www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Inverter za neonko
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 01, 2007 7:50 pm    Naslov sporočila:  Inverter za neonko Odgovori s citatom

Doma sem našel neonko za v računalnik. Težava je v tem, da je skurjen inverter oz. starter. Zato bi si rad sam izdelal inverter za neonko. Napetost je 12V. Če ima kdo kakšen načrt inverterja prosim, če mi ga posreduje.

HVALA!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 01, 2007 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Inverter imam narejen...če te zanima...PM!
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 01, 2007 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali imaš mogoče načrt zanj?
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 12:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tejle zbirki projektov obstaja tudi načrt za inverter!
Lp, Eddie
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 1:32 am    Naslov sporočila:  Re: Inverter za neonko Odgovori s citatom

eliminator je napisal/a:
Doma sem našel neonko za v računalnik. Težava je v tem, da je skurjen inverter oz. starter. Zato bi si rad sam izdelal inverter za neonko. Napetost je 12V. Če ima kdo kakšen načrt inverterja prosim, če mi ga posreduje.

HVALA!

Kaj pa če bi raje popravil obstoječega? Kaj dosti več od skurjenega tranzistorja v vrednosti 0,50eur in varovalke ne more biti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sem tudi jaz mislil, da bi ga popravil. Vendar ne vem kaj je narobe.Uporov sploh ni. za tranzistorje pa sploh ne vem kako bi pogledal če delujeta. Tu sta še potem tuljava in transformator z veliko odcepi, ki pa sta po mojem mnenju v redu. Edina težava je v tem, da se eden tranzistor ob prikopu greje, drugi pa ne.

Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.75
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kako ni uporov????
kaj sta pa tista SMD-ja na prvi sliki, kjer LEPO piše R1 in R2? kmečka salama? pa C1 je tudi gotovo kondenzator, ne pa kumarica...
No, upora in kondenzaotr sta gotovo dobra. Vzameš ven tranzistor, izmeriš s instrumentom (teste r za diode). Izmeriš vsak pin proti vsakemu. Nikjer ne sme biti 0.000 ali podobno, ali v obe smeri neskončno, ali v eno smer neskončno, v drugo tam od 0.5 do 0.7 volta.
tisti, ki ima kjerkoli kurzšlus, je skurjen. Zamenjaš, dela. pisofkejk Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UUU, govoril sem na pamet, da ni uporov. Se opravičujem. Bom izmeril in poročam.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ajd...tako majhne se brez očal ne vidi... Cool
kot rečeno, izmeri tranzistorje, po vsej verjetnosti je tisti, ki se greje, zanič...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se bojim da sta zanič oba. Eden ima med dvema pinoma v obeh smereh kratek stik, drugi pa ima med dvema pinoma neskončno. Torej sta oba zanič. Tu pa je spet problem. Če sta res oba zanič, potem ju je potrebno zamenjati. Ampak sem gledal na HTe-jevi spletni strani pa ne najde nobenega ustreznega elementa s tem nazivom. Na tranzistorju je napisano D1803. Če to vpišem v googla mi sicer najde, da je to NPN tranzistor namenjen za "high-speed" inverterje. Se pravi moram najti podoben tranzistor, takšnega da se da dobiti pri nas. Morda se da dobiti tudi ta, a je verjetno trgovska oznaka druga. Link do datasheet-a http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/173265/UTC/2SD1803-TM3-T.html
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ni nujno...tranzistor ima tri pine e, b in c. Če nima zaščitne diode notri (to imajo le določeni tipi) potem mora biti med e in c neskončno v obeh smereh, med b-e in b-c pa samo v eno smer, v drugo pa cca pol volta padca. tisti ki ima v obe smeri nulo, je sigurno zanič. Drugi ni nujno, po moje ne...
Po moje bi moral iti notri skoraj vsak ki ima podobne karakteristike - 60 V i okoli 5 A. Mogoče se bo kdo našel in navedel kak konkreten tip, ker eni tukaj to obvladajo. Jaz bi poskusil s kakšnim BDjem; samo pravi tip mora biti (NPN oziroma PNP). Pač nabaviš enega (ali dva) in poskusiš. VEč kot skuri ga ne moreš, so pa dosti poceni...Na IC elektroniki imaš v oklepajih že napetost in tok navedene, tako da lahko narediš spisek kandidatov in greš tja...
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Deloval bi verjetno katerikoli tranzistor, ki ima lastnosti podobne oz. večje (Ic, Pd, Vceo ...). Na misel mi pridejo tranzistorji iz računalniških napajalnikov, vendar so verjetno precej overkill Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hja, jaz bi gotovo pobrskal po starih platah in našel kaj podobnega, vtaknil not, gledal stran in poslušal če bo ssssSSSSSBUM!. No, druga opcija bi bila da neonka zasveti...potem bi zmagal... (tisti bum bo v tranzistorju, da ne bo brez potrebe strahu, ker na tej plati ne more iti nič drugega)
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej bom poskusil z bd-jem ali podobnim. Samo ne vem, kako se bodo obnesli, ker mora biti za visoko frekvenco preklopov. Zanima me še kako bi preveril ali je tuljava na začetku v dobrem stanju. Ker se mi zdi sumljiva.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tuljavo...težko. Lahko pomeriš malo z ohmmetrom, toda to boš vedel samo če ni prekinjena, ne pa če je medovojni stik. Frekvenca preklopa ni tako visoka, saj je gotovo samo ranga 30-50 kHz, to pa zmore (skoraj) vsak tranzistor.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni