www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

220v samo faza - priklop avrja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Piki,
Zgornji primer je primer enega PIR senzorja. Po moji presoji je tisti čip tovarniško zapečen mikrokontroler.

Napajanje je Vcc in Vee. Na obstoječem vezju (leva stran) ni potrebno R10 in R13 R8 ter R7 ostalo pa potrebuješ. Triac se proži preko kondenzatorja C8 na pinu 5 IC-ja pa imaš kontrolo prehoda skozi 0

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjanmi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 15 Jan 2006 19:19
Aktiv.: 0.19

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam nisem se nikoli delal 220V projektov (vse preko trafota) tako, da, ce imas kaksno konkretni skico? Spodnjo shemo sem nasel na elekto-n ali, je to kaj podobnega?

opto.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  62.6 KB
 Pogledana:  50 krat

opto.jpg

Nazaj na vrh
damjanmi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 30, 2006 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nasel sem se en preprost dimmer. A bi se dalo to vezje prirediti, tako, da bi lahko priklopil mikrokrmilnik (napajanje)?

dimmer.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.89 KB
 Pogledana:  4727 krat

dimmer.gif

Nazaj na vrh
piki
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 30, 2006 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Silvo: Pa ona zenerca, bi vrjetno morala biti 5.1V v primeru +5V napajanja na mikrokontrolerju. Imaš morda že v kakšnem programu vezje narisano, da ne bi bilo potrebe sheme prerisovati itd,..

Aja pa tisti C8 na gate od triaca mi je malo čuden, saj kolikor vem enosmerna napetost ne gre skozi kondenzator, kako se potem vklopi triac? Če bi bil filter z uporim bi morali biti mesti upora in kondenzatorja zamenjani.

LP, Gregor
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 30, 2006 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako, zeneca je 5.1V Kar se tiče kondenzatorja na G je leta čisto uredo. Vezje uporablja ZC (zero crosing) vklop pri prehodu skozi "0" Torej malo po prehodu skozi "0" VEDNO prileti impulz na kondezator. Triac potrebuje imlulz dolžine 2-3 mi S(čas polnjenja kondezatorja) da "prime". To je narejeno namerno zaradi zmanjšanja porabe vezja. Če bi dal upor, bi tok tekel cel čas prisotnosti visokega stanja na izhodu.
damjanmi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2006 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdejle sem sigurno sfalil ampak vseeno....

nap.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  nap.png
 Velikost datoteke:  7.83 KB
 Downloadano:  50 krat

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2006 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič nisi falil - je čisto OK
damjanmi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2006 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se par vprasanj:

Ali lahko uporabim triac TRIAC TIC 246M 16A 600V 50mA? Ali naj katerega drugega?

Triac prozim preko mikrokontrolerja?

Cemu sluzi zero control?

Program:
Pocakam, da se zgodi zero crossing (kako ga zazna kot logicno 0 ali 1), nato sprozim nek loop, ki steje do neke prej nastavljene cifre (tako, dobim kontrolo svetilnosti), ko ta loop potece sprozim triac? Nekaj podobnega temu?

LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2006 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravilno razmišljaš. Po prehodu skozi "0" počakaš nekaj mi S, da se napetost dvigne toliko, da bo triac "prijel" nato na G pošlješ par mi S dolg impulz. Regulacijo pa lahko izvedeš tako, da spreminjaš dolžino te pavze. Problem bo pa triac, ki si ga navedel. Vzeti je treba takega z čim manjšim IG-jem recimo TIC225D ig=5mA
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni