www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Živžganje napajalnika
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
piflar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56
Aktiv.: 1.15
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 29, 2007 10:27 pm    Naslov sporočila:  Živžganje napajalnika Odgovori s citatom

Prvič sem doživel, da bi mi napajalnik (ATX ki ga predelujem) zažvižgal. Zažvižga, ko ga ugasnem (pwr ok signal, ni pa izključen iz vtičnice) pa tudi ne za vsako. Ko ga izklopim iz vtičnice, neha. Mogoče bi tudi sam od sebe nehal, vendar ga za vsako izključim. Je možno, da je krivo to, da na njem ni bremena in se ne razelektri? Ali sem ga uničil, ko sem odlamljal koščke hladilnika? Sem kar precej vlekel. Če bi kdo znal kaj svetovati, se vnaprej zahvaljujem. Jutri bom dal še upor gor pa bom videl, če bo še žvižgal.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 29, 2007 11:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je krivo da ni bremena na izhodu in ce bos dal upor, na katerem se bo trosila dovolj velika moc, ne bo vec cvilil.
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 3:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok Smile
Nazaj na vrh
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upor sem dal gor in žvižganje se je nehalo. Skoraj sem že dokončal predelavo, me pa skrbi ena druga zadeva. Na napajalniku piše, da pri 5V daje max 22A, kar je za varovalke (in napeljavo) v bajti preveč. Nikoli ne veš kje se kaj na protoboardu "ravno prav" stakne. Malo sem razmišljal in prišel do zamisli, da bi postavil vmes en power mosfet (nastavljiv preko potenciometra). Zdaj me pa zanima, če je moja vezava v redu. Jaz bi ga namreč postavil med priključek za maso na plošči in maso na napajalniku (črne žice). Se opravičujem za slabo skico, trenutno je to najbolje kar imam. Upam, da ni čisto bedasta zamisel...

lp

skica.png
 Opis:
vezava
 Velikost datoteke:  24.46 KB
 Pogledana:  3 krat

skica.png

Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.07
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zbriši cel post, napisal in narisal si namreč traparije.

LP

piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
Zbriši cel post, napisal in narisal si namreč traparije.

LP

Saj pravim, da ne vem. Kako pa naj potem naredim?

Postov pa ne brišem...
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piflar je napisal/a:
Na napajalniku piše, da pri 5V daje max 22A, kar je za varovalke (in napeljavo) v bajti preveč. zamisel...
5V * 22A = 110W
230W / 110W = 2,1A
Polno obremenjen napajalnik obremeni 230V omrežje z 2,1A.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/electric/elepow.html#c1
LP,
Igor
Popravek: Sedaj pa jaz traparije pišem Embarassed d'oh! Brick wall . Tok na 230V omrežju bo 0,47A .
Popravek2: Ne vem, kaj sem imel v mislih, ko sem tisto zgoraj napisal. Prav je:
110W / 230V = 0,47A Sedi, ena. sm7:

Nazadnje urejal/a igo Ned Dec 30, 2007 7:48 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Igo. Vedno pozabim, da je trafo vmes. :/ Torej sem končal.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piflar je napisal/a:
Na napajalniku piše, da pri 5V daje max 22A, kar je za varovalke (in napeljavo) v bajti preveč.

Ni preveč. Na izhodu je res 22A, vendar je omrežje obremenjeno z manjšim tokom.
Za primer vzemimo, da je napajalnik obremenjen na 5V izhodu z 20A. P=U*I, torej je napajalnik obremenjen z močjo 5V*20A=100W. Omrežje bo obremenjeno z enako močjo (če zanemarimo izgube v napajalniku), vendar bosta tok in napetost drugačna. Ker vemo, da je napetost na omrežju znana, ter moč s katero bo obremenjeno tudi, enostavno obrnemo prejšnji obrazec ter dobimo I=P/U=100W/230V=0,43A. Seveda je v realnem svetu ta tok večji zaradi izgub v napajalniku (zato so v njem hladilniki in ventilator) Wink

EDIT: igo, si me prehitel Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če bi hotel omejiti tok iz napajalnika. Kako bi se tega lotil?

Hvala!
Nazaj na vrh
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.00
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlažje z uporom. Drugače pa current + limiter + :google: = *KLIK*
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2007 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem bil še kar blizu rešitvi. Shocked Nimam mosfeta, imam pa cel kup bipolarcev, ki jih je potrebno še odlotati. Razz
To bi moralo zadostovati...

ps. Obstaja kakšno "štromarsko" pravilo kako se lota žice na tranzistor in podobno?

pps. Kako je možno, da 20AWG žica lahko vodi 1.5A, ko pa ima tranzistor milimetrske pine pa je narejen za 9.3A? Razlika v materialu ali kaj?

lp
Nazaj na vrh
sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 1.99

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2007 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlika je v dolžini povezave.
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2007 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, jasno. Je bolje, da dam tranzistor na ploščico ali lahko kar direktno lotam žice na njega? Obstaja kakšen dokument (standard?) lotanja? Ker se v bistvu lotanja sam učim in sem vedno v dvomih glede svojih lotov.

lp
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2007 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In ti praviš, da si končal elektro faks??? Shocked Shocked Svašta!!!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni