www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč začetniku pri programiranju AVR-jev
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nevednez
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2005 13:36
Aktiv.: 0.95
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 1:16 pm    Naslov sporočila:  Pomoč začetniku pri programiranju AVR-jev Odgovori s citatom

Lep pozdrav,

Torej, prihaja zimski čas in k temu primerno malo več prostega časa ki ga je treba koristno porabit. Namen je naučiti se programiranja AVR jev.

Moja ideja je sledeča

Na ploščico bi posortiral:
-ATMEGA 32
-2x16LCD
-LED diode za izhode
-Nekaj tipk kot vhodi
-i2C vodilo

A ima predlog kaj naj še dodam ploščici da bo služila kot osnova za učenje.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za učenje je najbolši protobord, kaj se boš matral s ploščo. Pa še napake v vezju boš lažje popravljal.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 2:48 pm    Naslov sporočila:  Re: Pomoč začetniku pri programiranju AVR-jev Odgovori s citatom

nevednez je napisal/a:

Na ploščico bi posortiral:
-ATMEGA 32
-2x16LCD
-LED diode za izhode
-Nekaj tipk kot vhodi
-i2C vodilo

Dodal bi še 1WIRE, uart,napetostni delilnik za AD vhod,konektor za programiranje.

Če si videl v malih oglasih, sem pred kakim tednom prodal ploščo, na kateri je bil atmega8. Če hočes ti lahko pošljem načrt in shemo projekta. Sliko in ostali opis najdeš v malih oglasih.

dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TOLE
nevednez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 3:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@dkone, se lahko osebno oglasim? Sem namreč iz neposredne bližine krškega.

aja, konektor za programiranje je pa itak obvezen Very Happy

@trot, protoboard mi ni pretirano všeč. Jaz hočem neko razvojno ploščo, na kateri se bom lahko učil, in da ima vse ključne stvari ki jih potrebujem da se lahko naučim to vse skup uporabljat.

LP

Nazadnje urejal/a nevednez Čet Dec 06, 2007 10:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nevednez,
daj popravi to rdeče skropucalo in si raje v profil napiši s kje si.

Je pa tale dkone-jeva ploščica kar univerzalna za začetek. Čeprav mi še ni uspelo najti časa da bi se ukvarjal z njo, vseeno priporočam da si jo narediš.
Preveč vsega naenkrat pa itak ne rabiš skup zmetat, saj kot začetnik itak ne boš čez noč vsega obvladal Wink
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale ni napačna... Wink

http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=23

Imajo pa še "manjšo" oz. za manjše kontrolerje v DIL ohišjih (EasyAVR)
http://www.mikroe.com/en/tools/easyavr5/

LP, Grega
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nevednez je napisal/a:
@dkone, se lahko osebno oglasim? Sem namreč iz neposredne bližine krškega.

aja, konektor za programiranje je pa itak obvezen Very Happy

@trot, protoboard mi ni pretirano všeč. Jaz hočem neko razvojno ploščo, na kateri se bom lahko učil, in da ima vse ključne stvari ki jih potrebujem da se lahko naučim to vse skup uporabljat.

LP

Popravi tole. Saj vidim brati. Doma sem samo med vikendom. Drugače se pa najbolj naučiš da "vtikaš" elemente v protoboard. Moje mnenje. Tudi sam še vedno to delam.

Roman, a si že kaj naredil s ploščo. Ti je že kaj ratalo?

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če povem po pravici-nič.
Sem namreč eden tistih, ki imamo preveč idej in želja, pa premalo časa...
Še programatorčka si nisem zložil, čeprav imam material na mizi že dober teden...

Bo pa upam da več časa vsaj med prazniki, sploh če bo zapadlo dosti snega.
Ko bom resno začel, boste že vedeli, saj bo polovica foruma moje teženje za pomoč in nasvete Wink
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Jaz hočem neko razvojno ploščo, na kateri se bom lahko učil, in da ima vse ključne stvari ki jih potrebujem da se lahko naučim to vse skup uporabljat.

Rado se naredi, da te vse mine, ko je kaj narobe zvezano oz. kak upor ni pravi, in se potem namesto s programiranjem AVR-jev ukvarjas s to ploščico.
Nazaj na vrh
nevednez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

da malo razjasnimo stvari, meni elektronika ni niti najman tuja (4 leta srednje šole, tekmovanja... 5 let dela v podjetju kjer se ukvarjamo z industrijsko elektroniko...) jaz bi rad samo izpopolnil svoje znanje programiranja zato iščem neko "univerzalno ploščo" oziroma samo načrt zanjo ker TIV bom delal sam pa tudi če je dvostranski.

Dosedaj sem se bolj posvečal avdio in nekaj RF zadevam, sedaj je na vrsti digitalna tehnika. Tudi programiranje mi ni čisto tuje, samo malo je treba obnovit znanje iz srednje šole in ga ustrezno nadgradit.

predlogi so še vedno zaželjeni, dkone a mi lahko pošlješ shemo na mail? imaš PM

LP in hvala

PS tisto rdeče skropucalo nism jaz napisal... saj imam 100pik v glavi Smile
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 06, 2007 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pusti mi mail naslov.

P.S: nisem dobil PM.

serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.54
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2008 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!
Mene pa zanima predvsem kako prenesem že napisan program, ki je recimo priložen kakemu projektu, na sam mikrokontroler. Ali se čip programi samostojno ali potem ko je že prispajkan na ploščico? Zanima me čim več, kakšna orodja rabim za tako delo, brez pisanja programa, samo prenašnje kode v mikrokontroler.
Hvala Smile

PS: sem čisti začetnik v tem, oz. se s tem še nisem začel ukvarjat, me pa mika Wink
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2008 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno je od mikrokrmilnika. Nekatere je mogoče programirati le preko programatorja - naprimer Atmelovi 89Cx051, kjer x pomeni 1, 2, ali 4
Nekatere pa je možno programirat, tudi ko že v vezju - naprimer Atmelovi iz serije AVR (ISP --> "in-system programming").

Vsekakor pa je zelo priporočljivo, da mikrokontroler vgradiš preko podnožja, namesto da bi ga kar neposredno prispajkal v vezje.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.51
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2008 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lp.
Če je k projektu priložen program v .hex obliki potem lahko to narediš kar z demo različico programa BASCOM AVR. ( tudi drugi programi obstajajo vendar jaz delam z BASCOMU )
Seveda zato potrebuješ programator ( STK200 najboljša rešitev za malo denarja )
In seveda moraš paziti, da boš uporabil isti mikroprocesor kot je v projektu.
Čip je najlažje sprogramirati v protoboardu in seveda mu moraš pripeljati tudi napajanje ter maso.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni