www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

protobord - ploščica

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MEK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 16:58
Aktiv.: 0.35
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2004 11:10 pm    Naslov sporočila:  protobord - ploščica Odgovori s citatom

pozdravljeni!

Kje bi dobil poceni protobord ploščo, novo, rabljeno,.... nove so kar precej drage.

hvala za informacijo....

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V trgovini. Če pa se ti zdi predraga jo pa narediš sam in po tem razmisliš kaj je ceneje. Seveda če si mislil protobord ploščico tiskano vezje. Če pa si mislil kaj drugega, pa tvojih misli ne znamo brati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Hi-End
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51
Aktiv.: 1.20
Kraj: Višnja Gora

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 1:22 pm    Naslov sporočila: icon_impressed  Odgovori s citatom

Verjetno se protoborda ne da izdelati doma ali pač ?
Človek misli na plastični protoboard in ne na TIV z luknjicami,
vsaj po moje - čeprav je morda res dvoumno napisano.

Res je da je drag, tudi zato je dobro nanj paziti. Verjetno boš bolj
težko prišel do rabljenega, razen če se najde nekdo ki je ravno
obupal nad elektroniko Wink

lp,
Leon

protoboard.jpg
 Opis:
Protoboard
 Velikost datoteke:  62.77 KB
 Pogledana:  75 krat

protoboard.jpg

Hi-End
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51
Aktiv.: 1.20
Kraj: Višnja Gora

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ne rabiš ne vem koliko lukenj, potem poglej tole:
http://b2c.hte.si/article.asp?ArticleID=11165 mislim da ni predraga.

CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.40
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem bil zadnjič v IC elektroniki, sem opazil, da imajo v stekleni omari, kar lepo zbirko protobordov, ki pa se mi niso zdeli predragi. Cene so bile cca 2 do 3 tisoč za normalne velikosti. Sicer ne vem, koliko je zate "drago", vendar za tako uporabno stvar 2000 SIT ne more biti preveč. Mogoče ga poizkusi narediti sam, pa bi se znal pojem predrago nekoliko spremeniti.

PS: Zadnjič sem na bolšjem sejmu videl rabljenega, ki je bil dražji kot nov v IC. Verjetno bi bilo potrebno tam barantati pol ure, da bi ga dobil za 2000. Zato sem ji ga kar pustil, da bo še ona naredila kakšno ikebano.

lp, CarpeD
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam protoboard se mi ne zdi tako hudo drag. Povezovalne žičke pa ne vem koliko stanejo. Kaj je mogoče kdo poskusil, če se prav prilegajo v luknjice žičke od UTP kabla?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam kar veliko uporabljam protoborde, občasno še kakšnega dokupim, imam pa tiste s 400 in 840 kontakti. Ponavadi dokupim zato, ker imam vse zasedene pa se mi ne da pobirat dol ker bom še kaj testiral. Meni se ne zdijo dragi, čeprav so kar po nekaj tisoč sit.
Povezovalne žičke sem poskušal že vse mogoče in na koncu našel najboljšo rešitev: žica PF (mehka) preseka 0,14mm2 na koncu odstranjena izolacija v dolžini 8mm, lepo poravnana, zavrtena in pocinjena. Debelina je ravno pravšnja, da gre lepo v luknjice, žica pa je mehka. Obnese se dosti bolje od kupljenih povezav. Te žičke si lahko vsak naredi sam po lastnih željah, različnih dolžin. Imam pa 40 različnih barv, ker sem razdrl en kabel, ki je imel 40 žil, vse preseka 0,14mm2. Take žice je možno kupiti tudi samo eno barvo ampak raznobarvne so bolj v redu. Naredil sem jih veliko, ko pa jih zmanjka ali pa če rabim drugačno dolžino, pa jih še naredim.

Za dolgo življensko dobo protoborda je pomembno, da vanj ne tiščimo elementov z debelimi priključki. Na primer elemente v TO220 ohišju, je dobro, da se nogice zavrtijo za 90st ker gre bolj lepo v luknjice, v nasprotnem pa lahko pretegnemo kontakte in kasenje tanjši priključki drugih elementov tam ne bodo dobro prijeli.
Za posebne elemente, potenciometre in podobno je bolje, da se nanje pricinijo žičke in te žičke vteknejo v protobord.
Torej, za dolgo življensko dobo je z njim potrebno nežno ravnati. Vtikanje žičk s pinceto lepo naravnost brez uporabe sile, prav tako z ostalimi elementi je potrebno ravnati previdno in ne kar tiščati v luknjice.
Lahko rečem, da protoborde uporabljam že veliko let in so vsi protobordi še kot novi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
žica PF (mehka) preseka 0,14mm2 na koncu odstranjena izolacija v dolžini 8mm, lepo poravnana, zavrtena in pocinjena

Se ne kaj dosti spoznam na oznake žic, tako da me zanima, kakšna je ta PF žica in kje se jo dobi.

Sem pogledal v spletni trgovini HTE in IC, pa najdema samo:
- ŽICA P/F 0.5MM2
- ŽICA PLETENA 0,14MM. (19X0,1)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam uporabljam kar žico, ki jo dobim iz mrežnega (utp) kabla.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

egomez je napisal/a:
Citiram:
žica PF (mehka) preseka 0,14mm2 na koncu odstranjena izolacija v dolžini 8mm, lepo poravnana, zavrtena in pocinjena

Se ne kaj dosti spoznam na oznake žic, tako da me zanima, kakšna je ta PF žica in kje se jo dobi.

Sem pogledal v spletni trgovini HTE in IC, pa najdema samo:
- ŽICA P/F 0.5MM2
- ŽICA PLETENA 0,14MM. (19X0,1)

Bi rekel, da bo 2. varianta, žica pletena 0,14mm
Nazaj na vrh
MEK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 16:58
Aktiv.: 0.35
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2004 1:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

=)

hvala vsem!

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni