www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Digitalni Light Show
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 11, 2007 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Ma ne kompliciraj - 27C128 ni cisto nic boljsi, ti samo nehaj zganjati neumnosti in ze koncno prikljuci vse skupaj pravilno. Star EPROM od motherboarda je najbrz uporabljen zato, ker vsebuje (na videz) nakljucne podatke, ki sluzijo kot krmilni signali za utripanje luck.

Vseeno je torej kako velik EPROM vzames, da je le vsebina videti vsaj priblizno nakljucna. Novi EPROMi, kakrsne prodajajo v trgovini, so seveda pobrisani (torej je vsebna na vseh lokacijah enaka: 0xff) in so zato neuporabni za krmiljenje, dokler vanje ne vpises vzorca za utripanje. Velikost EPROMa nima pri tem nobene veze.

Primerjal sem datasheet od obeh eepromov in ugotovil, da ima VPP sponko drugače, in še par pinov zraven. Res pa je da sem na 512 samo vpp in pin ena pustil v zraku in začeli sta naključno utripati dve LEDice. To je že nekaj. Treba pa še ostalo oživeti. Samo ne vem zakaj, se mi 555(IC6) zelo greje,pomeril napetost in je 5V.(pin 1 in pin Cool.

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še vedno se mučim s tem light showom in mi ga nikakor ne uspe pognati. Matura se pa zelo bliža. Ali je komu uspelo brez problemov sestaviti tale light show? Meni ga nikakor.
IC2 daje takt IC7, izhodni tranzistorji in triaki delujejo, ko pa dam eeprom noter pa samo dve LED diod utripajo, prej niso, ko pa sem tri nogice od eeproma pustil v zraku pa se je začelo dgajati.
Citiram:

Poskusi takole:
Na 27C512 spravi pin1 in pin27 na GND - sedaj sta na +5V, pin22 pa daj na +5V - sedaj je na GND.
Javi rezultate.

Sem dal tako kot si napisal, in ni nič od sebe dal,sem jih pa pustil v zraku in začeli sta dve diodi utripati.

Ali se komu valja eeprom 27c128 kje v predalu?Ker ga po trgovinah ni več nikjer za dobiti.

DSC02769.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  852.81 KB
 Pogledana:  21 krat

DSC02769.JPG

DSC02770.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  863.74 KB
 Pogledana:  21 krat

DSC02770.JPG

Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.00
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med mojo kramo sem našel tri 27c512, štiri 27c256 in tri z oznako d27128d, kar je po moje enako 27c128 - je enako ohišje. So pa vsi iz nekih staaarih naprav. Rabiš še podnožje zraven? Lahko mi pošješ naslov na ZS.
cupacup
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Jul 2004 21:28
Aktiv.: 0.29
Kraj: Tam kjer ma mraz mlade

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj nasvetov:
*poglej da nimaš na plati kratkih stikov
*pogej da ti generator frekvence dela
*eprom preizkusi na protobordu

Ta projekt sem delal pri praksi, in je kr simpl. Sam sem kasneje zamenjal EEprom z mikrokontrolerjem in mu dodal bluetooth, tako da vse skupaj lahko programiram preko računalnika, ali pa z računalnikom nadzorujem izhode. KOt sem zgoraj opisal preizkusi, če nimaš kje kratkih stikov, ene par sošolcev je imelo problem, zaradi tega. Preveri tudi, napajanje eeproma, podlej tudi vsak triak. Glej tudi, da je zapisan program na naslovih ki jih naslavljaš, saj ima 512 več naslovnih vodil kot 128. Na zasebno pošto sem ti poslal povezavo do projekta ki smo ga delali v šoli!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.81
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 15, 2007 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@dkone

Napisal sem tole:
Na 27C512 spravi pin1 in pin27 na GND - sedaj sta na +5V, pin22 pa daj na +5V - sedaj je na GND.

Sem spregledal pin22 mora ostati na GND in ne na +5V, saj je OE (output enable).
Pin1 in pin27 pa tudi daj na GND.
Na sliki je videti, da imaš pin28 (Vcc), pin13 (Q2) in pin7 (A3) v zraku. Očitno ne veš s katerega konca je treba šteti pine.
Poglej si datasheet!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni