|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
RobiStrom Član

Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.75 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 29, 2015 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede meritve: V službi uporabljamo inštrument s pitotovo cevjo za merjenje hitrosti zraka. Pretok se izračuna glede na presek cevi. So pa te napravice res kar drage. Merilci klimatskih sistemov jih imajo...
Kako pa sesalec spravit "v red", so pa že ostali povedali.
LP _________________ LP Robi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.05
|
Objavljeno: Ned Mar 29, 2015 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Ta cimabella nas "reže" na mnogih področjih (kolikor sem gledal njene prispevke).
Povedano kratko, jedrnato in efektivno  |
Še nekaj pridevnikov: Luštna, mala, žlabrava, odločna...  _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 1:39 am Naslov sporočila: Moja resnica |
|
|
Krampus je napisal/a: |
laura je napisal/a: |
Ta cimabella nas "reže" na mnogih področjih (kolikor sem gledal njene prispevke).
Povedano kratko, jedrnato in efektivno  |
Še nekaj pridevnikov: Luštna, mala, žlabrava, odločna...  |
Bom še jaz dodal mojih deset centov: Celo življenje sem ženske poslušal-ubogal in celo življenje sem dobro "skoz' pr'šo"  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.77 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 2:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Zato sem pa jaz na=bo ker se nisem tako obnašal-pač nisem ginekolog.
Hja no zdaj je kar pač je... _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 8:13 am Naslov sporočila: |
|
|
tipičen primer :
- par postov ki se tiče rešitve problema v prvem postu
- nekaj kmečke pameti ki pa ne rešuje problema
- 3/4 postov ki naklada o nečem kar nima nobene veze s prvim postom in rešitvijo
problema
tipičen presek skozi večino postov tukaj
 _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Da bolj natančno opišem situacijo...
- vedno (vsaj 15 let) uporabljam s-bag classic (E200M)
-problem se ne pojavi vedno, vsaj ne opazno, sumim pa da moč sesanja vedno rahlo pade, včeraj se mi je zdelo da nekje na polovico, zato bi rad pomeril; po vklopu sem moral paziti na prst ki sem ga tlačil v cev, po pol ure ga je vleklo samo na rahlo (pa brez kakšnih neprimernih asociacij )
- problem izgine ko je sesalec pol ure izklopljen, se pa napaka po ponovnem vklopu pojavi po 5 minutah, se pravi zelo opazno in hitro pade moč
- prvič so zamenjali motor, vendar se je napaka ponovila (dejansko je sesalec po pol ure nehal vleči, v cev je vleklo čisto narahlo, tudi tišji je bil, motor in pihanje), kot sem že rekel napaka se ni pojavila vsakič
- drugič napake niso več priznali, sem posnel video, zamenjali so elektroniko (motor je dobil nazaj obrate in sesalec sesalano moč ko sem zavrtel gumb za moč sesanja iz max->min->max)
Mislim da odpade: napačna vrečka, zamašena cev, zapacani filtri
Domnevam da gre za konstrukcijsko napako in se elektronika pregreje...
aparat je še v garanciji |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 9:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako bom meril?
Kupil bom aneometer za 10€ preko ebaya, naredil zaslonko da bo sesalec težje vlekel in da mi ne bo uničilo vetrnice. Malo se bom moral edino poigrati z velikostjo zaslonke. Tako bom čekiral podtlak in hitrost.
Mislim, da bo za oceno sesalne moči dovolj... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1665 Aktiv.: 13.16 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Super oh in sploh sesalniki pa taka šara, verjetno tudi poceni ni bil.
Ko sem pred kakšnimi 3 leti kupil Karcherjev sesalnik WD3200 so bili nominirani in izseljeni vsi ostali sesalniki
Čez kakšno leto je bil vseljen še en WD3200 za rezervo in se uporablja v stanovanju, ker se je žena pritožila, da občasno voha strojno olje in podobno... nič čudnega, ker sesam špene okoli stružnice in rezkalnega stroja, ki so tudi mastne
Sesalnik rabi ene ogromne vrečke za sesanje in dodaten lamelni filter, sesalna moč je velika, "dobro vleče" tudi če je vrečka skoraj polna, brez težav vleče kamne, koščke malte in ostalo. Škoda ker ta model sesalnika ni več naprodaj.
Dobra stran je, kot sem že napisal, velike vrečke, trajna in velika sesalna moč, poceni, poceni vrečke, dvojni filter, ločeno hlajenje motorja (ima svojo vetrnico za hlajenje)...
Slaba stran je nekoliko slabša kvaliteta rebraste cevi, saj je po 2 letih začela pokati na mestu, kjer se največ pregiblje, pomagal je široki črni power tape  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1975 Aktiv.: 12.85 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 10:22 am Naslov sporočila: |
|
|
peter_nn je napisal/a: |
Da bolj natančno opišem situacijo...
- vedno (vsaj 15 let) uporabljam s-bag classic (E200M)
-problem se ne pojavi vedno, vsaj ne opazno, sumim pa da moč sesanja vedno rahlo pade, včeraj se mi je zdelo da nekje na polovico, zato bi rad pomeril; po vklopu sem moral paziti na prst ki sem ga tlačil v cev, po pol ure ga je vleklo samo na rahlo (pa brez kakšnih neprimernih asociacij )
- problem izgine ko je sesalec pol ure izklopljen, se pa napaka po ponovnem vklopu pojavi po 5 minutah, se pravi zelo opazno in hitro pade moč
- prvič so zamenjali motor, vendar se je napaka ponovila (dejansko je sesalec po pol ure nehal vleči, v cev je vleklo čisto narahlo, tudi tišji je bil, motor in pihanje), kot sem že rekel napaka se ni pojavila vsakič
- drugič napake niso več priznali, sem posnel video, zamenjali so elektroniko (motor je dobil nazaj obrate in sesalec sesalano moč ko sem zavrtel gumb za moč sesanja iz max->min->max)
Mislim da odpade: napačna vrečka, zamašena cev, zapacani filtri
Domnevam da gre za konstrukcijsko napako in se elektronika pregreje...
aparat je še v garanciji |
S tem postom in tako razlago bi moral začeti in dodati še točen model/tip sesalca !
Morebiti se najde kaka shema.
Sumim (glede na rdeč tekst), da imaš problem s (z drsnim) potenciometrom moči (max.-min), lahko je kje v potenciometru drsna uporovna ploščica mikroskopsko prekinjena, zato se naključno od vibriranja izgublja stik in s tem pozicija nastavitve moči.
Mogoče bi ga (če le dosežeš notranjost potemciometra) za začetek samo pošprical s kontakt sprejem ter večkrat zasukal/podrsal. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Enake simptome ima moj sesalec če zmanjšam moč. Dela, pa mu obrati precej padejo pa čez trenutek spet dela na polno. Sem dal potenciometer samo na max pa dela BP _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
upil bom aneometer za 10€ preko ebaya, naredil zaslonko da bo sesalec težje vlekel in da mi ne bo uničilo vetrnice. Malo se bom moral edino poigrati z velikostjo zaslonke. Tako bom čekiral podtlak in hitrost. |
ni tako simpl , kot je videt
( mi je nekoliko delovno področje predvsem elektromotor ) en primer takih korektni meritev
http://www.elcosh.org/record/document/1968/d000879.pdf
Citiram: |
S tem postom in tako razlago bi moral začeti in dodati še točen model/tip sesalca !
Morebiti se najde kaka shema. |
 _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 2:21 pm Naslov sporočila: Re: Kako izmeriti sesalno moč sesalca? |
|
|
... philips sesalec, pa cca pol ure komaj da še vleče v cev |
@peter_nn, lahko fotografiraš prostor kjer se nahaja filter vrečka?
Zanima me kako v ohišju izgleda odprtina ob vrečki skozi katero gre zrak od vrečke do motorja/ventilatorja. Tam je ponavadi še ena mrežica ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.77 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
lucca brassi je napisal/a: |
- nekaj kmečke pameti ki pa ne rešuje problema
|
Ti pa si zdaj rešil problem enega sesalca ki slabo vleče s to dr. dizertacijo... _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak ventilator ima graf tlak/pretok. No, pri sesalcu je to podtlak/pretok. Skrajni točki krivulje sta pri podtlak=0 (pretok=maksimalen) in pri pretok=0 (podtlak=maksimalen).
Maksimalen podtlak izmeriš z vedrom vode, prozorno cevjo in zadostno višinsko razliko (1bar = 10m).
Maksimalen pretok pa izmeriš s pomočjo vreče z znano prostornino in štoparico.
Če ima motor ves čas enak zvok (frekvenca in jakost), potem zrak nekje pušča mimo v odvisnosti od temperature motorja. To je lahko "bug" ali "feature", odvisno od zornega kota.
Naprimer glavna turbina "pomaga" hladilni igrački odvajati vroč zrak iz okolice motorja.
Če pa motorju vrtljaji upadejo, se s sesalno močjo sploh nima smisla ukvarjati. Spet je to lahko "bug" ali "feature". Naprimer NTC ali PTC v navitju motorja "prepričuje" elektroniko, da si ti obrnil potenciometer na minimum.
Raje si omisli en merilni upor in na njemu z osciloskopom spremljaj obliko sinusoide toka. Če pride do prirezovanja polperiod, je to to.
Sicer pa je pol ure delovanja naenkrat za večino današnjih sesalcev itak preveč. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1975 Aktiv.: 12.85 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pon Apr 13, 2015 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako bom meril?
Kupil bom aneometer za 10€ preko ebaya, naredil zaslonko da bo sesalec težje vlekel in da mi ne bo uničilo vetrnice. Malo se bom moral edino poigrati z velikostjo zaslonke. Tako bom čekiral podtlak in hitrost.
Mislim, da bo za oceno sesalne moči dovolj... |
Je že kaj rezultatov ? _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni