www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Iščem rele cca 30kV
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Roadracer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41
Aktiv.: 2.03
Kraj: LJ/Litija

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 9:44 pm    Naslov sporočila:  Iščem rele cca 30kV Odgovori s citatom

Zanima me če ima kdo kakšne izkušnje. Pri gradnji projekta bi potreboval rele (več kosov) ki bi bil zmožen prenesti cca 30kV. Tokovi niso veliki. Približno 1A.
Če ima kdo kakšne praktične izkušnje se priporočam. Zadeva res ni čisto trivialna.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre za veliko moč. 30KW Shocked Zakaj to sploh rabiš? Podobne releje sem videl v praksi (sicer ne za 30KV -mogoče za 10KV) V moji bivši službi je smo imeli UV sušilni kanal Superfici Za vžig visokonapetnstih žarnic so se uporabljali posebni živosrebrni releji. (dokaj velika ter predvsem draga zadeva)
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Roadracer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabim v službi za xenon žarnice upravljat. Ob preklopu ni takšnega toka. Tok se pojavi šele potem. Tako da načeloma teoretične moči ne bo dosegel. Cena ni pomembna.
Nazaj na vrh
frapor
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24
Aktiv.: 1.08
Kraj: okolica Kranja

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od kje pa dobiš teh 30KV? Predvidevam, da preko transformatorja iz nižje napetosti.
V tem primeru bi bilo boljše, da nižjo napetost preklapljaš preko releja.
LP
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.95
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšne xenonke pa so to, če ni skrivnost? Vsaj pri avtomobilih xenonke potegnejo največji tok prvih nekaj sekund, ko še niso ogrete. Prvih nekaj sek. vlečejo +10A po komadu, že po cca. 10ih sekundah pa tok pade na 3A ... govorim o toku na 12V strani (primar) balastov oziroma inverterjev in žarnicah močnih 35W.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rešitev so oljna visokonapetostna stikala. Mogoče obstajajo releji v olju. Problem pri takih stikalih je oblok ob stikanju in še večji pri prekinitvi.
Nazaj na vrh
Amater
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 12:35
Aktiv.: 0.02
Kraj: M.SOBOTA

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 3:33 am    Naslov sporočila:  Rele 30KV Odgovori s citatom

Jaz imam nekaj takega. Vendar je enojni z dvema 24v tuljavama za vklop in izklop (velik razmak med kontakti). Če pa vzdrži 30kv pa ne bi vedel.

Koliko komadov pa bi rabil?

lp Boris
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.87
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem pred časom v službi iskal releje za 5kV a le nekaj mA. Zadeve sem našel nato v katalogu Distrelec. Takrat sem našel tudi TYCO releje ki pa so bili za mene preveliki in premočni. Poglej tabelo, mislim da bi se kaj našlo tudi zate, recimo K64C. Zastopnik je v Sloveniji (Alma), ko boš dobil ponudbo pa bolje da sediš, ko sem se zanimal za 5kV ni bilo ravno poceni Shocked

LP, Peter
Nazaj na vrh
Sergej
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43
Aktiv.: 1.22

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni ni jasno, zakaj želiš (moraš) imeti izklop na VN strani? Kontaktor / odklopnik za tako napestost je izjemno zahtevna zadeva. Še posebej, če se zahteva veliko število operacij. Potem sem skoraj prepričan, da brez Hg ne bo šlo. Na drugi strani so transformatorji za tako napetost dokaj enostanvni.

Še nekaj za občutek. Minimalna zračna razdalja za 220V je bila 2 mm. (za 230 ne vem) Če vzamemo kar sorazmerje, bi morala pri 35 kV bit dobrih 30 centimetrov. (!?)
Nazaj na vrh
Roadracer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer težko na veliko razlagam o projektu amapak zadeva je namenjena za osvetlevanje določenega predmeta. Ker so xenon žarnice napajane z izmeničnim tokom to zelo moti meritve zaradi bliskanja. Vezje bo izmenično napetost usmerilo in sinhroniziralo. Ta enosmerna bo trajala samo za rok meritve. Zato mora biti na visokonapetostni strani.

Kakšen oblok se naredi vem. Če kdo ne verjame lahko vzame ven žarnico pri avtu in proba. Tisti K64C se mi zdi kar zanimiv. Bom pa še malo pogledal. Če je prebojna napetost releja 2x višja ne more škodit. Laughing

Bom poročal o rezultatih če bo še kdaj koga to zanimalo. Res pa je da za domače projekte ponavadi to ne pride v poštev. Wink
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vklop ni problem.
Dve elektrodi, vmes destilirana voda iz lekarne. Za vklop noter vržeš sol.
Ugasne se, ko zmanjka vode
LP,
Igor

Dodano: Elektrodi morata biti spodaj v cevi U oblike. Za izklop odpreš plastični ventil za dodajanje destilirane vode iz rezervoarčka, ki izpere slanico med elektrodama. Ne sekiraj se za oblok. Ga ni.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.95
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roadracer je napisal/a:
... Ker so xenon žarnice napajane z izmeničnim tokom to zelo moti meritve zaradi bliskanja. Vezje bo izmenično napetost usmerilo in sinhroniziralo. Ta enosmerna bo trajala samo za rok meritve. Zato mora biti na visokonapetostni strani. ...
Če prav razumem tvoje želje ... kaj pa, če na sekundarni (VN) strani zadevo samo usmeriš in vklope potem izvedeš na (NN) primarni strani?

Roadracer je napisal/a:
... Če kdo ne verjame lahko vzame ven žarnico pri avtu in proba. ...
Tega testa ne bi priporočal, ker zna napetost zaradi odklopljene žarnice tako narast, da skuri balast/inverter. Wink

Tudi montje kljub usmernikom niso zanemarljive. V praksi vidim, da ima veliko lastnikov novejših vozil (s precej originalne elektronike) kar nekaj težav ob zamenjavi halogenskih z xenonskimi lučmi. Večini se pojavijo signalizacije raznih napak po modulih (ABS, airbagi, BCji, ipd.) ker tisti balasti še posebej ob vklopu povzročijo ogromne motnje na celi 12V instalaciji. Ko sem dogajanje meril z osciloskopom sem se samo d'oh!
Nazaj na vrh
Roadracer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2007 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No twingo ima v elektroniki že vse "sprogramirano" tako da mu ne dela problemov. Very HappyVery Happy

Usmeril bom na VN strani in sicer paralelno vejo. Imel bom direktno vejo in usmerjeno. Zagon bo po direktni. Ko bojo žarnice ogrete bom preklopil za kratek čas na indirektno vejo preko usmernika. Na NN strani ne bom ničesar spreminjal.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.98
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2007 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če cena ni problem:
http://www.surplussales.com/Electrical/CircuitBreakers/ElecCirB-10.html
http://www.surplussales.com/Relays/REVacRel-1.html

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.37

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2007 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole so odklopniki... tip hoče imet rele
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni