Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jume Član

Pridružen-a: Ned 24 Feb 2008 18:52 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.07 Kraj: Izlake
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 6:57 pm Naslov sporočila: IR reflektor |
|
|
Lep pozdrav vsem. Radi bi zgradil ali kupil ze narejeni IR reflektor z dometom nekje od 2 - 6 metrov, ki bi oddajal nam nevidno IR svetlobo (valovna dolzina med 830nm - 1000nm).
V sloveniji nisem zasledil prodajalca, ki bo prodajal IR reflektorje (v zmernem budgetu) zato bi bil hvalezen za kakrsnokoli informacijo. V drugem scenariju me zanima, ce se je kdo ze lotil izgradnje svojega IR reflektorja z zgornjimi karakteristikami?
Hvala in lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polhar Član

Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 9:11 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.53 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MEK Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 16:58 Prispevkov: 84 Aktiv.: 0.35 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morda kdo ve kje bi se dalo kupit malo močnejše IR LED? Večinoma se dobi samo oddajne IR za razne daljince in podobno, ki pa so bol švoh.
Nekje sem zasledil da se za silo da uporabit navadno baterijsko svetilko. Nanjo prilimaš 2 modri in 4 rdeče prosojne folije (kar naj bi delovalo kot filter). _________________ lp, MEK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanVidmar Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.41 Kraj: Dragomer
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jume Član

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
polhar je napisal/a: |
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=33718&sid=3abf12dff54893547a8f30de6f75c81f
sem hotel napisat da drugič uporabi funkcijo išči, samo tudi jaz ne najdem takoj tele teme
google jo je prej najdel  |
Hvala
Sem uporabil najprej search ampak, tako kot ti, uspel najti bolj malo, tega topica zal tudi ne. Se enkrat hvala za link. V topicu sicer ni veliko informacij, predvsem me zanima isto kot MEK-a, kje do malo mocnejsih diodic... Upam da se od Bostjana linki obnesejo.
@BostjanVidmar iz Izlak?
Hvala fantje in lp,
Primoz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanVidmar Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.41 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jume je napisal/a: |
@BostjanVidmar iz Izlak?
|
Ne!
Poglej pod mojo lokacijo pa boš vedel s kje sem. Mogoče te bo to tudi spomnilo da popravi svojo, saj če mislliš sodelovati na forumu je bolje če nisi iz Butal
Kaj naj rečem, te linke sem dobil kot prve ko sem v prijatelja po imenu google vtipkal ''ir diode'' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jume Član

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja hvala.
Sicer led diode znam tudi sam vpisat v Google. Bolj me je zanima tehnicna stran kako do same izdelave da bo reflektor imel domet okoli 5 metrov. Katere diode in predvsem koliko. Sicer zadeve se lahko lotim sam in delam po sistemu trial-error... Bi bil pa vesel kaksnih koristnih informacij glede o tem kako izbrati primerne IR ledice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma imam en ir reflektor kateri je bil namenjen nočnemu nadzoru...
Velik je približno 10x12 cm na njem je pod pokrovom cca50 ir ledic+elektronika,vse skupaj pa je zalito na hladilni rebri,,,
Deluje pa na 12V
če se ti da pridi do mene pa boš videl če je to kar potrebuješ....ali bi rad sam delal...
lp
lado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Domet 5m ti z lahkoto dosežejo že navadne IR LED v večji skupini (50 bi jih zadostovalo). Lahko se doda še kakšno konveksno lečo, da usmerjeno svetlobo lepo razprši, saj so večinoma IR LED ozko-kotne.
Za experimentiranje z lečo lahko uporabiš najprej visokosvetleče bele LED ali pa kak dober program, ki ti na podlagi specifikacije leče izračuna kakšna mora biti oddaljenost leče od IR LED, da bo svetlobni snop najbolj izkoriščen.
Edit: Sem videl IR reflektorje za plašenje ptic v kombinaciji z zvočnimi signali. Zadeva je bila zgrajena v navadnem halogenskem reflektorskem ohišju, kjer je fokus reflektorja so bile za steklom po celotni površini montirane IR LED, spodaj pa še en majhen zvočnik. Tisti plašilci so morali biti med seboj oddaljeni 8m, da je bil efekt na celotni prostornini prostora, kjer se ptice niso smele potikati, torej je svetlobni snop pokrival nekje 8m v prostor, saj so bili montirani izmenično na levi in desni strani. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.97 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 1:00 am Naslov sporočila: |
|
|
IR reflektor za do 5m je tudi tak:
klik
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polhar Član

Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 9:11 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.53 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jume Član

|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za test bom nabavil kar tele z ic-elect.si na linku od Polharja. Sicer ni nic tehnicnih podatkov (razen valovne dolzine in kota oddajanja svetlobe) ampak nekje je treba zacet.
Kako pa je z samo vezavo. Glede na to da je tezko izracunat pravilno stevilo diod za zeljeno svetilnost, bom zadevo kar probaval. Zacel bom z desetimi ledicami, po potrebi bom dodajal vec. Je za vezavo vecih IR treba biti kaj posebno pozoren ali je vezava ista kot za ostale ledice? Bo 12V dovolj za napajanje?
Ce se koga zanima sem nasel tukaj par diagramov za vezavo vecih ledic: http://www.hdtalking.com/electrical_and_lighting_systems/798-building_led_lights.html |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polhar Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|