje dobiš na dolgem mostu v Iskra Tela, cesta dveh cesarjev 406!

Lp!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.96
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2007 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

florex je napisal/a:
Dobre transformatorje dobiš na dolgem mostu v Iskra Tela, cesta dveh cesarjev 406!

Lp!

To dobre transformatorje jaz dobro poznam.Če uporabiš za elektronski trafo se rabi feritna jedra.
Nazaj na vrh
soplmed1
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 25 Okt 2007 21:55
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 26, 2007 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Doma sem zamenjal vse 12 voltne žarnice za 220 voltne... V približno dveh do treh letih ena pregorela žarnica.

Zakaj pa meni, za vraga, 230 V 50 W Osram halogenke svetijo največ 300 h od predvidenih 2000 ur. Kitajske pa še 100 ur ne. Tudi znanci pravijo, da te 230 V žarnice zdržijo manj od 12 V. Ker žarnica običajno pregori ob vklopu, je sklepati, da jo poškoduje štartni tok, ki je po mojih meritvah do 13-kratnik nazivnega toka. Če pa vklopimo pri zero-cross pa 3,5-kratnik nazivnega toka.
V primeru 12 V žarnic je štartni tok le malo višji od nazivnega, saj je transformator predviden za nazivno moč žarnice, ne pa za zverinske štartne tokove.

Razmišljam, da bi si naredil soft start elektroniko za 230 V halogenke, pa vas sprašujem, če je kdo na netu že opazil kakšno primerno vezje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 26, 2007 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako bi se pa obnesle dušilke?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
soplmed1
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 25 Okt 2007 21:55
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 26, 2007 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dušilka bi bila kar velika. Npr. od 70 W neonske luči, da ne bi bilo preveč padca napetosti. Pri manjših bi prihajalo do zasičenja ob vklopu - manjši efekt.
Za vsako žarnico na stropu dati veliko dušilko se mi zdi malo nepraktično in grdo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam nekaj vprašanje za elktronski trafo.Pri moji znanki sem pogledal stropno svetilko in so 5komadov halogenske svetilke in je pokvaril elektronski trafo,Na njej piše za moč 35W do 105W.Žarnice so po 20W.To je skupaj 100W.Jaz bi dal 2 kom el.trafo namesto enega.Tako 3 žarnice na en trafo.2 žarnice pa na drug.Ker meni se zdi da je premalo moć 105W.Če bi vzel večji,je problem prostor v Al profil.
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trafoti za halogenke so večinoma vsi 105W, torej imaš lahko žarnice:
-5x20W
-3x35W
-2x50W
-tudi kakšna kombinacija, max 105W seveda

Problem zna biti, če je trafo zaprt v samo svetilko (ali pod strop) in nima zadostnega hlajenja. V tem primeru se začne pregrevat in sčasoma crkne.

Večji trafo (ali več manjših) lahko vežeš, vendar bo problem s prostorom, kot si že sam ugotovil...

andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gumby,hvala.To kar napisal za hlajenje,bom pustil ali pa napravil režo.Včeraj sem v trgovini el. trafo v okrogli obliki.Je nizek in zato bom še enega kupil.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni