|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3360 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 11:21 am Naslov sporočila: Univerzalni instrumenti, kako dobiti dobrega |
|
|
Imam dva univerzalna instrumenta,
analogni Veleman AVM340 in
digitalni DM3900 Digimaster
Priznam, dobil sem ju poceni, a kaj ko mi ne kažeta enako.
Nastavim usmernik tako, da mi digialec kaže 12V (no 12,05V - človek bi mislil, da če daje 4 številke meritve, da je zanesljiv vsaj na 3, torej 12,1V),
Analogni pa mi 50 V območju kaže slabih 10, na 10 V obmučju pa prebije skalo, torej se sam diskvalificira.
Kje bi lahko preveril, kako natančno mi kaže digitalni instrument?
Pri meritvi napetosti 12V-akumulatorja bi rad bi natančen vsaj tja do 2 desetinki volta. Poleg tega bi rad umeril ADC pretvornik.
In koliko je treba odšteti za uporaben instrument?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Ob nakupu instrumentov so bili priloženi podatki o dovoljenih odstopanjih rezultatov pri meritvah. Za preverjanje točnosti je več možnosti, v vsakem primeru pa rabiš neko referenco (kalibrator, preverjen instrument ali celo laboratorijski usmernik), ki ti bo osnova za primerjavo točnosti rezultatov.
Instrumenti, ki si jih navedel, lahko kažejo celo zelo točno, večinoma pa so v rangu napak, ki znašajo tudi več 10% odstopanj od prave vrednosti. Videl sem že povsem nove instrumente, ki niso zadostili niti tovarniškim specifikacijam o dovoljenih odstopanjih.
Skratka, edino, kar lahko storiš je, da dobiš nekje (si sposodiš) preverjen instrument ali pa daš preverit svoja merila na kalibrator.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 12:05 pm Naslov sporočila: Re: Univerzalni instrumenti, kako dobiti dobrega |
|
|
vilko je napisal/a: |
Analogni pa mi 50 V območju kaže slabih 10, na 10 V obmučju pa prebije skalo, torej se sam diskvalificira. |
Razred točnosti pri analognih instrumentih velja za meritev pri odklonu polne skale.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70814.39
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 2:36 pm Naslov sporočila: Re: Univerzalni instrumenti, kako dobiti dobrega |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupi en chip tipa voltage reference. Na primer REF02CS ali LM385-2.5 (datasheet v prilogi) ali kaj podobnega. Chipi so poceni, dobavljivi pri nas in dajejo ven kar precizno napetost. Dovolj, da preveriš voltmeter, če deluje pravilno. Točnost 0.15 % je za domačo uporabo kar dovolj dobra.
Jur
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
vref.pdf |
Velikost datoteke: |
57.05 KB |
Downloadano: |
21 krat |
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
REF02.pdf |
Velikost datoteke: |
578.78 KB |
Downloadano: |
14 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radio48 Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 17:23 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.00 Kraj: Starše
|
Objavljeno: Tor Apr 29, 2008 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko,
ali si že dobil REF02.
Če nisi, pošlji naslov.
Pozdrav, Ivan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni