www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Je možno da je LCD 2x20 preživel?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 4:37 pm    Naslov sporočila:  Je možno da je LCD 2x20 preživel? Odgovori s citatom

No uspelo mi je narobe zrisat TIV, tako da so bili priključki zrcaljeni (konektor 2x8-), tako da je LCD dobil obrnjeno napajanje. Napetost v obratno smer je bila 2,5V na kontaktih LCD-ja, čipi pa so bili prijetno topli Smile

Zanima me a se ga sploh splača testirat, ali naj grem kar takoj po novega, gre pa za malo bolj nestandarden LCD velikosti cca 15cm x 4cm in 2x20 znakov s čipom HD44780 in ne vem če imajo kje takega?

V skrajnem primeru, če ne bodo imeli novega bom verjetno moral prelotat čipe iz drugih LCD-jev
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preizkusi ga najprej s pravilnimi povezavami ... na daljavo res nima smisla ugibati ali deluje ali ne.
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri enaki napaki vezija mi je pri preizkusu čip potegnil 500mA. Seveda ob tokovni limiti na usmerniku. Preživel je.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni je ze prezivel 12V sok. Izgleda, da so kar trpezne zadeve. Vsekakor ga pravilno priklopi in preiskusi
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ima 16 pinov, je prišla napačno polarizirana napetost na diode za osvetlitev (nič hudega) in na napajanje (hudo le, če imaš osvetlitev zvezano direktno).
Za na slepo izbran LCD je zanimiva druga vrstica v tabeli "Absolute Maximum Ratings" : DEM20231SYH-PY Shocked .
Prvič sem pozoren na to. Kaj sploh pomeni?

Odgovarjam sam sebi: Verjetno je pravopisna napaka. V drugem datasheetu je namesto Vlcd tam Vo .

Datasheet sem izbral iz množice tukaj: LCDji oziroma tukaj : spodaj so datasheeti .
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vlcd je napetost za nastavitev kontrasta. Pri tem displeju je lahko tudi negativna, do 15V pod napajalno Vdd in le 0.3 nad njo. Potreben je timer za nastavitev kontrasta.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.91
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni je 2x16 preživel. Malo se je deformirala snov, ki prekriva čip - postala je zelo vroča. Sem ga že mislil razdreti, pa sem vseeno še enkrat prav priklopil. Še sedaj mi deluje. Laughing
Jackal
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14
Aktiv.: 0.62
Kraj: Ravne na Koroškem

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni je podoben LCD že preživel šok - namesto s 5V je dobil na napajanje 16V za nekaj sekund, predenj sem opazil napako. Zalit čip na zadnji strani je postal zelo vroč.

Display sem potem pravilno priključil in je še vedno delal, le kontrast je bil nekoliko neenakomeren.

Čez ca. 2 meseca neuporabe tega LCDja sem ga hotel uporabit na drugem projektu, pa je delala še samo osvetlitev.

Tudi če je tvoj preživel šok in trenutno še dela, sem prepričan da ne bo več živel prav dolgo.

podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej ne ostane drugega kot da probam. Vsaj glede na izkušnje z drugimi čipi sem pričakoval odgovore v stilu 100% je zanič ipd.

Čipi se niso pretirano segreli, cca 40-45 stopinj, se je tudi vir sesedel.

LCD ni ravno standarden, tako da ima priklop z 2x8 konektorjem namesto 1x16, številke pinov imajo sicer enak pomen kot pri 1x16.

Malo zoprno je ker moram konektor odlotat in ga prilotat z druge strani TIV, da bom lahko probal. Itak bo potem treba narediti drug TIV Rolling Eyes Napako sem sicer naredil zato, ker je konektor na LCD-ju montiran na zadnjo stran, standardni razpored pa bi bil s sprednje strani, tako da se pini ravno paroma zamenjajo.
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me,če je kdo delal z 2x20 LCD od Seika? Konkretna oznaka l3032.

f*p://f*p.ehu.es/cidira/dptos/depjt/Practicas/ASD/documentacion/practicas/03_LcdDatasheet.pdf

Meni ga nikakor ne uspe pognat,se ne incializira,prva vrstica je črna,kontrast dela. Mogoče je kakšna finta kje? Pinout je standrtni(stranski konektor),prav tako protokol(saj tako sklepam po datasheetu).

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70765.43

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je napisal Boris - displej ni inicializiran. Uporabljaš interni oscilator? Je pravilno nastavljen?
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borisz je napisal/a:
Dkone, to je znak, da ga nisi inicializiral.
Malo se poigraj s hitrostjo in zakasnitvami med signali.
Standardi so pri teh LCDjih precej ohlapni.

lp

Boris

Sicer programiram v Bascomu:

Koda:

Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.4 , Db5 = Portb.5 , Db6 = Portb.6 , Db7 = Portb.7 , E = Portb.1 , Rs = Portb.0
Config Lcd = 20 * 2
Cls
Cursor Off
Lcd "LCD 20x2"
Lowerline
Lcd "test"

Na navadnem 16x2,deluje BP,ko pa samo priklopim tega,pa ni ne duha ne sluha od njega. Poigral sem se tudi z frekvencami,enkrat notranji oscilator na 1Mhz ,drugič zunanji 12Mhz kvarc. Uporabljam pa atmego32. LCD,je pa novi.

Kontroler LCD-ja je KS0063:

http://www.pacificdisplay.com/ics_app%20notes/samsung/KS0063B.pdf

dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 06, 2009 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem rajši kupil novi LCD,in dela na isti kodi,kot prejšni LCD ne,torej,krivda je verjetneje v samem LCD-ju.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni