www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Univerzalni instrumenti, kako dobiti dobrega

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 11:21 am    Naslov sporočila:  Univerzalni instrumenti, kako dobiti dobrega Odgovori s citatom

Imam dva univerzalna instrumenta,
analogni Veleman AVM340 in
digitalni DM3900 Digimaster

Priznam, dobil sem ju poceni, a kaj ko mi ne kažeta enako.
Nastavim usmernik tako, da mi digialec kaže 12V (no 12,05V - človek bi mislil, da če daje 4 številke meritve, da je zanesljiv vsaj na 3, torej 12,1V),
Analogni pa mi 50 V območju kaže slabih 10, na 10 V obmučju pa prebije skalo, torej se sam diskvalificira.

Kje bi lahko preveril, kako natančno mi kaže digitalni instrument?
Pri meritvi napetosti 12V-akumulatorja bi rad bi natančen vsaj tja do 2 desetinki volta. Poleg tega bi rad umeril ADC pretvornik.

In koliko je treba odšteti za uporaben instrument?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ob nakupu instrumentov so bili priloženi podatki o dovoljenih odstopanjih rezultatov pri meritvah. Za preverjanje točnosti je več možnosti, v vsakem primeru pa rabiš neko referenco (kalibrator, preverjen instrument ali celo laboratorijski usmernik), ki ti bo osnova za primerjavo točnosti rezultatov.

Instrumenti, ki si jih navedel, lahko kažejo celo zelo točno, večinoma pa so v rangu napak, ki znašajo tudi več 10% odstopanj od prave vrednosti. Videl sem že povsem nove instrumente, ki niso zadostili niti tovarniškim specifikacijam o dovoljenih odstopanjih.

Skratka, edino, kar lahko storiš je, da dobiš nekje (si sposodiš) preverjen instrument ali pa daš preverit svoja merila na kalibrator.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 12:05 pm    Naslov sporočila:  Re: Univerzalni instrumenti, kako dobiti dobrega Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Analogni pa mi 50 V območju kaže slabih 10, na 10 V obmučju pa prebije skalo, torej se sam diskvalificira.

Razred točnosti pri analognih instrumentih velja za meritev pri odklonu polne skale.

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70813.12

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 2:36 pm    Naslov sporočila:  Re: Univerzalni instrumenti, kako dobiti dobrega Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupi en chip tipa voltage reference. Na primer REF02CS ali LM385-2.5 (datasheet v prilogi) ali kaj podobnega. Chipi so poceni, dobavljivi pri nas in dajejo ven kar precizno napetost. Dovolj, da preveriš voltmeter, če deluje pravilno. Točnost 0.15 % je za domačo uporabo kar dovolj dobra.

Jur

vref.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  vref.pdf
 Velikost datoteke:  57.05 KB
 Downloadano:  21 krat

REF02.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  REF02.pdf
 Velikost datoteke:  578.78 KB
 Downloadano:  14 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
radio48
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 17:23
Aktiv.: 1.00
Kraj: Starše

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 29, 2008 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko,

ali si že dobil REF02.
Če nisi, pošlji naslov.

Pozdrav, Ivan
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni